Divers WK GB kampioen Belfast

30 april 201710:39

Door Joep Meijsen

Maidin mhaith Belfast: Afscheid, celebrities en Pageau

Voor de laatste keer zeggen we: goedemorgen vanuit Belfast. We kijken nog even terug naar het toernooi hier en de degradatie van Oranje en een beetje vooruit naar volgend jaar. Verder onder meer aandacht voor het feest in Tilburg en natuurlijk de NHL-play-offs.

De Britten vierden...

gisteravond feest. De ploeg van coach Peter Russell won de 'finale' van het wereldkampioenschap in eigen huis voor veel publiek met 4-0 van Japan en promoveert daarmee naar Division IA. Daarmee was het een voor de Britten zeer succesvol eerste wereldkampioenschap in eigen huis in 25 jaar. Zowel de Britse bond, als de mensen van Belfast Giants en de burgemeester van Belfast beloofden de fans dat het zeker niet nog een keer 25 jaar duurt voordat de Britten een WK organiseren. 'Ze zeiden, in Belfast komt geen publiek naar het WK. Kijk om je heen en geef jezelf een applaus', zo werd het publiek toegesproken in de met bijna 4500 toeschouwers inderdaad goedgevulde arena.

Heel veel aandacht...

ging uit naar de ouders van GB-aanvaller Liam Stewart. Zijn vader en moeder, Rod Stewart en Rachel Hunter, bekeken de wedstrijd samen vanuit Ă©Ă©n van de vip-boxen. Na afloop gingen ze op de foto met hun goud winnende zoon.

De spelers van Nederland...

keken vanaf de tribune naar het Britse feestje. Voormalig Trappers-goalie Yutaka Fukufuji werd gekozen tot beste goalie van het toernooi, terwijl de twee andere prijzen naar spelers van Team GB gingen. Onder luid gejuich nam Colin Shields de prijs voor beste aanvaller in ontvangst. Hij brak tegen Nederland het Britse internationale doelpuntenrecord. De statistieken van Nederland zien er na dit toernooi natuurlijk niet bijzonder fraai uit. In de plus/minus zitten alle Nederlanders in de min. Met Jeffrey Melissant en Raymond van der Schuit (beiden -4) nog het beste en verdedigers Niels van der Vossen (-15) en Thomas Roosendaal (-16) het minste. Met ieder drie punten waren Steve Mason en Raymond van der Schuit de topscorers van Oranje. De savepercentages van de goalies kwamen uit op 85,11 procent (Sjoerd Idzenga) en 81,40 procent (Fabian Schotel). Het zijn allemaal weinig verrassende statistieken in een toernooi dat door Oranje werd afgesloten met zes doelpunten voor en 38 tegen.

Volgend jaar...

speelt Nederland, net als vorig jaar, op Division IIA-niveau. In die poule is eerder dit voorjaar Spanje al gedegradeerd, terwijl Roemenië promoveerde. Tegenstanders van Nederland zijn derhalve Australië, België, China, IJsland en Servië. Nederland kondigde eerder al aan komend jaar weer een kampioenschap te willen organiseren en gaat inderdaad proberen om de titelstrijd in 2018 naar zich toe te trekken.

Intussen in Tilburg....

werd de ploeg gehuldigd voor het tweede kampioenschap op rij in de Oberliga. Daarvoor stroomde het plein voor het stadhuis in Tilburg gistermiddag vol. Nieuw bewijs hoe succesvol Trappers regionaal is.

Voor Daniel Sprong...

zit zijn junior-loopbaan erop. Zijn team, Charlottetown Islanders, verloor vannacht in de play-offs en is uitgeschakeld. Sprong zelf mistte de wedstrijd vanwege een schorsing.

Mart Smeets zou zeggen...

Jean-Gabriel Pageau, die kent u niet. De 24-jarige aanvaller werd in de draft van 2011 als 96e gekozen en speelt voor het team uit zijn geboorteplaats Ottawa. Gisteravond speelde hij een absolute hoofdrol in de spectaculaire tweede wedstrijd tussen de Senators en de New York Rangers, die uiteindelijk met 6-5 in de tweede overtime werd gewonnen door de Sens. Pageau had vier doelpunten. De Senators staan nu met 2-0 voor in de serie.

En de Penguins...

kwamen vannacht op 2-0 tegen de Capitals met een 6-2 overwinning, waarbij doelman Holtby naar de kant werd gehaald. Phil Kessel en Jake Guenzel scoorden ieder twee keer namens Pittsburgh.

Gisteren was ook de loterij...

voor de eerste pick in de komende NHL-draft. Deze werd gewonnen door de New Jersey Devils, die vier plekken stegen. Daarbij passeerden zij de Colorado Avalanche (laatste in de reguliere competitie) en nieuwkomer Vegas Golden Knights. De Philadelphia Flyers en de Dallas Stars stegen ook enorm op de lijst naar respectievelijk de tweede en derde plek. Colorado kiest nu als vierde en de Golden Knights als zesde.

Elders bleek weer...

eens het gevaar van social media. De Toronto Maple Leafs boden hun nederige excuses aan nadat ze per ongeluk duizenden mensen ontvolgden op Twitter. De Canadese publieke omroep heeft het hele verhaal >>>

En om deze...

serie verhalen vanuit Belfast af te sluiten nog wat toeristische plaatjes vanuit de stad en Noord-Ierland. Namens Marco Spelten (Actiefotografie.nl) en IJshockey Nederland bedank ik iedereen voor het lezen van onze coverage. Morgen begint het gewone leven weer.