Wc2015 GB

28 april 201708:59

Door Joep Meijsen

Maidin mhaith Belfast: Britten, schorsingen en een play-offbaard

Goedemorgen vanuit Belfast. Iedereen klaar met Koningsdag? Fijn, want het wordt vandaag weer een drukke ijshockeydag met vanavond niet alleen de wedstrijd hier tussen Oranje en Groot-Brittannië, maar ook de tweede kans voor Tilburg om het kampioenschap in de Oberliga binnen te slepen. Aandacht daarvoor en nog veel meer in onze dagelijkse update.

Het zal geen makkelijke...

opgave worden voor Oranje vanavond tegen Groot-Brittannië. De Britten zijn nog ongeslagen in het toernooi en lijken samen met Japan te gaan spelen om promotie. De ploeg van bondscoach Peter Russell scoorde tot nu toe veertien goals in het toernooi en kreeg vijf goals tegen. Tegen Litouwen woensdag speelde Team GB een sterke eerste periode en boekte daarmee de belangrijke derde zege. Opvallende naam in de ploeg is Evan Mosey, die in 2013-14 voor Herentals in de Nederlandse competitie speelde en al drie goals scoorde tijdens dit kampioenschap. De geboren Amerikaan speelde dit seizoen vooral voor de Rockford IceHogs in de American Hockey League.

De Britse ploeg...

heeft nog drie spelers die niet in de UK geboren zijn, met naast Mosey ook Brendan Brooks en Russell Cowley. Een andere opvallende naam is Liam Stewart, de 22-jarige zoon van muziekster Rod Stewart en voormalig topmodel Rachel Hunter. Het had een paar jaar geleden nog wat voeten in de aarde om Liam Stewart speelgerechtigd te krijgen voor de Britten. De forward was in het bezit van het Brits en een Nieuw-Zeelands paspoort, maar had zijn ijshockey alleen in de Verenigde Staten en Canada gespeeld. Daarmee was hij volgens de regels van de IIHF rond dubbele paspoorthouders voor geen enkel land gekwalificeerd om te spelen. Uiteindelijk werd besloten dat hij vanwege 'uitzonderlijke omstandigheden' toch voor Groot-Brittannië mocht spelen. Sinds dit jaar speelt hij overigens ook in de Britse competitie, voor de Coventry Blaze.

Oranje op zijn beurt...

kan vanavond weer beschikken over Nardo Nagtzaam, die gisteravond terugkeerde in Belfast. Verder beschikt bondscoach Chris Eimers over een fitte selectie. De laatste ontmoeting met Team GB was twee jaar geleden in Eindhoven. Toen werd het 3-2 voor de Britten, waarbij Steve Mason en Levi Houkes de Nederlandse goals scoorden. Voor de ontmoeting met de Britten zal er vanuit het oranjekamp ook met interesse worden gekeken naar de middagwedstrijd tussen Kroatië en het eveneens nog puntloze Estland. De toernooidag wordt straks geopend met Japan tegen Litouwen. Nederland speelt voor de enige keer deze week de avondwedstrijd en komt dus om 20.30 uur Nederlandse tijd in actie. Van de wedstrijd is natuurlijk weer een livestream te volgen.

Tegen de tijd dat...

Oranje aan zijn wedstrijd begint, is Tilburg al begonnen aan het vierde duel in de finaleserie tegen Bad Tölz en de tweede kans om het tweede kampioenschap op rij te winnen. De snelheid waarmee Stappegoor dinsdagavond uitverkocht nadat duidelijk werd dat er een vierde duel zou komen, binnen luttele minuten, geeft weer eens duidelijk aan hoe populair ijshockey in Nederland op regionaal niveau is.

Trappers domineert daarbij...

de topscorerslijst in de play-offs in de Oberliga. De drie bovenste spelers op de lijst zijn Tilburgers, met Justin Larsson als de nummer één. De import van Trappers was al goed voor dertien goals en vijftien assists in vijftien wedstrijden. Mitch Bruijsten en Diederick Hagemeijer volgen op plek twee en drie met respectievelijk 23 en 21 punten. Florian Strobl en Jordan Baker zijn de topscorers van Bad Tölz tijdens deze play-offs met ieder dertien punten. Wordt het vanavond een feest in Tilburg of volgt er op zondag om 18.00 uur een beslissend vijfde duel in Bad Tölz? Vanaf 20.00 uur is ook die wedstrijd live te volgen via een stream.

Minder goed nieuws is er voor...

Daniel Sprong. Hij staat met zijn team, Charlottetown Islanders in de QMJHL, 3-1 achter in de serie met Blainville-Boisbriand Armada, maar zal het eventuele beslissende vijfde duel in de serie ook nog zonder de Nederlandse sterspeler moeten spelen. Sprong werd naar aanleiding van een overtreding in het vierde duel geschorst voor de vijfde wedstrijd die voor zaterdag op het programma staat. De lokale krant op Prince Edward Island heeft het verhaal >>>

Inmiddels is bekend...

tegen wie Jamie Schaafsma en de Fort Wayne Komets het moeten opnemen in de divisiefinale van de strijd om het kampioenschap in de ECHL, beter bekend als de Kelly Cup. Toledo is de kampioen van de reguliere competitie en heeft dus thuisvoordeel in de best-of-seven. De eerste twee wedstrijden worden vrijdag en zaterdag in Toledo gespeeld. Op woensdag gaat de serie daarna verder in Fort Wayne. Met een afstand van slechts 106 mijl tussen de twee hallen is het een serie met relatief korte reisafstanden.

Op het WK in Kiev...

deelde Oostenrijk een mokerslag uit aan Zuid-Korea met een 5-0 overwinning. Daarmee nemen de Oostenrijkers de eerste plaats in de ranglijst over met vandaag nog een duel tegen Polen voor de boeg. Gastland OekraĂŻne is inmiddels bekend als degradant. Zij verloren vier duels op rij en dalen dus af naar het niveau waarop Nederland nu actief is.

En dan is er in de NHL..

natuurlijk ook weer gespeeld vannacht. Waaronder de eerste ontmoeting tussen aartsrivalen Washington en Pittsburgh. In het publiek was onder meer David Letterman aanwezig, die klaarblijkelijk meedoet met de traditie van een play-offbaard.

De wedstrijd zelf werd beslist...

door een treffer van Nick Bonino in de derde periode nadat Washington terug was gekomen vanuit een 2-0 achterstand. Voor de Penguins scoorde Sidney Crosby twee keer in iets meer dan een minuut.

Henrik Lundqvist...

maakte 41 saves, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat zijn landgenoot Erik Karlsson ruim vier minuten voor tijd de 2-1 scoorde in het duel tussen New York Rangers en Ottawa Senators. Daarmee nemen de Senators een 1-0 voorsprong in de serie.

De winnende goal was echter...

niet helemaal onomstreden. In de persconferentie na de wedstrijd betoogde coach Alain Vigneault van New York dat iets eerder een icing-call ten onrechte niet was gegeven, waardoor de situatie die leidde tot het winnende doelpunt mogelijk niet was ontstaan. Oordeel zelf...