Oranje Japan WK bank KPN sportfonds 2017

24 april 201709:28

Door Joep Meijsen

Maidin mhaith Belfast: Litouwers, Tilburgers en NHL-beslissingen

Goedemorgen ijshockeyfans vanuit Belfast. Oranje krijgt met de wedstrijd tegen Litouwen vandaag een nieuwe, lastige opgave, Tilburg is dichtbij prolongatie van de Oberligatitel en de kaarten zijn geschud in de eerste ronde van de NHL-play-offs.

Brabants Dagblad...

is inmiddels helemaal overtuigd van het nieuwe kampioenschap voor Trappers. 'Trappers pakt de titel, maar wanneer?', is de kop boven het artikel in de krant van vanmorgen. Dinsdag krijgt Tilburg de eerste van drie kansen om de tweede titel in de Oberliga op rij veilig te stellen. De discussie om liever op eigen ijs vrijdag kampioen te worden, speelt niet voor de spelers, zo wordt Kilian van Gorp geciteerd. 'Ik denk niet dat iemand van ons eraan denkt om te verliezen. Stel je verliest en ze spelen hier ineens heel goed. Dan wordt het 2-2 en moet je daarheen voor de laatste wedstrijd. Als de kans daar is, nemen we de beker mee naar huis. Het is leuk om voor eigen publiek te winnen, maar winst is winst', zegt hij in de krant. Lees hier ook het wedstrijdverslag van de tweede ontmoeting tussen Tilburg en Bad Tölz. Of bekijk de persconferentie na de wedstrijd.

Intussen wacht Oranje...

de tweede uitdaging in Belfast. Tegenstander vanmiddag om 17.00 uur Nederlandse tijd is Litouwen dat zijn openingswedstrijd met 3-0 won van Estland. In het derde duel van de openingsdag wonnen de Britten met 4-2 van Kroatië. Ex-Herentals-speler Evan Mosey scoorde zijn eerste doelpunt op een WK namens de Britten. De wedstrijddag begint vandaag om 13.30 uur met de ontmoeting tussen Japan en Kroatië, terwijl de avondwedstrijd wordt gespeeld tussen de Britten en de Esten. Het wordt dus weer een volle dag hier in Belfast.

Litouwen is...

de laatste jaren een lastige tegenstander voor het Nederlands team. Twee jaar geleden maakte doelman Mantas Armalis in Eindhoven 35 saves voor een shutout in de 1-0 nederlaag voor een Oranje dat uiteindelijk zou degraderen. Het goede nieuws voor Nederland is dat Armalis inmiddels vanuit de Zweedse competitie is gewisseld naar de American Hockey League en daar met de San Jose Barracuda nog bezig is. Wat minder is dat zijn 20-jarige vervanger Artur Pavliukov, die afgelopen seizoen voor verschillende jeugdteams in de VS speelde, met dertien saves de shutout pakte tegen Estland.

Wc2015 Ned Lit juichende Litouwers

Het is bovendien...

een erg jonge ploeg met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Liefst elf spelers zijn geboren in 1995 of later. Al wordt de gemiddelde leeftijd behoorlijk omhoog getrokken door bekende namen als Darius Pliskauskas, Mindaugas Kieras, Arturas Katulis en Rolandas Aliukonis, allen geboren in 1980 of 1981, die al sinds mensheugenis tegen het Nederlands team spelen. Veel van de jonge Litouwers hebben hun voornaamste opleiding in het buitenland ondergaan en spelen nog altijd buiten Litouwen. Drie spelers in het team van Litouwen spelen op lager niveau in Groot-Brittannië.

De laatste keer dat Nederland...

op een WK van Litouwen won, was in 2013 in Donetsk, toen Nederland met 3-5 won, waarbij Ivy van den Heuvel een goal en twee assists had voor het Nederlands team. Een jaar later in Vilnius won Litouwen met 4-0, met onder meer een doelpunt voor NHL-speler Dainius Zubrus.

Voor Oranje...

kwam de nederlaag tegen Japan zeker niet als onverwacht, al ziet de 1-6 score er wel vervelend uit. Toch zijn er ook positieve zaken te halen uit de ontmoeting met de toernooifavoriet. Zo liep Nederland, dat op internationaal niveau vaak moeite heeft om uit de strafbank te blijven, tegen slechts vier strafminuten op tijdens het duel. Tijdens die twee powerplays slaagde Japan er bovendien amper in gevaarlijk te worden. Nederland kreeg zes keer de kans met een man meer en was wel succesvol, via het harde schot van de latere man-of-the-match Steve Mason. De highlights van de wedstrijd zijn hier terug te kijken:

Ook van de wedstrijd tegen Litouwen...

is er weer een door de IIHF verzorgde livestream. Hieronder de link zoals die op de officiële site wordt weergegeven.

En dan door naar Noord-Amerika...

waar Jamie Schaafsma met de Fort Wayne Komets de volgende ronde van de play-offs heeft bereikt in de ECHL. Zaterdag werd ook het derde duel tegen de Quad City Mallards gewonnen, waardoor de best-of-five werd beslist. Schaafsma had een goal en een assist in de 3-2 overwinning. De Komets moeten nu afwachten wie hun tegenstander in de volgende ronde van de play-offs wordt.

Ook in de NHL...

zijn beslissingen gevallen. Zo won Ottawa in overtime van Boston om de Bruins uit te schakelen en deed Washington hetzelfde in de serie met Toronto. Daarmee is de eerste ronde van de play-offs afgerond. Hieronder de highlights van de twee wedstrijden van gisteravond/vannacht. Met achttien overtime-wedstrijden in de eerste ronde werd overigens een nieuw record gezet.

Dit betekent dat...

het schema voor de tweede ronde van de play-offs compleet is. Dit zijn de series, waarbij de eerste wedstrijden woensdag gespeeld worden.

Ottawa Senators vs New York Rangers
Washington Capitals vs Pittsburgh Penguins

St. Louis Blues vs Nashville Predators
Anaheim Ducks vs Edmonton Oilers.

Verder in de NHL...

Justin Bieber was toeschouwer bij de wedstrijd tussen de Leafs en de Capitals. Gaudreau, Granlund en Tarasenko zijn de kandidaten voor de Lady Byng-trofee, De LA Kings hebben John Stevens benoemd tot hoofdcoach.

En de foto is van..

Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Oranje Japan WK bank KPN sportfonds 2017