Wc2015 Ned Eesti Viering

19 april 201523:22

Door Joep Meijsen

Makrov dompelt Oranje in rouw

Het Nederlands team heeft gefaald in zijn missie zich te handhaven op Division I-niveau. Andrei Makrov scoorde drie keer namens Estland dat de wedstrijd met 3-1 won. Zuid-Korea was de uiteindelijke promovendus.

'Dit komt niet onverwachts', verzuchtte bondscoach Chris Eimers na de wedstrijd. 'Het is heel vervelend voor de jongens in de groep die keihard werken, maar het zat er aan te komen. De beste Nederlandse spelers moeten een plek zien te vinden bij buitenlandse clubs, waar ze op hoger niveau kunnen spelen. In Nederland moeten we hard aan het werk met de jeugd.'

Toch is het een enorm contrast. Ruim twee jaar geleden won Nederland nog het Olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest en sloeg later geen slecht figuur in het volgende toernooi met sterke landen als Duitsland, Oostenrijk en Italië. Vorig jaar redde Oranje nog op de slotdag in Litouwen het vege lijf tegen de Roemenen, maar op zondagavond voor eigen publiek ging het mis.

Estland is sterk afhankelijk van zijn sterspeler Andrei Makrov en juist die mocht twee keer vrij uithalen in de slotfase van de eerste periode. Eerst in een powerplay van vijf tegen drie, daarna in de resterende fase met een man minder op het ijs. Nederland stelde daar alleen een schot van Erik Tummers in de tweede periode tegenover.

Bondscoach Eimers probeerde in de jacht op de gelijkmaker, Nederland had maar één punt nodig om zich te handhaven, verschillende lijncombinaties. Hoewel er soms fases van druk waren, slaagde Oranje er niet meer in een gelijkmaker af te dwingen. Nadat doelman Meierdres, die 28 saves maakte op dertig schoten, het ijs had verlaten was Makrov voor de derde keer succesvol.

Oranje blijft achter en kan de wonden gaan likken. Volgend jaar wacht het Nederlands team een poule met België, IJsland, Servië, Spanje en China. In die groep wonnen de Belgen vandaag de zilveren medaille. De NIJB en de clubs kunnen zich gaan richten op de opzet van de Nederlandse competitie, waarbij er nog altijd geen honderd procent zekerheid is dat Heerenveen en Tilburg daadwerkelijk in Duitsland terecht kunnen. Besluitvorming over de opzet van de Oberliga's volgend jaar is dit weekeinde in Duitsland opnieuw vooruit geschoven.

Foto's: Marco Spelten

Wc2015 Ned Eesti Makrov
Wc2015 Ned Eesti kans