Moeizame overwinning voor Den Haag

Hijs Den Haag heeft een voorsprong genomen in de halve finale tegen Eindhoven Kemphanen. In de eerste wedstrijd won Den Haag thuis met 5-2 van Eindhoven.

Drie dagen na de finale om de North Sea Cup, was de Uithof vanavond een stuk minder sfeervol. Het aanwezige publiek kreeg ook een matige wedstrijd voorgeschoteld. Den Haag haalde niet het gebruikelijke niveau maar Eindhoven kon daar niet van profiteren.

Kemphanen trad aan zonder de geblesseerde Nick de Jong. Mario Mjelleli ontbrak dankzij het puntensysteem, Kemphanen had niet genoeg punten om de Canadees te laten spelen.

De bezoekers begonnen sterk aan de wedstrijd. Al snel kreeg Paul Vincent een grote kans maar oog in oog met Imrich Petrik wist de Amerikaan niet te scoren. Den Haag kwam moeizaam op gang. Tony Demelinne had na afloop wel een verklaring voor het zwakke begin: 'De inspanningen van de afgelopen week waren vanavond wel voelbaar. Maar we waren ook met ons hoofd niet bij deze wedstrijd in de eerste periode. In de pauze hebben we met elkaar afgesproken dat we onze ervaring moesten gebruiken en niet langer als jonge jongetjes te spelen.'

Den Haag kwam wel in de negende minuut op voorsprong tijdens de eerste powerplay van de avond. Een inzet van Alexander Selivanov werd door Matt Korthuis van richting verander. Kyle Moir was kansloos bij het doelpunt omdat het zicht van de Eindhovense goalie beperkt was. Twee minuten later kwam Eindhoven op gelijke hoogte. De Haagse verdediging ging bepaal niet vrijuit. Het afwerken van Kevin Bruijsten was wel van grote klasse: 1-1.

Den Haag kwam na de pauze een stuk beter uit de kleedkamer. Via goals van John Gordon en Tony Demelinnen kwam Hijs op een 3-1 voorsprong. Vooral het doelpunt van Demelinne was een zeldzaam hoogtepuntje in de matige vertoning. Den Haag liet tijdens de powerplay de puck snel rond gaan. Brian Mullally kwam daarna in positie om te schieten maar de Amerikaan behield het overzicht en vond met een prima pass Demelinne. De Hagenaar werkte de puck achter Moir voor de 3-1.

Voor Eindhoven was de tweede periode veruit de slechtste. Via Nick Verschuren kwamen de Brabanders nog terug tot 3-2, maar binnen een minuut herstelde Jan-Jaap Natte de marge weer naar twee. Natte verschalkte Moir met een aantal schijnbewegingen na een goede combinatie met Demelinne.

In de laatste periode probeerde Den Haag vooral de voorsprong te consolideren. Eindhoven kreeg wel een aantal kansen maar een stormachtig offensief bleef uit. Vooral de lijn met Levi Houkes, Kevin Bruijsten en Bob Teunissen dook een aantal keren gevaarlijk op voor de neus van Petrik. Ook een powerplay aan het begin van de periode kon Eindhoven niet helpen. Den Haag kreeg tijdens de powerplay nog de grootste kans. T.J. Caig treuzelde echter veel te lang waardoor Moir kon ingrijpen.

Tommie Hartogs haalde in de slotfase Moir naar de kant in ruil voor een extra veldspeler. Het mocht niet baten want T.J. Caig nam dankbaar gebruik van het lege doel. De Canadees produceerde een fraaie empty netter vanuit het eigen verdedigingsvak. Caig speelde verder overigens een hele matige wedstrijd. Het gevaar aan Haagse kant kwam voornamelijk van de lijn met Postma, Demelinne en Natte.

Tony Demelinne: 'Wij zitten inderdaad in een goede flow. Na de blessure van Marcel Bruinsma, ben ik opgeschoven naar deze lijn. Vanaf de eerste wedstrijd liep het meteen al goed. We kunnen elkaar goed vinden op het ijs maar hebben ook veel lol met elkaar. Door die goede sfeer doen we die extra stap voor elkaar.'

Tommie Hartogs was na afloop ondanks de nederlaag niet ontevreden over zijn ploeg: 'Ik vond dat we best goed gespeeld hebben. Vooral in de eerste periode waren we de betere ploeg. In de tweede periode ging het wat minder maar met vijf tegen vijf vond ik ons gelijkwaardig aan Den Haag. Zij scoren echter wel twee keer op de powerplay en dat lukte ons niet. Toch hebben we gedurende wedstrijd genoeg kansen gekregen.'

Tony Demelinne beseft dat zijn ploeg beter kan: 'Vandaag was niet onze beste wedstrijd maar in de play-offs maakt het niet uit hoe je wint, als je maar wint.'

Zaterdagavond vervolgen beide teams de serie. Om 20.30 uur mag Eindhoven in het eigen stadion proberen langszij te komen in deze halve finale.

 

Hys Demelinne Close 1112

Nog meer ijshockey