Devils Postma award

12 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Mooie dag voor Marco Postma

Zaterdag 12 september was een mooie dag voor international Marco Postma. De forward van Nijmegen Devils kreeg in de middaguren de Frans Henrichs Bokaal als beste Nederlandse speler van het vorige seizoen. 's Avonds boekte hij met zijn ploeg een ruime oefenzege op Tilburg Trappers.

Postma ontving zijn award 's middags uit handen van bondsvoorzitter Joop Vullers. Dit gebeurde tijdens de eerste Dag van het IJshockey in het nieuwe congrescentrum dat naast de Tilburgse ijshal is verrezen. Alle traditionele prijzen werden uitgereikt. Zo ontving Tim Knudsen de prijs voor de beste doelman, viel Duncan Dalmao in de prijzen als de beste verdediger en won Taggart Desmet de Jack de Heer-trofee voor de topscorer van de competitie.

Zo'n honderd deelnemers waren er aan de Dag van het IJshockey. Ze zagen ook hoe Martin de Wilde tot scheidsrechter van het jaar werd uitgeroepen. Volgend jaar gaat de uitreiking van de prijzen overigens anders. Dan gebeurt dit direct na het reguliere seizoen en op basis van punten die door de coaches worden gegeven aan tegenstanders.

Marco Postma volgt Bob Teunissen op als houder van de Frans Henrichs Bokaal. De aanvaller uit Friesland was niet helemaal verbaasd. ‘Het komt niet als een verrassing. Ik had het op internet allemaal al een beetje gevolgd. Het is een mooie waardering voor mij als je het rijtje van vorige winnaars ziet.'

Vanuit Tilburg moest Postma zich haasten naar Nijmegen, waar in de vooravond de eerste wedstrijd van dit seizoen tussen twee eredivisieteams begon. Devils won de ontmoeting tegen Trappers betrekkelijk eenvoudig met 7-2. De Nijmeegse goals werden gescoord door Phil Aucoin, Brad Smulders, Doug Orr, Nick de Jong, Marty Mjelleli, Timothy Gerritsen en Kevin Bruijsten. De tegengoals kwamen van de sticks van Peter van Biezen en Robert Marcelis.

Postma was na afloop ook over deze overwinning niet verrast. ‘Tilburg heeft eerder deze week in Nijmegen getraind. Dan krijg je wel een indruk van de lijnen waarmee ze gaan spelen en dan zie je wel hoe zij ervoor staan. Dat zegt allemaal nog weinig, want Trappers krijgt er nog drie spelers bij en dan is het allemaal al meteen weer anders', zei de winnaar van de Frans Henrichs Bokaal.

Trappers trad aan met een Canadese proefspeler in de opstelling. Daarover wordt komende week een beslissing genomen. De nieuwe coach Mark Pederson had ondanks de dikke nederlaag toch lichtpuntjes gezien. ‘Bij vlagen speelden we best aardig. We maakten alleen te veel fouten en Nijmegen strafte die goed af. Dat is echter iets waar we aan kunnen gaan werken. Daarvoor hebben we tot nu toe nog niet veel gelegenheid gehad. We hebben nog maar weinig kunnen trainen. Bovendien zijn we nog niet compleet.'

Zijn collega Chris Eimers was begrijpelijkerwijs nog een stuk tevredener. ‘De eerste tien minuten vond ik het allemaal niet zo goed van onze kant, maar daarna ging het een stuk beter. Vooral in de tweede periode zetten we Tilburg een tijd goed vast in het eigen verdedigingsvak. Een aantal aanvallen liep ook erg goed.'

Devils Goal Doug Orr