Pat Stapleton

12 april 202009:00

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Alexander Jacobs, Colby Cave en Pat Stapleton

In deze Morning Skate aandacht voor het overlijden van Colby Cave en Pat Stapleton, het perspectief voor een doorstart van de NHL, de toekomst van de Oberliga SĂĽd en meer.

Alexander Jacobs...

heeft een nieuwe club. De Nijmeegse succescoach gaat aan de slag bij Duisburg FĂĽchse, dat de afgelopen jaren uitkwam in de Oberliga Nord. Komend jaar speelt de club op het derde of vierde niveau in Duitsland, afhankelijk van de zoektocht naar sponsoren.

Lees hier meer over de overgang van Alexander Jacobs >>>

Verder met het slechtst...

mogelijke nieuws. De 25-jarige Colby Cave is op 25-jarige leeftijd overleden, minder dan een week na een subarachnoĂŻdale bloeding in zijn hersenen. ave debuteerde enkele jaren geleden in de NHL voor Boston en kwam dit jaar elf keer uit voor de Edmonton Oilers. Hij spendeerde het grootste deel van het seizoen echter bij Bakersfield Condors, het AHL-team van de Oilers.

Dit is zijn laatste doelpunt...

in de NHL...

De klap van het overlijden...

komt hard aan in de ijshockeywereld. Teamgenoten en oud-teamgenoten treuren om het veel te jonge overlijden van een talentvolle ijshockeyer.

En nog een overlijden...

helaas. Voormalig Chicago Blackhawks-verdediger Pat Stapleton is op 79-jarige leeftijd overleden. Stapleton is vooral ook beroemd omdat hij als speler deel uitmaakte van de Canadese selectie die in 1972 de Soviet-Unie versloeg in de zogenoemde Summit Series. Hij stond op het ijs in de laatste seconden van de beslissende wedstrijd in Moskou. Mogelijk was hij de eigenaar van de puck waarmee Paul Henderson het beslissende doelpunt scoorde in die legendarische ijshockeyserie. Hij was korte tijd houder van het record voor het aantal assists voor een verdediger in de NHL.

Ook de Montreal Gazette...

heeft hier een interessant artikel over.

Volgens de tweede man...

van de NHL, Bill Daly, hebben verschillende stadions inmiddels aangeboden als neutraal terrein voor NHL-play-offs te willen fungeren. Het zou daarbij onder meer om Grand Forks, Noord-Dakota, Manchester in New Hampshire en Saskatoon, Saskatchewan gaan. Vooralsnog is er echter nog geen enkel signaal dat het NHL-seizoen binnenkort een doorstart gaat beleven en hoe zo'n doorstart eruit zou zien. De NHL is wel bezig een lijst van voorwaarden te maken waaraan een stadion zou moeten voldoen.

Het is nog niet duidelijk...

wat het effect is van de huidige coronacrisis op de Nederlandse ijshockeywereld. In Polen wordt gevreesd dat een aantal clubs het financieel enorm moeilijk gaan krijgen om de start van het volgende seizoen te halen. De Poolse liga gaat daarom de ondergrens qua spelersbudget verlagen, de wedstrijdkosten verlagen en de scheidsrechterskosten verlagen. Ook in buurland Slowakije wordt gevreesd voor faillissementen.

De Oberliga SĂĽd...

is een club kwijt. ERC Sonthofen heeft het faillissement aangevraagd en mikt op een doorstart in de Bayernliga. Sonthofen eindigde op de elfde plaats in de Oberliga SĂĽd.

Tilburg is op dit moment...

de enige buitenlandse deelnemer op de drie hoogste niveaus in Duitsland. Dat kon weleens veranderen. Het Oostenrijkse VEU Feldkirch speculeert openlijk over toetreden tot de Oberliga Süd. De club ziet vanwege de coronacrisis weinig toekomst voor de Alpenliga, waarin Oostenrijkse clubs samenwerken met teams uit Italië en Slovenië. In plaats daarvan zou een competitie met Duitse teams wellicht uitkomst bieden voor zowel Feldkirch, als andere Oostenrijkse teams.