Kemphanen Final Four juich generic 02 2017

8 december 201709:16

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Beneliga, Kemphanen en NHL-expansie

In deze Morning Skate komen onder meer een unieke kans voor de vrouwen U18, mogelijke problemen voor Eindhoven Kemphanen, overleg over de Beneliga aan de orde. Verder en verder aandacht voor Ruud Vreeman, Guus Sijmons, Jeroen Zwaanswijk, de Tilburgse sportverkiezing van het jaar, Seattle en Quebec City.

De U18 vrouwen van Nederland...

hebben vandaag een unieke photoshoot voor De Telegraaf. De nieuwste nationale ploeg van Nederland krijgt volop de ruimte in de grootste krant van Nederland. De ploeg krijgt in januari maar liefst zes pagina's in de bijlage 'Vrouw' die iedere zaterdag bij de Telegraaf wordt bijgesloten. Mooie publiciteit voor de ploeg die volgende maand afreist naar Mexico om zich te kwalificeren voor het WK.

Tijdens de jaarvergadering van...

ijshockeybond IJNL is gisteren Guus Sijmons met unanieme stemmen benoemd tot Erelid van de bond. Voormalig teammanager van de mannenploeg van Nederland, Jeroen Zwaanswijk, is benoemd tot Lid van Verdienste.

Tijdens dezelfde vergadering...

werd duidelijk dat er mogelijk sancties komen tegen de Beneligaclub uit Eindhoven. Volgens voorzitter Ruud Vreeman van de ijshockeybond is er sprake van een schuld van 17.000 euro uit het verleden, waarbij de club zich ook niet aan afgesproken betalingsregelingen houdt. De jaarvergadering autoriseerde het bestuur om de reglementen voor wanbetalers toe te passen. De sancties kunnen uiteenlopen van puntaftrek, het niet meer toestaan van thuiswedstrijden voor Eindhoven tot zelfs het helemaal schrappen van de Eindhovense club als lid van de bond en dus als deelnemer aan de Beneliga. Eindhoven claimt dat deze schuld in het verleden is kwijtgescholden, maar dat klopt volgens Vreeman niet, die stelde dat er twee ondertekende schuldbekentenissen zijn. Wat er daadwerkelijk in de praktijk gaat gebeuren met Kemphanen is nog niet duidelijk.

Diezelfde Ruud Vreeman...

werd door de vergadering herkozen voor een nieuwe termijn van als voorzitter van de ijshockeybond. Vreeman trad oorspronkelijk in 2011 aan als voorzitter van wat toen nog de NIJB heette en is nu herkozen tot 2021.

De clubs uit de Beneliga...

gaan op 14 december onderling praten over de opzet van de Beneliga richting de toekomst. Dat gebeurt onder leiding van Heerenveen-voorzitter Henk Hoekstra. Dit gesprek, zonder de aanwezigheid van de bonden uit Nederland en België, moet leiden tot een duurzame toekomst voor de grensoverschrijdende competitie.

IJNL en Gehandicaptensport Nederland...

gaan samenwerken om Para Ice Hockey, voorheen wel bekend als sledgehockey, verder te ontwikkelen in Nederland. Clubs krijgen extra ondersteuning om hier actief mee aan de slag te gaan. In Amsterdam is al een team actief, maar de beide organisaties hopen op een verdere groei van de sport in Nederland. Volgens bondsdirecteur Rob van Rijswijk is er zowel vanuit het Internationaal Olympisch Comité als vanuit de internationale ijshockeyfederatie IIHF ook steeds meer aandacht voor Para Ice Hockey.

De Belgische vrouwen...

spelen nog altijd het kwalificatietoernooi voor het WK in Bulgarije. Na de 0-9 winst in de openingswedstrijd tegen Bulgarije, volgde een 14-1 overwinning tegen Hong Kong. Gisteravond werd echter met 1-0 verloren van Kroatië, waardoor de gouden medaille en daarmee plaatsing buiten zicht is voor de Belgische dames. Kroatië is na drie wedstrijden nog ongeslagen.

In de halve finales van de Belgische beker...

gaan de best-of-three-series tussen Leuven en Luik en Herentals en Antwerpen. Leuven en Luik ontmoeten elkaar op Tweede Kerstdag voor het eerst in Leuven en komen elkaar daarna nog op 30 december en indien nodig op 3 januari tegen in Luik. De serie tussen Antwerpen en Herentals begint op 28 december in Deurne, gevolgd door wedstrijden op 30 december en inden nodig 2 januari in Herentals.

Het Oberliga-team...

van Tilburg is genomineerd voor Sportploeg van het Jaar bij de Tilburgse sportverkiezingen 2017. De andere genomineerde ploeg in deze categorie is het katateam van Niels Neumann en Erik Faes. De winnaar wordt op 15 december bekendgemaakt tijdens een gala door presentator Toine van Peperstraten.

Seattle...

krijgt inderdaad de kans om een NHL-team te verwerven. Daarmee zou de stad, waar de Metropolitans in 1917 als eerste Amerikaanse team de Stanley Cup wisten te winnen, terugkeren in de NHL. De initatiefnemers in Seattle moeten 650 miljoen dollar betalen voor hun franchise. Recent betaalde Las Vegas nog 500 miljoen voor hun team. Als de aanvraag succesvol is, gaat de club waarschijnlijk vanaf het seizoen 20/21 deelnemen aan de NHL. Miljardair David Bonderman en filmproducent Jerry Bruckheimer zijn de partijen achter de aanvraag vanuit Seattle.

De Canadese stad...

met een kant-en-klaar stadion, Quebec City, krijgt deze keer geen kans om mee te bieden voor een franchise. Volgens Gary Bettman van de NHL kijkt de liga alleen naar Seattle. Quebec City diende enkele jaren geleden wel een aanvraag in, maar die werd vooruitgeschoven en Las Vegas kreeg in die expansieronde wel een franchise.