Morning Skate Shirt Karlsson 2017

1 mei 201708:36

Door Joep Meijsen

Morning Skate: bondscoaches, Schaafsma en de ster uit Vetlanda

Hoewel het seizoen voor clubs en de nationale ploeg in Nederland voorbij is, draait de ijshockeywereld gewoon door. In de eerste reguliere aflevering van de Morning Skate toch nog aandacht voor Oranje, maar ook voor Jamie Schaafsma, de NHL-wedstrijden en de achtergrond van Erik Karlsson.

Het Nederlandse ijshockey...

moet op zoek naar een oplossing voor de situatie waarbij spelers van Tilburg niet beschikbaar zijn voor de nationale ploeg, stelt technisch directeur Theo van Gerwen van de ijshockeybond in een gesprek met Brabants Dagblad. Hij zegt zeker geen tegenstander te zijn van de overstap van Trappers naar Duitsland. 'Door het hogere niveau gaan de spelers met sprongen vooruit. Maar we moeten gaan bekijken hoe het hele Nederlandse ijshockey daar zijn voordeel mee kan doen. Want dit is alleen leuk voor Tilburg.'

Oranje Estland WK Nason en Eimers 2017

Een belangrijke taak...

voor Van Gerwen in de komende periode is ook de vernieuwing van de technische staf rond de nationale ploeg. Voor bondscoach Chris Eimers was het wereldkampioenschap in Belfast zijn laatste als baas van de nationale ploeg. Eimers begon zijn betrokkenheid bij de nationale ploeg, als assistent van Barry Smith, met een absoluut hoogtepunt. De winst in het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Boedapest. Hij debuteerde in Vilnius in 2014 als hoofdcoach met de vijfde plaats, een jaar later was er degradatie in Eindhoven, gevolgd door promotie een jaar later in het Spaanse Jaca.

Het ijshockeyseizoen...

is met de degradatie van Oranje en het kampioenschap van Tilburg voor het overgrote deel wel voorbij. Over vier dagen begint echter het wereldkampioenschap voor de 'A-landen' zoals dat in Keulen en Parijs wordt gespeeld. De openingswedstrijden op vrijdag 5 mei om kwart over vier in de middag zijn Zweden tegen Rusland in Keulen en Finland tegen Wit-Rusland in Parijs. De teams zitten nog volop in de voorbereiding. De komende dagen veel aandacht voor dit WK hier op IJshockeynederland.nl.

In de ECHL..

zijn de play-offs nog altijd in volle gang. Daarbij gaat het echter minder goed met de Fort Wayne Komets van Jamie Schaafsma. Afgelopen weekeinde kwam hij met zijn ploeg op een 2-0 achterstand in de best-of-seven serie tegen Toledo Walleye. De eerste wedstrijd eindigde in 1-2, het tweede duel in 3-4. Schaafsma had geen punten in deze wedstrijden. Beide duels werden gespeeld in Toledo. Woensdag volgt het derde duel in de serie in Fort Wayne.

En ook in de NHL...

Gaan de play-offs gewoon door. Vannacht scoorde Edmonton-captain Connor McDavid misschien wel het mooiste doelpunt in de play-offs tot nu toe, maar Jakob Silfverberg scoorde twee keer namens Anaheim, dat het derde duel in de onderlinge serie met 6-3 won en daarmee de stand in de serie op 2-1 bracht. Ryan Getzlaf had een goal en een en assist.

De Nashville Predators...

kwamen met een 3-1 overwinning op de St. Louis Blues op 2-1 in die onderlinge serie. De kracht van Nashville in deze play-offs is het offensieve talent van zijn verdedigers. In dit duel troffen Ryan Ellis en Roman Josi weer doel en samen met PK Subban is dit defensieve trio in deze play-offs al goed voor negentien punten.

Een van de absolute sterren...

van deze play-offs tot nu toe is verdediger Erik Karlsson van de Ottawa Senators. De Canadese sportzender Sportsnet maakte een mooie reportage over hem in zijn geboorteplaats Vetlanda.

Fotocredits

Hoofdoto: Screenshot Youtube
Foto Eimers en Nason: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

Delen