Tijgers Hijs Beneliga duel R vd Schuit Kars 03 2017

7 maart 201710:19

Door Joep Meijsen

Morning Skate: D-Day in Den Haag

Goedemorgen ijshockeyfans. Het wordt een belangrijke avond voor Den Haag en Amsterdam. Wie gaat er naar de halve finales? Verder in deze Morning Skate aandacht voor Tilburg, Nederlanders in het buitenland en nog veel meer.

D-Day

Slechts één van de vier series in de kwartfinales van de play-offs haalt een derde wedstrijd, die tussen Den Haag en Amsterdam. Vanavond vanaf 20.30 uur valt de beslissing. De wedstrijd werd noodzakelijk door de comeback van Tijgers afgelopen zondag. De game-winner in overtime kwam van de stick van Calvin Pohlman. Hier kijkt hij terug op de wedstrijd.

Zonder stick op één been

In AD reageert doelman Clint Soer van Den Haag op de nederlaag van zondag. 'De druk werd heel hoog en het verliep in de verdediging allemaal erg zenuwachtig. En vergeet niet dat Amsterdam gewoon een heel goed team heeft.' Voor hem was de 3-3 het meest dramatische moment. 'Dat was echt vervelend. We stonden met een man minder toen ik mijn stick verloor. Ik heb wel vijf keer geroepen om een stick, maar niemand reageerde. Zonder stick voelt het alsof je op één been staat. Toen de puck ons vak werd uitgeschoten, ging ik mijn stick pakken. Toen ik me omdraaide, gleed de puck in het doel.' Hij gaat wel vol optimisme de beslissende wedstrijd in. 'We waren in beide wedstrijden twee periodes lang de betere ploeg. We gaan nu echt niet met dichtgeknepen billen de wedstrijd in.'

De wedstrijd in De Uithof vanavond staat onder leiding van Martin de Wilde. De winnaar speelt in de halve finales van de Beneliga-strijd tegen Herentals.

Tijgers Hijs Beneliga Soer actie 03 2017

Speelschema

Van de andere halve finale is het speelschema intussen bekend. Heerenveen begint zaterdag om 20.00 uur in eigen huis tegen Luik. De volgende dag om 19.30 uur volgt de terugwedstrijd in Luik. De eventuele beslissende derde ontmoeting staat voor dinsdagavond 20.00 uur in Thialf op het programma. De vraag is nog hoe compleet Luik kan aantreden. Naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens het duel in Eindhoven van zondag staan op de site van de NIJB nog schorsingen voor Akim Ramoul, Loris Darques, Paul Cornelis en Tom Prodi. Naar het tumultueuze verloop van de wedstrijd wordt nog nader gekeken.

Ook Trappers weet waar het aan toe is

Tilburg Trappers weet nu ook waar het aan toe is. Het weekeinde werd afgesloten met een nederlaag in Essen, waardoor Trappers als nummer vier uit het noorden de play-offs ingaat. 'We pakten zeker in de tweede periode te veel penalty's. Daardoor stonden we te vaak in de penaltykill. Gelukkig scoorde Essen niet. We begonnen goed, het is gewoon balen dat je hier verliest', zo tekende Brabants Dagblad na afloop van het duel op uit de mond van international Mitch Bruijsten. Hamburg Crocodiles is de tegenstander, wat bij Bruijsten voor wat vertrouwen zorgt. 'We hebben dit seizoen nog niet van hen verloren.'

Komend weekeinde is er rust voor Tilburg. Dan spelen de nummers zeven en acht uit de Oberliga Nord hun serie tegen de nummers één en twee uit de verliezersronde. Op vrijdag 17 maart begint Tilburg met de serie tegen Hamburg, twee dagen later is de terugwedstrijd, gevolgd door een duel op 21 maart weer in Stappegoor. De serie wordt gespeeld in best-of-five.

Hieronder de samenvatting van het duel tussen Tilburg en Hamburg van afgelopen vrijdag.

Papa, ga je alweer ijshockeyen

Pascal van de Velde hangt zijn Beneliga-schaatsen aan de wilgen. De aanvaller van Zoetermeer legt aan AD uit waarom. 'Ik heb hier, naast een paar jaar in Den Haag, vanaf mijn zevende gespeeld. Ik heb nu een gezin met twee kinderen van 5 en 3 jaar, die steeds meer dingen gaan doen. Daar wil ik bij zijn, maar dat is moeilijk te combineren met dubbele weekeinden. 'Papa, ga je alweer ijshockeyen?', zeggen ze dan. Dat wil ik niet meer. Ik blijf wel spelen, maar een niveautje lager. Eén wedstrijdje in de zoveel tijd.'

Dalhuisen naar kwartfinale

Mike Dalhuisen is een ronde verder met zijn ploeg Torpedo Kazzinc. In de vijfde wedstrijd won Torpedo met 3-2 van Izhevsk. Daarmee won Torpedo de serie in de achtste finale met 4-1.

Winst en verlies voor SDE

Kayleigh Hamers, Mieneke de Jong en Julie Zwarthoed speelden afgelopen weekend twee wedstrijden in de degradatiepoule in Zweden. Op zaterdag verloor hun ploeg SDE met 4-3 van de directe concurrent Sundsvall. Mieneke de Jong had één goal en één assist. Kayleigh Hamers was goed voor één assist.

Een dag later won SDE makkelijk met 0-5 van Björklöven. Julie Zwarthoed scoorde tweemaal en Hamers noteerde één goal en één assist.

SDE staat nu op de derde plaats met acht punten uit vier wedstrijden. Göteborg staat met twaalf punten bovenaan en kreeg nog geen doelpunt tegen. Sundsvall staat op de tweede plek met negen punten. De bovenste twee ploegen mogen volgend jaar uitkomen op het hoogste niveau.

Komende week wordt belangrijk voor SDE. Vandaag en donderdag speelt de ploeg tegen koploper Göteborg.

Van Nes in finale

Guus van Nes kende ook een bijzonder goed weekend met zijn Junior Bruins in de USPHL. Zijn ploeg won in de halve finale tweemaal van Syracuse Stars. Van Nes behaalde twee assists in de tweede wedstrijd. Bruins versloeg Syracuse met 4-2 en 5-1. Van Nes is met twee goals en zes assists nog steeds topscorer voor Bruins in de play-offs.

Komende woensdag begint van Nes aan de finale tegen Islanders Hockey Club.

Records voor Charlottetown

Daniel Sprong en zijn Charlottetown Islanders zijn bezig aan een recordreeks. Inmiddels heeft de ploeg al acht wedstrijden gewonnen in de QMJHL. Zaterdag won Charlottetown met 3-0 van Blainville-Boisbriand. Sprong scoorde tweemaal. Zondag was Sprong nog beter op dreef en dankzij zijn derde hattrick van het seizoen won Charlottetown met 3-1 van Halifax Mooseheads.

Stars & Bruijsten

Kevin Bruijsten heeft een goed seizoen bij de Dundee Stars. Hij is met 18 goals en 27 assists in 41 wedstrijden de nummer zestien op de topscorerslijst van de liga. Alleen zijn teamgenoot Vinny Scarsella heeft meer punten bij de Dundee Stars. Afgelopen weekeinde werd er twee keer gewonnen door de Stars, thuis tegen Breahead Clan en uit in Edinburgh. Van de wedstrijd thuis staan de highlights onine.

Tijgers Hijs Beneliga duel R vd Schuit Kars 03 2017