Final Four2018 Den Haag Heerenveen Debby Hengst call

22 mei 201908:04

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Debby Hengst blikt terug - Kwarfinales WK staan vast - Blues naar de finale

Debby Hengst blikt in deze Morning Skate terug op haar lange loopbaan aan de top als scheidsrechter, op het WK in Slowakije zijn de kaarten voor de kwartfinale geschud, in de Oberliga Nord zijn er versterkingen voor Hamburg en Herne en de sprookjesachtige comeback van de St. Louis Blues in de strijd om de Stanley Cup gaat door, de ploeg bereikte vannacht de finale.

Scheidsrechter Debby Hengst...

vertelt in dagblad De Gelderlander over die keer dat ze haar zwangerschap geheim hield voor de IIHF om Olympische Kwalificatiewedstrijden te mogen fluiten. 'et was gevaarlijk als ik op mijn buik zou vallen, maar het was nog niet goed zichtbaar dat ik zwanger was. Nadat mijn dochter geboren was, kreeg ik wel een aantal keren de opmerking short pregnancy. Ik zei: surprise.'

Debby Hengst...

floot 25 jaar op nationaal en 20 jaar op internationaal niveau. In de krant blikt ze terug op de hoogtepunten. 'De eerste keer de bekerfinale in Nederland was bijzonder. Dat is één wedstrijd waarin alles wordt beslist. En ik heb op het WK onder 18 jaar de gouden medaille tussen Amerika en Canada gedaan. Niet alleen een speler wil een finale, een arbiter ook.'

Al met al kijkt ze..

met plezier terug op haar loopbaan, ondanks dat ze nooit actief was op de Olympische Spelen of het hoogste niveau bij de vrouwen. 'Maar als ik terugkijk heb ik een mooie carrière gehad. Veel meegemaakt, veel plekken gezien en veel mensen leren kennen. Het heeft me gevormd tot wie ik ben.'

De laatste wedstrijden..

in de voorronde van het WK in Slowakije zijn gespeeld Canada was met 3-0 te sterk voor de Verenigde Staten en daarmee groepswinnaar. Pierre-Luc Dubois, Kyle Turis en Jared McCann verzorgden de productie in dat duel. Duitsland won dinsdag met 4-2 van Finland via goals van Marc Michaelis, Dominik Kahun en Leon Draisaitl. Tsjechi√ę tenslotte Slowakije sloot het WK in eigen land af met een overwinning op Denemarken na penaltyshots. Martin Marincin en Ladislav Nagy waren de makers van de Slowaakse goals, Mikkel Bodker maakte de enige Deense goal.

In poule B was Tsjechi√ę met 5-4 te sterk voor Zwitserland, won Letland met 1-4 van Noorwegen en werd een bijzonder doelpuntrijk dul tussen Zweden en Rusland met 4-7 gewonnen door laatstgenoemde. Dit zijn volgens de IIHF de drie mooiste doelpunten van een drukke ijshockeydag:

Daarmee zijn alle...

kaarten geschud in het toernooi. Frankrijk en Oostenrijk degradeerden en de samenstelling van de kwartfinales is duidelijk:

Vier spannende wedstrijden...

die op 23 mei worden gespeeld. De krakers in de kwartfinales zijn natuurlijk de wedstrijden tussen de Verenigde Staten en Rusland en de burenruzie tusen Zweden en Finland. Voor de Duitsers een groot succes om na de topprestatie bij de afgelopen Olympische Winterspelen nu ook de laatste acht te halen op het WK. Vorig jaar werd Duitsland in Denemarken nog maar elfde. Even ter herinnering. Vorig jaar was er goud voor Zweden, zilver voor Zwitserland en brons voor de Verenigde Staten.

Crocodiles Hamburg...

heeft de 24-jarige Yannis Walch gecontracteerd. Hij is de derde speler die vanuit Essen naar de Duitse havenstad verhuist. Eerder gld dat al voor Thomas Zuravlev en André Gerartz. Walch speelde eerder in de DEL 2 Heilbronner Falken en Landshut. In de Oberliga was hij actief voor Essen en Duisburg. In 170 ontmoetingen in de Oberliga scoorde hij vijf keer en verzorgde 49 assists.

Herne heeft de 29-jarige verdediger..

Christopher Kasten vastgelegd, een speler die vorig jaar nog voor Deggendorf in de DEL2 uitkwam. Hij is een goede vriend van Dennis Thielsch, met wie hij vier jaar samenspeelde bij Bayreuth en in de jeugd bij Berlijn. De afgelopen jaren speelde hij Leipzig, Freiburg, Frankfurt, Bayreuth, Kaufbeuren en recentelijk in Deggendorf. Hij speelde 212 wedstrijden in de DEL2 en 299 ontmoetingen in de Oberliga.

De St. Louis Blues...

hebben zich geplaatst voor de Stanley Cup-finale. In zes wedstrijden rekende de ploeg af met de San Jose Sharks. Vannacht namen de Blues zelf de beslissing door met 5-1 af te rekenen met de Sharks. David Perron had een goal en een assist en Jordan Binnington zette een franchiserecord met zijn twaalfde play-offzege. Vladimir Tarasenko, Brayden Schenn en Tyler Bozak kwamen ook tot scoren, terwijl Ivan Barbashev in het lege net scoorde. Dylan Gambrell was als enige succesvol voor San Jose, dat enkele sleutelspelers miste. Het is de eerste keer sinds 1970 dat de St. Louis Blues in de finale staan. In die serie speelden de Blues ook tegen de Boston Bruins.

Dit is het schema...

voor de Stanley Cup-finale.