Tilburg in actie tegen Hamburg
Tilburg in actie tegen Hamburg — © Arie Leeuwesteijn

2 juni 202007:37

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Directeur, transfers en racisme

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de aanstelling van Ruud van Baast als nieuwe algemeen directeur bij Tilburg Trappers, voor volop spelersnieuws uit Nijmegen, voor ontwikkelingen in de Oberliga Nord, voor de IJshockey Golfdag, reacties vanuit de ijshockeywereld op de massale protesten in de Verenigde Staten en nog veel meer.

Ruud van Baast wordt..

de nieuwe algemeen directeur van Tilburg Trappers. Hij volgt in die rol Gerard Arink op, van wie na een jaar al afscheid wordt genomen. Van Baast is op dit moment vice-voorzitter van de club en geniet in de ijshockeywereld vooral bekendheid als oud-scheidsrechter en oud-lid van de scheidsrechterscommissie van IJshockey Nederland.

Van Baast treedt aan...

op een moeilijk moment, vertelt hij op de website van de club. '‚ÄėDe (ijshockey)wereld bevindt zich door het coronavirus in een uitzonderlijke situatie. De club staat voor misschien wel de grootste krachtproef in de historie. Wanneer men dan een beroep op je doet, kun je eigenlijk geen nee zeggen. Trappers is een volksclub. Innig geliefd en verankerd in de harten van heel veel Tilburgers, Brabanders en zelfs van ijshockeyliefhebbers ver daarbuiten. Mijn doelstelling is, om met iedereen die Tilburg Trappers een warm hart toedraagt, de club heelhuids door het komende seizoen heen te loodsen.'

Het coronavirus heeft...

ook impact op de samenstelling van de Oberliga komend seizoen. Twee belangrijke clubs, Duisburg F√ľchse en Essen Moskitos, gaan komend seizoen vrijwillig een niveau lager spelen. Daar staat wel de mogelijke promotie van Diez-Limburg, Hammer Eisb√§ren en Herford Ice Dragons tegenover. Deze drie clubs namen vorig jaar nog deel aan een gezamenlijke competitie met teams uit de Beneliga.

Lees er hier meer over >>>

Ook de deelname van Hamburg Crocodiles..

is nog niet helemaal zeker, zo meldt Hamburger Abendblatt. De club heeft weliswaar de papieren voor een nieuwe Oberliga-licentie ingeleverd, maar dat betekent niet dat de club ook zeker gaat deelnemen. Als de competitie niet voldoende deelnemers heeft of er te veel wedstrijden zonder inkomsten uit toeschouwers gespeeld moeten worden, is ook voor Crocodiles de regionalliga een optie. Zelfs spelen met een beperkt aantal toeschouwers is bij Hamburg een probleem. De spelers hebben wel in een loonsverlaging van 15 procent ingestemd en de gesprekken met de hoofdsponsor bevinden zich in een afsluitend stadium.

Nijmegen Devils werkt druk...

aan de samenstelling van de selectie voor komend seizoen. Het team legde afgelopen week Alexandar Makarin vast, de voormalige jeugdinternational die de afgelopen jaren in Noord-Amerika actief was. Ook werd vanuit Geleen verdediger Mordy Munichman aangetrokken.

Lees hier meer over de transfer van Makarin >>>

Lees hier meer over de transfer van Munichman >>>

De club maakte tevens bekend...

dat Boris van Bergen en Jay Plamont aan de club verbonden blijven. De twee 21-jarige ijshockeyers misten vanwege blessureleed een groot deel van het seizoen. Coach Frank Gentges zegt op de website van Nijmegen dat als ze blessurevrij zijn, helemaal fit en een topconditie ze komend seizoen weer deel uitmaken van de selectie van Select 4-U Nijmegen Devils.

Er is een datum voor...

de jaarlijkste IJshockey Golfdag, zoals die al jaren wordt georganiseerd voor alle (oud-) ijshockeyers die ook van golfen houden. Het evenement wordt dit jaar op 4 september gehouden op de golfbaan in het Gelderse Heelsum.

Duitsland treurt om de dood...

van oud-international en viervoudig Duits kampioen Peter Schiller. De oud-speler van onder meer Keulen, Mannheim en Berlijn overleed vorige week op 62-jarige leeftijd. Schiller speelde twee Olympische Spelen met de Duitse nationale ploeg en was jarenlang een belangrijke schakel in de succesploeg van Keulen die vier kampioenschappen veroverde.

Amerika staat al dagen in het teken...

van demonstraties en rellen vanwege de dood van George Floyd door politiegeweld. De protesten laten ook de ijshockeywereld niet koud. Evander Kane, een van de prominentste zwarte spelers in de NHL, riep spelers en clubs op zich uit te spreken tegen racisme.

Het regende de afgelopen...

dagen reacties. Bijvoorbeeld van Logan Couture.

Dat geldt bijvoorbeeld ook..

voor Auston Matthews, Anze Kopitar en Tyler Seguin.

Kortom...

de actie vanuit de ijshockeywereld is overweldigend.

Helaas werd bij protesten...

In Pittsburgh wel het standbeeld van Mario Lemieux buiten de hal van de Penguins beklad.

Gelukkig is er altijd nog...

Philadelphia-mascotte Gritty om voor wat onschuldige afleiding te zorgen in deze moeilijke tijden. Deze keer reageert de mascotte op de succesvolle lancering van de Space X-raket afgelopen weekeinde.