Finland WK kampioen

27 mei 201907:34

Morning Skate: Finland wereldkampioen, Stanley Cup finale begint

De Finse ijshockeyers hebben in Bratislava de wereldtitel veroverd. In de finale was Finland met 3-1 te sterk voor Canada. Rusland pakte de bronzen medaille ten koste van Tsjechië. Vanavond begint in Noord-Amerika de finale in de NHL waar Boston en St.Louis strijden om de Stanley Cup.

Het betekende voor Finland de derde winst op een wereldkampioenschap na goud in 1995 in Zweden en de titel in 2011. Opmerkelijk genoeg won Finland in 2011 ook in Slowakije. De grote held bij de Finnen was captain Marko Anttila. De captain begon met scoren in de kwartfinale tegen Zweden waar hij met een late treffer een overtime forceerde. Zaterdag scoorde Anttila de enige goal in de halve finale tegen topfavoriet Rusland en in de finale scoorde hij tegen Canada tweemaal. Canada kwam in de finale nog wel op voorsprong via een goal van Shea Theodore (Vegas Golden Knights). Daarna sloeg Anttila echter toe voordat Pesonen ver in de derde periode voor de 3-1 eindstand zorgde.

De winst van Finland was extra opmerkelijk aangezien Finland aantrad zonder grote, internationale sterren. Zo was de selectie van Finland goed voor 0 doelpunten in de NHL dit seizoen. De selecties van tegenstanders Rusland (212 goals in de NHL) en Canada (bijna 400 goals) waren op papier een stuk sterker.

Rusland legde beslag op het brons door na penalty shots te winnen van de Tsjechen. Nikita Gusev (Vegas Golden Knights) zorgde voor het beslissende penalty shot.

Bekijk hier onder nog de samenvattingen van beide duels.

Statistieken

De Zweedse aanvaller William Nylander besloot het toernooi met de meeste punten. De aanvaller die een teleurstellend seizoen kende bij Toronto Maple Leafs was goed voor vijf goals en dertien assists in acht wedstrijden. Nikita Kucherov (Tampa Bay Lightning) haalde zes goals en tien assists, de derde plek was voor Gusev met vier goals en twaalf assists. Mark Stone (Canada, Vegas Golden Knights) scoorde het vaakst dit toernooi met acht goals. Stone werd door de media ook verkozen als Most Valuable Player van het toernooi.

IIHF ranking

Op de wereldranglijst blijft Canada wel op de eerste plaats. Rusland stijgt een plek naar plaats twee en Finland stijgt twee plaatsen en staat nu derde. Zweden en Verenigde Staten zakken allebei twee plaatsen en Noorwegen valt uit de top 10 en Letland neemt nu bezit van de tiende plek. Nederland vinden we terug op de 28e plaats, dezelfde notering als vorig jaar. De Roemenen passeerden Oranje maar Kroatië zakte twee plekken terug. Op de ranglijst vinden we twee nieuwe leden van de IIHF: Thailand en Kyrgyzstan.

Stanley Cup

Vanavond begint in Boston de finale in de NHL. Het is een herhaling van de finale uit 1970 tussen Boston Bruins en St. Louis Blues. Die finale werd destijds beslist door de legendarische goal van Bobby Orr. Die goal zorgde voor de meest beroemde foto uit de ijshockeygeschiedenis. Boston won de Stanley Cup voor het laatst in 2011, St. Louis won de felbegeerde prijs nog nooit.

Schema finale

Het complete schema van de Stanley Cup finale:

Kampioenen sinds expansie

Hieronder nog een mooi overzicht van alle winnaars van de Stanley Cup sinds de grote expansie van de NHL in 1967.

Sommige Blues fans zijn wel erg enthousiast, zelfs het gazon staat in het teken van de finale....