31943150218 4df7ffb61d k

25 januari 201908:41

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Game Day, hersenschuddingen en alcoholisme

In de Morning Skate kijken we vandaag vooruit naar een absolute topper in de Beneliga, een échte generale repetitie voor de bekerfinale en het bezoek van Tilburg aan Braunlage. Verder aandacht voor het blessureleed van Oliver Pataky, de terugkeer na behandeling van een Duitse international en de gang van zaken in Anaheim en Edmonton.

Tilburg Trappers heeft vanavond...

een duel op het programma staan bij EC Harzer Falken. Daarmee treft Trappers op een laagvlieger in de Oberliga, de ploeg uit Braunlage staat voorlaatste in de Oberliga Nord met pas vijftien punten en een doelsaldo van 75 doelpunten voor en 199 tegen. Trappers haalde aan het begin van het seizoen al een keer de dubbele cijfers tegen de ploeg, 10-0 en later thuis nog een keer met 8-1, maar de uitwedstrijd op 18 november was met 3-5 winst voor Trappers wat lastiger. De tegenstander verliest met Andreas Ruzhinin wel een belangrijke speler, hij is per direct naar Noord-Amerika vertrokken. De club trok wel een tweede import aan in de persoon van Bobby Sokol en de in Wit-Rusland geboren, maar bij Dresden opgegroeide, verdediger Wladisaw Baumgardt. Sokol speelde eerder dit jaar voor Diez-Limburg in de regionalliga en wacht na drie wedstrijden voor Harzer Falken nog op zijn eerste goal. Trappers moet een zeldzame reeks van twee nederlagen op rij doorbreken, de Falken verloren hun laatste vijf wedstrijden. Het duel begint vandaag om 20.00 uur.

In de Beneliga...

staan vandaag drie duels op het programma. In Den Haag om 20.30 uur het duel tussen Cairox Hijs Hokij tegen Ahoud Devils Nijmegen. Inderdaad een échte generale repetitie voor de twee bekerfinalisten op de locatie van de, inmiddels stijf uitverkochte, bekerfinale. Het is ook een wedstrijd met belang voor de ranglijst in de Beneliga. Het verschil tussen de twee teams op de ranglijst is maar drie punten in het voordeel van Devils. Het team van Alexander Jacobs heeft ook nog een wedstrijd in de hand, maar voor zowel het thuisvoordeel in de play-offs als de match-ups in de Final Four kunnen beide teams de punten goed gebruiken. Op 11 januari stonden deze twee teams voor het laatst tegenover elkaar, in Nijmegen en won Devils uiteindelijk met 5-4 met een winnende goal van Levi Houkes.

In Leeuwarden staat een échte topper op het programma. De nummers één en twee van de Beneliga staan tegenover elkaar. Herentals is de koploper, maar Flyers zit de Belgen op de hielen. Het verschil op de ranglijst is nog één punt, waarbij Flyers een wedstrijd minder heeft gespeeld. Dit betekent dat Heerenveen vandaag de koppositie in de Beneliga kan overnemen. Het is pas de eerste ontmoeting tussen deze beide voormalige Beneliga-kampioenen dit seizoen. De tweede wedstrijd is het allerlaatste duel van het reguliere seizoen straks op 24 februari. De wedstrijd in Leeuwarden begint om 20.45 uur.

Zoetermeer Panters staat op dit moment op de achtste plaats van de ranglijst en neemt daarmee de laatste plek in die recht geeft op deelname aan de play-offs. Amsterdam en Mechelen staan echter niet ver achter met respectievelijk één en vier punten achter. Panters, dat nog wedstrijden in de hand heeft ten opzichte van de uitdagers, heeft vanavond een uitdaging tegen Luik, dat op dit moment op de vierde plaats van de ranglijst staat, maar onder zich Nijmegen en Den Haag nog heeft als uitdager voor het thuisvoordeel in de play-offs. Devils heeft zelfs minder verliespunten dan Luik. De Bulldogs wonnen de thuiswedstrijd met 9-3. Ook deze wedstrijd begint om 20.45 uur.

Foto: Robert Bos

Oliver Pataky keerde...

vorige week na vijf weken blessureleed terug in de opstelling van Den Haag. In AD vertelt hij over het feit dat het zijn derde hersenschudding was, overigens ontstaan na een botsing met zijn teamgenoot Raymond van der Schuit bij de wedstrijd tegen Zoetermeer. 'Mijn ouders waren niet blij dat ik opnieuw een hersenschudding had opgelopen. Zij willen geen 35-jarige zoon die wankel rondloopt. Ik vroeg me af of ik ooit nog mocht ijshockeyen, maar al snel merkte ik dat ik goed herstelde', vertelt de 21-jarige Slowaak in de krant.

Volgende week..

is de week van FairPlay & Respect. Lees hier hoe je als speler, team en club mee kunt doen en wat je kunt winnen door het opzetten van een activiteit rondom dit thema. De actieweek wordt afgesloten tijdens de bekerfinale in Den Haag.

Krijgt de Oberliga Nord...

veel meer teams met alleen spelers onder de 25 jaar? De Duitse oud-international Stefan Usdorf pleit hiervoor in Eishockey News. De grote Duitse clubs zouden farm-teams moeten plaatsen op het derde niveau in Duitsland om zo het gat tussen de jeugdliga's en de DEL te verkleinen. Voorbeeld voor Usdorf is het optreden van tweede teams van Klagenfurt en Salzburg in de Alps Hockey League. Veel teams in de Oberliga hebben overigens al banden met DEL-teams en krijgen talenten toegewezen om te rijpen.

De Duitse international..

Constantin Braun maakt vanavond zijn rentree bij Eisbären Berlin. Braun miste het seizoen tot nu toe omdat hij werd behandeld voor alcoholisme. 'Brauni is naar mij toegekomen en heeft gezegd dat hij wil spelen. Ook zijn behandelaars zijn voorstander van zijn terugkeer', zegt coach Stephane Richer van de Eisbären over de 30-jarige Braun die vijf keer kampioen van Duitsland werd met Berlijn.

Het lek is nog...

altijd niet boven bij de Anaheim Ducks van Daniel Sprong. Weliswaar werd na een reeks van twaalf nederlagen twee keer gewonnen, maar de laatste twee ontmoetingen gingen weer verloren. Woensdag werd voor de zevende keer op rij verloren op eigen ijs. Aanvoerder Ryan Getzlaf geeft aan 'pissed off' te zijn. Dit gebeurde na de 5-1 nederlaag in Anaheim tegen de St. Louis Blues, waarin de Ducks slechts dertien schoten op doel wisten af te vuren. Het enige doelpunt kwam overigens van de stick van Sprong. 'Ik ben gefrustreerd. Heel erg gefrustreerd', aldus Getzlaf die stelt dat hij nooit in de veertien jaar bij de club zo'n serie heeft gehad. 'Waarin we niet iedere wedstrijd meededen om de winst. We hadden soms een slechte periode van drie, vier wedstrijden of niet het team dat de wilden, maar een periode zoals dit heb ik nog nooit meegemaakt.'

De Edmonton Oilers...

hebben general manager Peter Chiarelli ontslagen, nadat eerder al de coach op de keien was gezet. De ceo van de club, Bob Nicholson, neemt voorlopig de taken van de gm waar en assistent-gm Keith Gretzky krijgt meer verantwoordelijkheden terwijl de club op zoek gaat naar een opvolger. De Oilers zijn, ondanks de aanwezigheid van de mogelijk beste speler in de NHL in Connor McDavid, bezig met een teleurstellend seizoen. De club heeft echter de hoop op een plek in de play-offs nog niet opgegeven.

Delen