Trappers Erfurt Mitch Bruijsten nov18

15 maart 201908:14

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Game Day in Tilburg en Heerenveen

Voor Tilburg beginnen de play-offs vanavond in eigen huis, Heerenveen ontvangt thuis Luik in de halve finales van de play-offs. In deze Morning Skate blikken we vooruit naar deze wedstrijden. Verder komt Nijmegen Devils-voorzitter Joop Vullers aan het woord en vertelt Nick de Ruijter over zijn blessureleed. Tenslotte nog aandacht voor de NHL, onder meer met Ben Bishop die een clubrecord breekt bij de Dallas Stars.

Preview: Tilburg Trappers - Lindau Islanders

De play-offs in de Oberliga beginnen vanavond met de achtste finales. Dat betekent acht series tussen teams uit de Oberliga Nord tegen hun broeders uit de Oberliga Süd. Als lijstaanvoerder in Nord treft Tilburg de ploeg die zich als laatste kwalificeerde voor de play-offs in het zuiden, Lindau Islanders. Voor de tegenstander is het de eerste play-offwedstrijd op Oberliga-niveau in de geschiedenis van de club. Voor Tilburg is het een situatie waarin het zich als een vis in het water voelt. Trappers verloor sinds de overstap naar Duitsland nog nooit een play-offserie. De twee teams hebben geen gezamenlijk verleden, ze kwamen elkaar nog nooit eerder tegen in competitief verband.

De topscorer van Lindau is de ervaren Andreas Farny met 42 punten in 50 wedstrijden, gevolgd door Jan Hammerbauer met 28 punten in 49 wedstrijden en Simon Klingler met 27 punten. De twee imports, Viktor Lennartson en Fredrik Widen zitten op respectievelijk 21 punten uit 25 wedstrijden en 16 punten in 18 wedstrijden. De ploeg heeft een powerplaypercentage van 18 procent, behoort met een penaltykill van 86,2 procent tot de top van de Oberliga Süd, maar heeft het al het hele seizoen moeilijk om doelpunten te maken.

Ter vergelijking: Trappers zit op de powerplay op een percentage van 23,3 procent en heeft met 86procent de beste penaltykill in het noorden. Trappers heeft ook veel minder moeite om het net te vinden. Mitch Bruijsten is de clubtopscorer met 40 goals en 44 assists in 48 wedstrijden, gevolgd door Nardo Nagtzaam met 74 punten in 47 wedstrijden en Danny Stempher met 67 punten in 48 potjes. Trappers heeft een stuk of acht spelers die op een punt of meer lopen per wedstrijd. Het duel begint vanavond om 20.00 uur in Stappegoor. Marc Andre Naust is de scheidsrechter van dienst, met Jan Philipp Priebsch en Frederik van Himbeeck op de lijnen.

Foto: Arie Leeuwesteijn

Preview: Unis Flyers Heerenveen - Luik Bulldogs

De halve finales van de play-offs beginnen vanavond in Heerenveen, waar Flyers en Bulldogs tegenover elkaar staan in de eerste wedstrijd van de best-of-three. Het worden de eerste wedstrijden tussen deze twee teams in 2019. De beide Beneliga-confrontaties werden al in november 2018 gespeeld. Beide teams wisten hun uitwedstrijd te winnen en als die wedstrijden een graadmeter zijn, dan wordt het een spannende serie tussen deze twee teams. In Luik won Flyers in overtime met 4-5 met een winnend doelpunt van Todd Ratchford. Ook in Thialf was extra speeltijd nodig om de beslissing te brengen en deze keer trok Luik aan het langste eind. Jordan Paulus scoorde de winnende goal.

Thomas Cheyne Matheson is de onbetwiste topscorer van Luik. Hij heeft 36 goals en 36 assists in 24 wedstrijden met slechts 2 strafminuten. Akim Ramoul heeft negentien goals en 35 assists voor 54 punten en Nicholas Rivait 42 punten in twee wedstrijden. Maar liefst tien spelers lopen op een gemiddelde van een punt per wedstrijd of meer. Bij Heerenveen verzamelde Marco Postma 75 punten in 25 wedstrijden, ook precies drie punten per wedstrijd. Adam Bezak heeft 67 punten en Ronald Wurm 65. Zeven spelers hebben een punt per wedstrijd of meer.

Luik Bulldogs scoorde vaker in de Beneliga dan Heerenveen (156 om 151 goals), maar Flyers kreeg aanzienlijk minder goals tegen (51 om 84). Bij Flyers verdedigt Sjoerd Idzenga het doel, voor Luik is Stef Verhulst de eerste man. Idzenga speelt al zijn hele loopbaan in Heerenveen, Verhulst verruilde Geleen vorig seizoen voor Luik. De wedstrijd Heerenveen en Luik begint vanavond om 20.30 uur. Scheidsrechters zijn Ramon Sterkens en Martin de Wilde. Louis Beelen en Nick Verbruggen staan op de lijnen.

Nick de Ruijter..

ontbreekt vanavond in de opstelling van Tilburg, de 27-jarige aanvaller wordt al het hele jaar geplaagd door blessureleed en speelde slechts negen wedstrijden. In Brabants Dagblad vertelt hij over het effect van zijn huidige hersenschudding. 'Het liefst zou ik de hele dag slapen, maar als ik wakker word dan is de pijn juist het hevigst.' Het gebeurde toen hij in de uitwedstrijd in Rostock een puck tegen zijn hoofd krijgt. Het effect is enorm. 'Ik zit met een pesthumeur thuis. Mijn werk als loodgieter en grootste passie, ijshockeyen, kan ik niet uitoefenen. Dat knaagt. Ik zet mij ergens honderd procent voor in. Dit is echt verschrikkelijk en hoop ik écht nooit meer mee te maken.'

Voorzitter Joop Vullers...

van Ahoud Devils Nijmegen komt vanmorgen aan het woord in De Gelderlander. Daarin kijkt hij terug op het jaar dat hij achter de rug heeft met de club. 'Ik kijk terug op een geweldig seizoen, maar besef me ook dat ik niet nog zo'n jaar trek. Het was intens, echt een tropenjaar. In het najaar 2017 ben ik geveld door een hartinfarct. Daar ben ik goed van hersteld, maar ik moet op mijn gezondheid blijven passen. Nu de basis is gelegd, hoop ik dat we volgend jaar met de Devils in een wat rustiger vaarwater komen.'

In het interview kijkt hij...

ook terug op de afgelopen jaren waarin Nijmegen maar langzaam weer naar boven kwamen drijven. 'Dat de Devils nu nog bestaan, is aan één man te danken: Hans Cleijne. Hij heeft de boel in die moeilijke jaren bij elkaar weten te houden. Twee jaar geleden kreeg ik de vraag om terug te keren als voorzitter. Daar stond ik voor open, maar dan wilde ik wel een professionaliseringsslag maken. Zo wilde ik een paar Canadese toppers in mijn team. Jongens die nooit opgeven, vechten voor wat ze waard zijn. Dat past bij Nijmegen. Dan moet je diep in de buidel tasten, maar het betaalt zich wél uit. Ook hebben we de organisatie opnieuw neergezet. We werken daarbij met veel vrijwilligers, die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: succes boeken met deze club.'

Björn Bombis...

werd gekozen tot Oberliga-speler van het jaar. Met 101 punten in 48 wedstrijden was hij ook de nummer één op de topscorerslijst. Tegenover Eishockeynews vertelt hij dat zijn ambitie nog altijd is om DEL2 te spelen, het liefst met de Hannover Scorpions. De 36-jarige veteraan van ruim 150 wedstrijden in de DEL voelt zich prima thuis in de Hanzestad. 'Ik vind hier de totale mentale ontspanning. Daarbij, we wonen hier heerlijk in het groen en hier in Hannover heb ik ook mijn ouders en zuster om me heen. Dat zorgt ervoor dat alles heel ontspannen en relaxt is.'

Hij schat de kansen...

op promotie voor zijn team hoog in. 'We hebben vorig jaar in de play-offs laten zien wat mogelijk is. We hebben veel ervaring en routine in de ploeg, heel sterke special teams, tenminste drie onberekenbare lijnen, een coach die ons veel vrijheid geeft en een supercoole goalie met een geweldige uitstraling. Daarnaast zijn we gewoon enorm handig voor het doel en hebben niet veel kansen nodig. Ik wil het niet kleiner maken dan het is, ons doel kan niets anders zijn dan promotie.'

Lees ook nog even...

de Flashback van donderdagavond waarin een aantal hoogtepunten uit het Nederlandse ijshockey van vijf, tien en vijftien jaar geleden aan bod komen. Met onder meer een geweldige comeback van Den Haag, een jonge Ian Meierdres die Tilburg naar de finale voert en een belangrijke save van Marcel den Hartog. Lees dit en nog veel meer hier >>>>

Anahem Ducks gingen.

met liefst 6-1 onderuit tegen Arizona Coyotes. Daniel Sprong had iets meer dan elf minuten aan ijstijd, kwam tot drie schoten op doel, maar pakte geen punten en eindigde op -1. Hij werd niet gebruikt tijdens de special teams. Daarmee komt een einde aan een serie van drie wedstrijden achter elkaar waarin de geboren Nederlander het net wist te vinden. Hij scoorde tegen Montreal, Los Angeles en Nashville. Hieronder een kort gesprekje met Sprong.

Tyler Sequin van de Dallas Stars...

liet vannacht zien dat het niet altijd even makkelijk is om de puck in het lege net te deponeren.

Ben Bishop verliet..

het net in de wedstrijd tussen de Dallas Stars en de Minnesota Wild in de tweede periode met een blessure. De doelman pakte daarvoor nog wel het clubrecord van het aantal gespeelde minuten zonder tegengoal. Bishop zit nu op 230 minuten en 53 seconden. Daarmee verbrak hij het record van clublegende Ed Belfour.

Delen