De bouw van een nieuwe ijshal in Calgary moet volgend jaar beginnen
De bouw van een nieuwe ijshal in Calgary moet volgend jaar beginnen — © Twitter

26 juni 202006:56

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Gesprekken, Hall of Famers en een gloednieuwe hal

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de situatie bij Thialf, de nieuwe coach van Utrecht, de veranderingen in de Beneliga, de ijshallen in Seattle en Calgary, de nieuwe leden van de Hall of Fame, spelersnieuws uit de Oberliga Nord en nog veel meer.

Vandaag gaat een...

delegatie van Unis Flyers Heerenveen in overleg met de directie van ijsbaan Thialf over een nieuw huurcontract. De opende overeenkomst loopt op 1 juli af, zo meldt Omroep Friesland. Eerder werd het contract door Thialf opgezegd. De ijshal heeft het financieel moeilijk.

Lees meer op de site van Omroep Friesland >>>

Goed nieuws voor Heerenveen...

is wel dat na de provincie ook de gemeente Heerenveen akkoord is met het reddingsplan voor de iconische ijshal.

De aanwijzingen van de...

WK's nationale teams zijn bekend. De Nederlandse mannen spelen hun WK in Beijing, Ching, de vrouwen gaan naar Angers, De U20 van de mannen heeft het WK komende februari in het Servische Belgrado, de U18-mannen gaan naar Sofia in Bulgarije en de U18-vrouwen hebben het WK in het Schotse Dumfries.

Lees hier meer over de aanwijzingen en tegenstanders >>>

De Nederlandse vrouwen hebben...

bovendien ook nog de voorronde voor de Olympische Kwalificatie op het programma staan. Oranje neemt het in februari volgend jaar in het Poolse Gdansk op tegen het gastland, Mexico en Turkije voor een plek in het laatste Olympisch Kwalificatietoernooi.

Lees hier meer over het programma van de vrouwen >>>

De Beneliga heeft een nieuwe...

voorzitter. Het gaat daarbij om vice-voorzitter Danny Micola van IJshockey Nederland. Hij neemt de voorzittershamer over van Pascal Nuchelmans, die sinds het begin van de grensoverschrijdende competitie de voorzitter was. Nuchelmans legt in een interview met deze website uit wat er allemaal gaat gebeuren.

Lees het interview met Pascal Nuchelmans >>>

Eerste Divisie-club Utrecht Dragons...

heeft een nieuwe coach. Het gaat om Stefan Collard, die de afgelopen jaren onder meer in Dordrecht en bij nationale jeugdteams actief was. Collard is een oud-speler van Utrecht.

Lees hier meer over de benoeming van Collard >>>

Het ministerie van VWS heeft...

aan het Mulier Instituut gevraagd om onderzoek te doen naar de kans op ongewenste zaken bij sportvereniging, met een nadruk op de kwetsbaarheid en weerbaarheid rond criminele inmenging. Daarbij is ook IJshockey Nederland om zijn medewerking gevraagd en clubs ontvangen binnenkort rondom dit onderwerp een vragenlijst van het Mulier Instituut.

Lees hier meer over het onderzoek van het Mulier Instituut >>>

In de Oberliga Nord...

blijven teams aan hun selecties schaven. Zo verlengde aanvaller Rico Rossi zijn overeenkomst met Hamburg Crocodiles. De 21-jarige in Duitsland geboren speler met de Canadese en Italiaanse nationaliteit fungeerde vorig jaar nog als import, wat hem slechts beperkte speelminuten opleverde. Rossi is echter bezig met het verkrijgen van een Duits paspoort en Hamburg gaat dit jaar vermoedelijk zonder imports spelen, waardoor Rossi komend jaar meer in actie gaat komen. Zijn gelijknamige vader is coach van Dresden in de DEL2.

Hannover Scorpions heeft...

de overeenkomst met Andrei Strakhov velrengd. De 41-jarige in Rusland geboren verdediger knoopt er nog een jaar aan vast. De Finse aanvaller Joonas Toivanen keert juist niet terug bij Erfurt. Club en speler konden geen akkoord over contractverlenging bereiken. Halle heeft de 21-jarige Max Pietschmann vastgelegd. De speler is afkomstig uit de eigen jeugd, maar speelde de afgelopen jaren in de jeugd van Keulen. Vorig jaar maakte hij bij Herne zijn debuut in de Oberliga. Hannover Indians neemt afscheid van de Litouwse international Arnoldas Bosas, die volgens de Duitse ijshockeymedia elders in de Oberliga een contract heeft ondertekend. De geroutineerde goalie Sebastian Staudt blijft bij Krefeld in de Oberliga spelen.

Rostock Piranhas houdt...

grote opruiming. De club neemt afscheid van een tiental spelers uit de selectie van vorig jaar. Naast de goalies Jakub Urbisch en Philipp Schneider komen ook Wladislaw Baumgardt, Ned Lukacevic, Phil Miethling, Kevin Richter en Jannik Weist komend jaar niet meer in actie voor de club. Ook van het geblesseerde trio Marvin KrĂĽger, Victor Beck en Marc Kohl wordt afscheid genomen.

De Hall of Fame heeft zijn...

lijst van nieuwe leden bekendgemaakt. Het gaat daarbij om oud-spelers Marian Hossa, Jarome Iginla, Kevin Lowe, Kim St.-Pierre en Doug Wilson. Daarnaast krijgt Ken Holland een plek in de Hall of Fame als builder.

Hoe het nieuwe team in Seattle...

precies gaat heten, weten we nog niet. Maar wel de nieuwe naam van de thuisbasis van de ploeg, de voormalige KeyArena. Deze gaat de Climate Pledge Arena heten als onderdeel van een overeenkomst tussen de nieuwe NHL-club en online retailreus Amazon, dat het hoofdkantoor in Seattle heeft.

Als het NHL-seizoen begint...

kunnen dat lange dagen (en nachten) voor de televisie worden voor ijshockeyfans. Volgens verslagger Elliotte Friedman van Sportsnet zijn er plannen om drie wedstrijden op rij per dag. Als de NHL eind juli wordt hervat moet het seizoen volgens hem begin oktober eindigen. Een probleem bij het plannen van drie wedstrijden op rij in de play-offs is de mogelijkheid van overtime. In de NHL wordt in principe doorgespeeld tot er een winnaar is.

De half Nederlandse doelman...

Matt Murray van de Pittsburgh Penguins is vader geworden.

En de Calgary Flames...

beginnen in augustus 2021 met de bouw van een nieuwe hal als opvolger van het Saddledome. De hal moet in mei 2024 worden opgeleverd en wordt ook de thuisbasis van WHL-team Calgary Hitmen en de Calgary Roughnecks uit de Canadese lacrosse-competitie. De hal krijgt een capaciteit van 19.000 toeschouwers en wordt ontworpen door hetzelfde bedrijf dat de nieuwe hallen van Edmonton en Detroit voor zijn rekening nam.

Delen