45147542535 fb7787734e k

16 januari 201908:24

Door Joep Meijsen

Morning Skate: IJsderby op komst, Sprong over de Jordaan en Crocodiles gered

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor het U20- WK van Oranje en Belgiƫ in Zagreb, waar vanmiddag de ijsderby der lage landen op het programma staat. Verder Daniel Sprong over De Jordaan en Oranje, de geslaagde redding voor de Hamburg Crocodiles en een prachtige assist van Steven Stamkos.

Het Nederlands team U20...

is het WK in Zagreb teleurstellend begonnen. Jong Oranje verloor met 7-0 van de leeftijdsgenoten uit Kroatiƫ, ondanks een klein overschot in schoten op doel. Hier staat een kort wedstrijdverslag van de ontmoeting >>>

En hier is de wedstrijd nog terug te kijken:

Veel tijd om te herstellen...

heeft de U20 van Nederland niet. Vanmiddag staat alweer de ijsderby der lage landen op het programma. De Beneliga-confrontatie tussen Oranje en de Rode IJsduivels. De teams hebben in de voorbereiding tegen elkaar gespeeld en die wedstrijd werd in Tilburg dor Belgiƫ gewonnen met 3-5. Jacques de Ceuster scoorde twee keer voor de Belgen. De Belgen begonnen overigens met een 6-3 overwinning op Israƫl aan het toernooi. Het duel staat in Zagreb op het programma voor 16.30 uur en is live te zien via onderstaande stream op YouTube:

Dagblad Trouw is...

op bezoek geweest bij Daniel Sprong. Verslaggever Nando Boers spreekt hem in de kleedkamer na de tiende nederlaag op rij voor de Ducks. Sprong vertelt in het verhaal dat hij al vier jaar niet in Amsterdam is geweest en vooral zijn opa en oma mist. 'De komende paar jaar zal ik echt wel een keer terugkomen na het seizoen. Misschien zit er wel een clinic in. Ik mis De Jordaan wel, het is een leuke buurt. Maar het is niet anders. Ik moet vooral trainen in de zomer. Sterker worden en trainen op het ijs. Dat kan in Nederland niet.'

Ook het mogelijke spelen...

van Sprong in Oranje komt weer ter sprake. Net als eind vorig jaar tegenover de NOS stelt Sprong wel te willen, maar niet te weten of de ijshockeybond zich al heeft gemeld bij zijn agent. Ook verwacht hij dat de hoge verzekeringspremie een barriĆØre zal zijn. 'Maar als het wel lukt, denk ik dat er nog wel meer jongens met een Nederlands paspoort die hier in lagere profcompetities spelen, met me mee zullen gaan', laat hij weten aan de krant.

Sinds het interview...

gaat het niet veel beter met de ploeg van Sprong. Vannacht werd de twaalfde wedstrijd op rij verloren. De Detroit Red Wings kwamen via drie goals in de slotepriode terug uit achterstand en wonnen de wedstrijd met 1-3. Sprong had dertien minuten aan ijstijd, waarvan 45 seconden op de powerplay. Daarin genereerde hij Ć©Ć©n schot, maar geen punten. Het is inmiddels de langste reeks nederlagen in de geschiedenis van de Ducks-franchise. De club verloor niet alleen de wedstrijd, maar ook aanvallers Jakob Silfverberg en Ryan Kesler, die vanwege blessures het einde van de wedstrijd niet haalden. Donderdag wacht Anaheim alweer de volgende wedstrijd, de ploeg gaat dan op bezoek bij de Minnesota Wild.

Tijd voor een blik op...

de topscorerslijst van de Beneliga. Die wordt compleet gedomineerd door spelers van Herentals, die de eerste vier plaatsen innemen. Kyle Brothers is de succesvolste schutter met 24 goals en 35 assists in 15 wedstrijden. De eerste Nederlander op de lijst is is Nick Verschuren van Geleen op de zesde plek. Hij verzamelde in zestien wedstrijden 22 goals en 17 assists voor 39 punten. Dit is de top vijf:

1. Kyle Brothers 15-24-35-59
2. Ben Vercammen 15-17-28-45
3. Mitch Morgan 15-20-25-45
4. Preston Shupe 15-24-19-43
5. Thomas Matheson 15-21-19-40

Foto: Robert Bos

In de Oberliga Nord...

zijn het nog altijd de Hannover Scorpions die de topscorerslijst aanvoeren met hun gouden duo Bjƶrn Bombis en Patrick Schmid. Daarna volgt het import-duo van Hamburg Crocodiles en dan de eerste Tilburger, Mitch Bruijsten. Danny Stempher is de enige andere vertegenwoordiger van de lijstaanvoerder in de top tien van de topscorerslijst. Hij heeft in 34 wedstrijden 23 goals en 27 assists. Dit is de top vijf:

1. Bjƶrn Bombis 33-21-47-68
2. Patrick Schmid 33-27-40-67
3. Josh Mitchell 33-15-46-61
4. Brad McGowan 33-28-29-57
5. Mitch Bruijsten 34-23-33-56

De Hamburg Crocodiles...

kunnen het seizoen in de Oberliga Nord afmaken. Sponsoren en fans hebben in totaal 200.000 euro opgehaald om de club in ieder geval tot het einde van het seizoen te kunnen laten spelen. Afgelopen weekeinde was Hamburg op bezoek in Tilburg, waar fans en club ook een flinke duit in het zakje deden van de reddingsoperatie. Dit betekent dat Hamburg nu kan gaan werken aan een reddingsplan om de deelname van de club aan de Oberliga voor de langere termijn veilig te stellen. Crocodiles is de hoogst acterende ijshockeyclub in de grote havenstad na het verdwijnen van de Freezers die uitkwamen in de DEL.

Steven Stamkos..

gaf vannacht een masterclass in een assist met deze prachtige pass op de backhand.

Hoewel Mike Hofman met deze goal...

een kandidaat voor het mooiste doelpunt van het jaar afleverde, kon zijn team overigens niet redden. Antti Niemi maakte 52 saves om de Canadiens de winst te bezorgen tegen de Florida Panthers.

Delen