Dalhuisen Poprad
— © HK Poprad/Matej Vasińć√°k

13 januari 202107:19

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Langere lockdown, positieve tests en een faillissement

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de langere lockdown, positieve tests in de Oberliga Nord en de NHL, het begin van de competitie in de NHL, het bezoek van Ren√© Fasel aan Wit-Rusland en de financi√ęle problemen voor Evander Kane. Verder komen Mike Dalhuisen, Nardo Nagtzaam en Guus van Nes aan bod.

Het kabinet heeft...

de geldende lockdown met tenminste drie weken verlengd. Dat betekent dat de binnensportlocaties, waar ook de meeste ijsbanen onder vallen, ook dicht blijven voor sport. De uitzonderingen zoals die gelden voor topsport, waar Tilburg Trappers en de Nederlandse vrouwenijshockeyploeg gebruik van maken, blijven wel gewoon van kracht.

Sportcolumnist Thijs Zonneveld haalt....

in AD hard uit naar IIHF-voorzitter René Fasel, die een wel erg hartelijke ontmoeting had met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, die beschuldigd wordt van verkiezingsfraude en onderwerp is van veel protesten. 'Ze tapten mopjes en bespraken het WK ijshockey, dat over een paar maanden wordt gehouden in Wit-Rusland. Alsof het land niet in de fik staat, alsof er geen verkiezingsuitslag is gefabriceerd, alsof er geen mensen worden opgepakt omdat ze met een spandoek op straat durven te lopen.''

Tecart Black Dragons Erfurt moet....

inderdaad in quarantaine de komende periode. Nadat eerst al uit de sneltests was gebleken dat er opnieuw positieve gevallen waren in of rond de selectie, werd dit op dinsdag bevestigd met reguliere tests. Alle wedstrijden van Erfurt zijn tot 24 januari uit het programma gehaald. Het is niet voor het eerst dat Erfurt vanwege positieve coronagevallen niet in actie kan komen. De ploeg speelde pas vijftien wedstrijden dit seizoen, zes minder dan koploper Hannover Scorpions. Ook Rostock Piranhas zit nog in quarantaine. Dit leidt tot wijzigingen in het speelschema van de Oberliga Nord. Komende vrijdag speelt Herner EV nu uit bij Diez-Limburg en ontvangt op zondag Krefelder EV.

Beter nieuws is er voor Nardo....

Nagtzaam en EC Peiting. De ploeg kwam eind december voor het laatst in actie, maar mag vanavond weer aantreden. Tegenstander is de nummer laatst van de competitie, Landsberg River Kings. Peiting speelde pas 13 wedstrijden dit seizoen en heeft dus een mammoetprogramma voor de boeg om alle vanwege quarantaines gemiste wedstrijden in te halen. 'Dat worden veel Engelse weken', zegt coach Sebastian Buchwieser in de lokale krant. 'Maar we nemen iedere wedstrijd zoals die komt.' Twee spelers krijgen van hun werkgeven geen toestemming om te spelen en de coronagevallen ontbreken nog. De geblesseerde Fabian Weyrich keert wel terug in de opstelling.

In Slowakije heeft...

HKM Zvolen gisteravond de uitwedstrijd bij Dukla Michalovce met 3-5 gewonnen. Daardoor nadert de winnende ploeg koploper HK Poprad tot op 1 punt, met ook nog een wedstrijd minder gespeeld. Met de top vijf binnen vier punten van elkaar op de ranglijst is het sowieso spannend in de competitie. Poprad is de club van Mike Dalhuisen, die na 28 wedstrijden op 5 goals en 14 assists zit, waarmee hij de nummer vijf is op de topscorerslijst van de club. Zijn plus/'minus van +28 is de beste van de ploeg.

De rankings in college-ijshockey....

worden bepaald door enquêtes en de Quinnipiac Bobcats van Guus van Nes staan daarin nu op de elfde plaats nadat afgelopen weekeinde twee van de drie wedstrijden tegen Clarkson, waarbij een wedstrijd in overtime werd gewonnen en een met 1-0. De ploeg heeft nu acht van de 13 wedstrijden gewonnen. Komend weekeinde staat een dubbel tegen Colgate op het schema. Guus van Nes speelde alle wedstrijden en heeft een goal en zeven assists en is +4.

Het NHL-seizoen begint komende nacht...

met drie wedstrijden. Om 23.30 uur Nederlandse tijd wordt het seizoen geopend met een wedstrijd tussen Pittsburgh en Philadelphia en volgen tijdens de nachtelijke uren ontmoetingen tussen Montreal en Toronto, Chicago en Tampa Bay, Vancouver en Edmonton en St. Louis en Colorado. Voor de in Amsterdam geboren Daniel Sprong begint het seizoen morgennacht. Eerste tegenstander is Buffalo en de wedstrijd begint om 01.00 uur Nederlandse tijd.

Waar het vorige seizoen in bubbels..

werd afgewikkeld, waarbij spelers ge√Įsoleerd waren van de buitenwereld, wordt nu gewoon in eigen stadions gespeeld. Afgelopen voorjaar en zomer zorgde dat ervoor dat er geen enkele positieve coronatest was rondom de play-offs. Dat is nu anders, de NHL maakte bekend dat in totaal 27 spelers positief zijn getest, waarbij negen teams getroffen zijn. Zeventien van de positieve gevallen zijn te vinden bij de Dallas Stars, waarvan de eerste wedstrijden zijn uitgesteld. De NHL meldt wel dat geen van de betroffen spelers √©cht ziek is en de meeste spelers geen symptomen vertonen.

Een persoonlijk drama hangt in de lucht...

voor aanvaller Evander Kane van de San Jose Sharks. Hij vroeg gisteren een persoonlijk faillissement aan en mist mogelijk het komende seizoen. Kane, oud-speler van Winnipeg en Buffalo en sinds enkele jaren bij San Jose in de opstelling, heeft een schuld van 8,36 miljoen dollar bij Centennial Bank. Daarnaast hebben ook andere schuldeisers hem voor de rechter gesleept. Kane verdiende tot nu toe in zijn loopbaan ruim 52 miljoen dollar, maar zou onder een totale schuldenlast van 26,8 miljoen dollar zuchten. 1,5 miljoen dollar komt uit verliezen bij het gokken. Kane scoorde 56 doelpunten in de afgelopen twee seizoenen en heeft nog een contract voor vijf jaar met 29 miljoen dollar aan salaris.