Green Day

1 oktober 201908:27

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Lausanne verrast, Daniel Sprong gewaived en Green Day zingt over ijshockey

Het Zwitserse Lausanne zorgde gisteren voor een verrassing door NHL-club Philadelphia te verslaan, Daniel Sprong zal het seizoen niet beginnen bij de Anaheim Ducks, in Geleen en Tilburg werden onderscheidingen uitgedeeld en nog veel meer in deze Morning Skate op dinsdagochtend.

Lausanne..

zorgde maandagavond voor een mooie verrassing door in een oefenwedstrijd met 4-3 te winnen van de Philadelphia Flyers. Joel Vermin, een speler die ook beschikt over een Nederlands paspoort, scoorde één van de goals voor de Zwitserse topclub die uitliep naar een 4-0 voorsprong, alvorens Flyers drie keer scoorde in de slotperiode om het alsnog spannend te maken. Een dag eerder had Berlijn nipt verloren van Chicago. Beide NHL-teams zijn in Europa voor de start van het nieuwe seizoen.

Joël Vermin..

is overigens niet gekwalificeerd om voor het Nederlands team te spelen. Hij speelde in het verleden in de NHL voor Tampa Bay en is sinds drie jaar terug in Zwitserland, het land waarvoor hij internationaal uitkomt. Hij speelde onder meer tien WK-wedstrijden voor zijn land.

Daniel Sprong...

start het seizoen niet bij het NHL-team van de Anaheim Ducks. De geboren Amsterdammer is door zijn ploeg op de zogenoemde waivers geplaatst om het mogelijk te maken hem terug te sturen naar de American Hockey League. In de tussentijd krijgen andere teams in de NHL de kans om hem over te nemen. Dit is de week waarin alle NHL-teams bekendmaken hoe hun selectie er uit ziet voor het begin van het seizoen en spelers die niet nog redelijk nieuw zijn in de NHL en worden teruggestuurd naar de AHL door de waivers moeten. Dat betreft dus deze week een grote groep spelers, gisteren waren het 39 in de hele NHL.

De Anaheim Ducks..

trokken Daniel Sprong vorig seizoen in een trade met de Pittsburgh Penguins in ruil voor verdediger Marcus Petterson. Sprong speelde 47 wedstrijden met negentien punten voor de Ducks. Op de plek voor Sprong koos general manager Bob Murray na het voorseizoen voor het Ondrej Kase, Jakob Silverberg en Troy Terry voor zijn eerste drie lijnen. Dat betekent dat er alleen nog plaats is op de rechtervleugel in de vierde lijn van de club, een rol waarvoor de speler met het geweldige schot minder geschikt is in de ogen van de Ducks.

Het is nu afwachten...

of er een club is die Sprong alsnog in de NHL wil opstellen. Als dat niet gebeurt zijn er twee opties. Sprong wordt voorlopig een speler van de San Diego Gulls in de American Hockey League of er volgt een trade met een andere club. Sprong bevindt zich een zogenoemd contractjaar, wat betekent dat zijn huidige contract aan het einde van komend seizoen afloopt.

Pucks of a Feather heeft veel meer over de ontwikkelingen rond Daniel Sprong >>>

In Geleen..

ontvingen Nick Verschuren, Marco Postma en Vadim Gyesbreghs alsnog hun awards voor prestaties in het vorige seizoen. Dit gebeurde voor de wedstrijd tegen Heerenveen. De drie zijn de mvp, topscorer en beste verdediger van het vorige seizoen, maar konden rond de uitreiking bij de Ron Berteling Schaal niet aanwezig zijn in Den Haag vanwege een eigen oefenwedstrijd. Derhalve toog waarnemend voorzitter Jan Hopstaken van IJshockey Nederland naar Geleen.

Foto's: Jan Hofstede

Tilburg Trappers..

heeft twee mensen geëerd die belangrijk waren voor de club de afgelopen jaren: oud-voorzitter Ron van Gestel en de gestopte captain Ivy van den Heuvel. Van den Heuvel werd voorafgaand aan de wedstrijd vrijdag op het ijs verwelkomt met een staande ovatie van het publiek en ontving een hoge onderscheiding van de club. Ron van Gestel werd als oud-voorzitter al eerder in het zonnetje gezet.

Van den Heuvel..

vond het mooi, vertelt hij aan Brabants Dagblad. 'Ik voelde me eerst een beetje opgelaten om daar midden op het ijs in het centrum van de belangstelling te staan, maar het gaf me toch ook mooie kriebels. Vooral ook door de manier waarop het ging. Opeens kwam mijn beste maat Diederick Hagemeijer om mij dat ding op te spelden', zegt hij over de zilveren clubspeld die hij mocht ontvangen.

Bartek Bison...

is een van de spelers die zijn debuut maakte voor Trappers. In Brabants Dagblad vertelde hij dat hij al op zijn veertiende de kans kreeg om bij Mannheim in de jeugd te gaan spelen. 'Ik wist wel dat als je iets wil in het ijshockey, dat je dan niet in Nederland moet blijven. Het was wel een grote stap. Ik moest mijn gezin en vrienden achterlaten in Amsterdam en kwam terecht in een gastgezin', vertelt hij aan Brabants Dagblad.

Lees meer over Nederlanders in het...

buitenland in onze wekelijkse rubriek Buitenlandse Zaken. In de editie van deze week staat Eef Gerritsen centraal, die inmiddels in de VS speelt. Verder blijven de teams van Mike Dalhuisen en de Oranjevrouwen Hamers, Wielenga en Zwarthoed winnen.

Lees de hele rubriek hier >>>

Tegenstander..

Herner EV van Tilburg heeft de 21-jarige Duitse Rus Artjom Alexandrov onder contract genomen. De aanvaller was al langer op proef bij de club en wist daarbij een defininitief contract af te dwingen. Alexandrov speelde de afgelopen jaren op jeugdniveau in Rusland, maar werd in Duitsland geboren en speelde in de jeugd onder meer voor Iserlohn en Keulen.

De NHL...

heeft rockband Green Day gestrikt als een nieuwe partner. De band heeft een speciaal nummer geschreven over ijshockey, dat onder meer gebruikt gaat worden door televisiezender NBC voor zijn uitzendingen op woensdagavond.

Klaarblijkelijk waren..

er echter ook andere bands geïnteresseerd in de prominente rol.

Spelers van het nieuwe team..

in Seattle die de NHL (nog) niet halen kunnen zich verheugen op wedstrijden in Palm Springs in Californië. Deze stad krijgt de AHL-club van Seattle op zijn ijsbaan. De uitbreiding naar Palm Springs werd aangekondigd door de grote baas van de AHL, Dave Andrews, een voormalige doelman van Den Haag. Het wordt de 32e club in de liga, die in 2021 begint met spelen.

Foto: NHL

En er is gedoe..

rond Evander Kane, die afgelopen zondag in conflict kwam met een linesman in de oefenwedstrijd van de San Jose Sharks tegen de Vegas Golden Knights. Volgens Kane wordt hij door de officals anders behandeld dan andere spelers. Voor abuse of officials staat een mogelijke schorsing van tien wedstrijden in de NHL. Dit is het incident: