Teamfoto Girls Only Weekend

8 september 201908:02

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Oefenwedstrijden, Eerste Divisie en mijlpalen voor vrouwenijshockey

In de Morning Skate op deze zondagmorgen aandacht voor de oefenwedstrijden van Heerenveen en Den Haag van gisteren, de opzet van de Eerste Divisie dit seizoen en mijlpalen voor het vrouwenijshockey.

Unis Flyers Heerenveen had...

zaterdagavond een zware kluif op het programma staan met een oefenwedstrijd tegen Saale Bulls Halle uit de Oberliga. De ontmoeting eindigde uiteindelijk een 0-4 overwinning voor de Duitse formatie. Er was een klein opstootje tijdens de tweede periode, waarbij vier spelers van het ijs werden gestuurd, waaronder Adam Bezak en Lars den Edel. De beste kans voor Flyers was een penaltyshot, maar dat werd door de doelman van Halle gekeerd.

Cairox Hijs Hokij Den Haag verloor..

de terugwedstrijd tegen Leuven. De ploeg van Chris Eimers ging met 2-1 onderuit, nadat de vanuit Amsterdam deze zomer overgestapte Bjorn Borgman voor het eerste doelpunt had gezorgd. De winnende goal viel kort voor het einde van de wedstrijd. Den Haag miste in deze ontmoeting Donny van Musscher, Thomas Roosendaal, Stef Overweg en Tom Barendregt. Vrijdag had Den Haag op het ijs van Dordrecht nog met 8-1 gewonnen.

Golden Sharks Mechelen oefende nog tegen Neusser EV uit de Regionalliga West en won die ontmoeting met 9-4.

De speelmodus van de...

Eerste Divisie is bekend. In totaal doen er dit seizoen veertien ploegen mee, die ieder 26 wedstrijden spelen. Omdat teams niet meer dan één wedstrijd per weekeinde willen spelen, blijft hierdoor weinig tijd over aan het einde van het seizoen. Op dit moment betekent dit dat de kampioen van de reguliere competitie ook de kampioen van de Eerste Divisie is. Wel wordt nog nagedacht over de mogelijkheid om een finale te spelen.

Veertien deelnemers dus...

waaronder het teruggekeerde Utrecht Dragons en nieuwkomer Breda Yeti's. Ook Tilburg Trappers heeft een team ingeschreven, waardoor die club met ploegen deelneemt aan de Oberliga, Beneliga en Eerste Divisie. Eindhoven Kemphanen is de regerende kampioen in de Eerste Divisie. Vorig jaar werd in de finaleserie gewonnen van Groningen, dat ook weer van de partij is dit jaar.

Teamfoto Girls Only Weekend

Het Girls Only Hockey Weekend...

in Heerenveen trok gisteren veel deelnemers, die gisteren een aantal interessante wedstrijden speelden, waarin de speelsters konden laten zien wat ze waard waren. Later meer hierover op deze website. Hierboven vast de door fotograaf Peter Majolee gemaakte groepsfoto in Thialf.

De vrouwen..

hebben een WK in Frankrijk voor de boeg en de U18-vrouwen mogen in Eindhoven aan de slag. Daarnaast is er in Nederland ook een vrouwencompetitie met zes deelnemende teams. Dordrecht, Geleen, Groningen, Heerenveen, Nijmegen en Tilburg zijn de steden met een deelnemer aan de Vrouwencompetitie.

Een andere doorbraak...

voor het internationale vrouwenijshockey is dat voor het eerst vier vrouwelijke officials op het ijs staan tijdens de rookie-tournaments in de NHL Het gaat daarbij om scheidsrechters Katie Guay en Kelly Cooke en linesmen Kirsten Welsh en Kendall Hanley. Vanzelfsprekend is het in Nederland al jarenlang heel gewoon dat er bij wedstrijden tot op het hoogste niveau vrouwelijke officials op het ijs staan.

Liefhebbers van games...

kunnen vanaf dit jaar niet alleen gamers live volgen via het platform Twitch, maar ook de wedstrijden in de Amerikaanse vrouwenliga NWHL. Alle wedstrijden in deze liga, die zijn vijfde seizoen ingaat, zullen live en gratis te zien zijn via Twitch. De eerste uitzending is op 5 oktober als de Buffalo Beauts het opnemen tegen de Connecticut Whale en de Boston Pride tegen de Metropolitan Riveters.