PJH 0265

22 februari 201908:16

Door Joep Meijsen

Morning Skate: ontknoping, jubileum en Flyers in actie tegen hersentumoren

Het wordt een spannend weekeinde in de Beneliga, met heel veel wedstrijden die impact hebben op de Final Four en de play-offs. In de Morning Skate kijken we vooruit naar de wedstrijden van vandaag, waaronder de kraker om de achtste plaats tussen Zoetermeer en Amsterdam. Trappers verwelkomt legendes terug voor het tachtigjarige bestaan en Flyers komt in actie tegen hersentumoren.

Ahoud Devils Nijmegen - Tilburg Trappers (Beneliga)

Vanavond om half negen wordt in het Triavium de wedstrijd tussen Nijmegen en Tilburg gespeeld. Een ontmoeting tussen de nummer vijfen de nummer laatst van de Beneliga. Nijmegen bewees zichzelf vorige week geen goede dienst door beide wedstrijden te verliezen en daarmee het perspectief op thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs van de Beneliga fors zag verminderen. Devils heeft in totaal nog drie wedstrijden te spelen in de reguliere competitie, maar voelt de hete adem van Den Haag in zijn nek. Hierna volgen nog ontmoetingen tegen Heerenveen en Den Haag, dus de punten vanavond in eigen hal zijn belangrijk. Tilburg staat op dit moment laatste, maar kan in zijn laatste twee wedstrijden nog stijgen ten kosten van Antwerpen en zelfs Mechelen. Het zou een plezierige afsluiting zijn van een seizoen waarin de ploeg in competitie en beker tot nu toe al 303 doelpunten tegen kreeg. De ploeg heeft echter sinds de moeilijke start in de bekercompetitie veel progressie geboekt, vorige week was Trappers dichtbij een stunt tegen Leuven, en zal het jaar goed willen afsluiten.

Zoetermeer Panters - Amsterdam Tigers

De achtste plaats op de ranglijst staat vanavond vanaf kwart voor negen op het spel in het Silverdome. Nummer acht Amsterdam komt op bezoek bij nummer negen Zoetermeer. Het verschil tussen de beide teams op de ranglijst is Ă©Ă©n punt in het voordeel van Tigers. De ploeg die achtste wordt, start over twee weken in de play-offs, voor het team dat negende wordt, is het seizoen voorbij. Onderling resultaat kan daarbij nog een rol spelen, wat de ontmoeting van vanavond nog van extra belang voorziet. Amsterdam won begin deze maand het eerste duel in de Beneliga tussen deze twee ploegen met 7-4. Rocco van Hoorn en Maarten Brekelmans scoorden ieder twee keer in dat duel. Panters haalde vorige week een punt bij koploper Herentals om het gat met Amsterdam verder te verkleinen. De ploeg uit de hoofdstad verloor in eigen hal met duidelijke cijfers van Heerenveen.

Amsterdam kan de zaak met een overwinning in reguliere speeltijd of winst in overtime definitief in zijn voordeel beslissen. In andere gevallen komt ook de slotwedstrijd van het seizoen nog in het spel bij het bepalen van de laatste deelnemer aan de play-offs. Amsterdam sluit zondag om 18.00 uur in eigen hal af tegen het ontheemde Antwerpen, terwijl Zoetermeer een uur later begint aan de wedstrijd in Geleen.

De Oberliga-Trappers komen...

vanavond niet in actie in de Oberliga Nord. De kersverse kampioen in het noordelijke deel van de derde Duitse divisie heeft alleen voor komende zondag een wedstrijd op het programma staan, als Hannover Indians op bezoek komt voor een topper. Vanavond om acht uur is er echter wel een heel ander spektakel te zien in de Tilburgse ijshal. Het gaat daarbij om een wedstrijd waarmee Tilburg het tachtigjarige jubileum viert. Daarvoor komen een groot aantal bekende namen uit het verleden van Trappers in actie onder leiding van Sean Simpson en Eddy Gosselin. Enkele van de toppers van toen die in actie komen zijn Joe Simons, Jens Hemström, Josh Prudden, Diederick Hagemeijer, Frank Jacobs en Hein van den Heuvel. Het jubileumprogramma gaat verder met een reünie op zaterdag en wordt afgesloten met het duel van het eerste team tegen Indians.

Afgelopen woensdag...

werd Tilburg dus kampioen in de Oberliga Nord. In Brabants Dagblad vertelt Reno de Hondt dat dit niet betekent dat de club er de komende weken met de pet naar kunnen gooien. De play-offs in de Oberliga naderen immers met rasse schreden. 'Daarom moeten we het nu niet laten lopen de komende weken. Anders bestaat de kans dat we slap aan de play-offs beginnen. Maar ik denk dat het wel goed zit bij deze ploeg voor wat betreft de motivatie. Iedereen haat het om te verliezen, ook wedstrijden zoals die vier die nu nog komen.' Fotograaf Arie Leeuwesteijn legde woensdag de eerste kampioenswedstrijd van het seizoen van Tilburg vast.

AL TIL BER20190203 107

Unis Flyers heeft..

voor zaterdag het duel tegen Nijmegen op het programma staan. Dit is een bijzondere ontmoeting, want de wedstrijd staat volledig in het teken van de Stichting STOPhersentumoren.nl. Afgelopen zomer overleed recreatielid Jeroen Beeksma van Flyers aan deze ziekte, wat reden is voor Heerenveen om zaterdag in speciale shirts te spelen, die na de wedstrijd zullen worden geveild in de businessruimte van de club. Een mooi initiatief.

Shirt SHT

Afgelopen woensdag...

hield Flyers de kans om de reguliere competitie in de Beneliga als nummer Ă©Ă©n af te sluiten levend door in eigen huis in overtime te winnen van Herentals. Fotograaf Pieter-Jord Hovenga maakte onderstaande fotoreportage.

PJH 0086

Antwerpen Phantoms..

kan voorlopig niet terecht in de eigen hal. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen voor het Beneliga-team tegen Mechelen wordt komend weekeinde in de hal van de tegenstander gespeeld.

En Connor McDavid..

bewees zijn waarde voor de Edmonton Oilers nog maar een keer.

Voor Justin Williams was...

er de vreugde van een doelpunt en de pijn van het feit dat hij zijn gezicht gebruikte om de puck van richting te laten veranderen.