Stanley Cups Henri Richard

11 maart 202008:16

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Play-offplaatje, de toekomst van Subr en eerbetoon aan een legende

Het corona-virus heeft keihard toegeslagen in de ijshockeywereld, met heel veel afgelastingen. In deze Morning Skate zetten we alle ontwikkelingen nog een keer op een rijtje, maar gaat het ook over het complete play-offplaatje in de Beneliga, de toekomst van Bo Subr bij Tilburg, het politieke perspectief van een oud-voorzitter van Devils, tragisch nieuws uit Hamburg en een eerbetoon aan een overleden legende.

Maar beginnen met...

iets positiefs. Het schema van de Beneliga is vooralsnog niet aangetast door de vrees voor verdere verspreiding van het coronavirus. Dinsdagavond werd de line-up voor de halve finales gecompleteerd door de overwinning van Herentals in eigen huis op Leuven, 8-2. Daardoor gaat de regerende kampioen door naar de halve finales, die voor Hyc vrijdag beginnen in Den Haag.

Lees hier meer over de wedstrijd >>>

De wedstrijd komende vrijdag...

begint om 20.30 uur in De Uithof. Een dag later begint de andere halve finale, die tussen Heerenveen en Nijmegen met een wedstrijd in Thialf. De terugwedstrijden staan voor zondagavond op het programma en eventuele beslissende derde duels voor de midweek. Heerenveen en Den Haag hebben het thuisvoordeel in de halve finales.

Tilburg Trappers...

moest gisteren besluiten om de thuiswedstrijd voor komende vrijdag af te gelasten. De meervoudige Oberliga-kampioen zou in eigen huis de play-offs openen tegen Selber Wölfe, maar in overleg met gemeente en gezondheidsautoriteiten is besloten het duel af te gelasten, zoals er veel evenementen niet doorgaan in Noord-Brabant de komende week.

Lees hier meer over de beslissing van Trappers >>>

Of dit ook betekent dat..

het seizoen van Trappers is afgelopen wordt in de loop van vandaag bekend. In Duitsland hebben weliswaar de hoogste twee liga's besloten om het seizoen voor bekeken te houden, geen play-offs te spelen en geen kampioen uit te roepen, over de Oberliga is nog geen offici√ęle besluitvorming geweest. Voorlopig staan de play-offs nog op het schema, maar vandaag hakt de Duitse ijshockeybond de knoop definitief door.

Lees hier meer over de invloed van het coronavirus op het ijshockey >>>

Gisteravond werd er...

in de Oberliga ook nog gewoon gespeeld. In de pre-play-offs in het noorden speelden Duisburg en Rostock hun beslissende derde wedstrijd. Uiteindelijk waren er 711 toeschouwers aanwezig, omdat in overleg met de autoriteiten was besloten het aantal aanwezigen, inclusief spelers, bestuurders, personeel en media, te beperken tot 999. In het duel was overtime nodig om de beslissing te brengen nadat de reguliere speeltijd in 2-2 was ge√ęindigd en Thomas Kurka scoorde de winnende goal. Daarmee is ook in de Oberliga het plaatje compleet, Rostock neemt het vanaf komende vrijdag op tegen Regensburg. Mits het seizoen doorgaat natuurlijk.

Coach Bo Subr is...

bezig aan zijn vijfde seizoen bij Trappers. In Brabants Dagblad vertelt hij dat hij de intentie heeft ook komend jaar in de bank te staan bij Trappers. Helemaal zeker is het nog niet. I'k heb het nog steeds naar mijn zin bij deze club. Dat is belangrijk. Als de clubleiding tevreden over mijn functioneren is en de spelers zijn nog niet op me uitgekeken, dan is er geen reden voor mij om er een punt achter te zetten bij Trappers. Maar mocht er zich een mooie mogelijkheid voordoen op een hoger niveau, de DEL2 bijvoorbeeld, dan zal ik overwegen om die stap te maken. Ik had gehoopt met Trappers al in die competitie te spelen, maar vooralsnog worden we daar nog niet toegelaten. Dat is jammer, want het zou een mooie uitdaging zijn. Er hebben al weleens clubs bij mij ge√Įnformeerd, maar het plaatje moet helemaal kloppen wil ik er Trappers voor verlaten.'

Oud-voorzitter van Nijmegen Devils...

Theo Lemmen wordt namens de VVD wethouder in Grave. De 59-jarige was jaren geleden betrokken bij Nijmegen rond de doorstart als Dar Devils. Hij was in het verleden directeur bij het afval en reinigingsbedrijf DAR en was ook commercieel betrokken bij voetbalclub NEC. Lemmen krijgt de portefeuille ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid als opvolger van een wethouder die onder druk van de gemeenteraad ontslag nam.

De internationale streamingdienst voor sport...

DAZN komt naar Nederland. De dienst moetmoet op tijd beschikbaar zijn voor het wereldtitelgevecht in het boksen tussen de Mexicaan Canelo √Ālvarez en de Brit Billy Joe Saunders op 2 mei. Hoeveel een abonnement gaat kosten, is nog niet duidelijk. De service richt zich in Nederland vooralsnog op boksen zo lijkt het, maar in andere landen zendt DAZN onder meer ijshockey uit.

De 25-jarige Chad Staley...

is door nog onbekende oorzaak eerder deze week overleden. Staley speelde eerder dit seizoen nog bij Hamburg Crocodiles in de Oberliga Nord. Het was zijn eerste campagne buiten Noord-Amerika. Staley werd na negen wedstrijden op een zijspoor gezet bij Hamburg en maakte het seizoen af in Itali√ę. Sinds het einde van het seizoen daar was hij terug in de Verenigde Staten.

De Canadese ijshockeylegende...

Henri Richard overleed deze week op 84-jarige leeftijd. Richard maakte deel uit van enkele van de succesvolste generaties spelers van de Montreal Canadiens en won als speler maar liefst elf Stanley Cups, waarvan vijf samen met zijn beroemde broer Maurice 'The Rocket' Richard. Henri 'Pocket Rocket' Richard was vijftien jaar jonger dan zijn broer en gold eigenlijk als te klein voor de NHL. Hij ontwikkelde zich echter tot een geniale spelmaker, een snelle schaatser en een geweldige stickhandler.

Hij is nog altijd recordhouder...

bij de Canadiens in aantal gespeelde wedstrijden. Hij speelde er 20 seizoenen, waarin hij 358 keer scoorde, 688 assists voor zijn rekening nam, 1259 wedstrijden in het reguliere seizoen speelde en ook nog 129 punten in 180 play-offwedstrijden. Het record van elf Stanley Cups als speler zal vermoedelijk ook voor de eeuwigheid blijven staan. De Canadiens verzorgden een mooie tribute.