Morning Skate Brian Mc Donald

6 september 201808:05

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Proefspelers, aandeelhouders en de eerste captain

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor drie proefspelers in Den Haag, een terugkerende speler in Herentals, het oefenprogramma voor dit weekeinde, de toekomst van de NHL in Seattle, nieuws uit de Oberliga Nord en de NHL en het overlijden van de allereerste captain van de Winnipeg Jets.

Den Haag heeft...

nog drie spelers op try-out. Deze waren afgelopen weekeinde al te zien op de Open Dag, maar inmiddels zijn de namen ook publiek. Het gaat om de 24-jarige doelman Jan Willem Groenheijde, die vorig jaar nog actief was voor Den Bosch en daarvoor jarenlang in Zoetermeer. De 23-jarige Guido Vols speelde al op het hoogste niveau in Amsterdam en Den Haag, maar stopte enkele jaren geleden omdat hij het ijshockey niet kon combineren met zijn werk. De verdediger, die een WK speelde voor Oranje, is de oudere broer van Diordy Vols die ook deel uitmaakt van de selectie van Den Haag. De derde speler op proef is aanvaller Luca van der Genugten, de 18-jarige jeugdinternational speelde eerder voor Amsterdam in de Beneliga en vorig jaar voor de tweede teams van Amsterdam en Den Haag.

Herentals blijft gestaag...

namen bekendmaken uit de selectie. In dit geval drie verlengingen van aanvallers met een achtergrond in de eigen jeugdopleiding. Opvallend is de terugkeer van Yente Franssen, die vorig jaar een seizoen rust nam. In 2016-17 was hij in 21 wedstrijden in Beneliga en Plya-offs goed voor een goal en vier assists. Hij speelde tevens drie WK's voor Belgi√ę. Jordy van Dyck en Jul van Mele zijn de andere twee namen die door de club bekend zijn gemaakt. Van Dyck had afgelopen jaar elf goals en drie assists in 23 wedstrijden, terwijl de 19-jarige Van Mele drie assists had in drie wedstrijden in de play-offs voor Herentals en tijdens het reguliere seizoen wisselde tussen het eerste en tweede team van de club.

In Nijmegen is..

de training ook weer begonnen.

Voor komend weekeinde staan..

er volop oefenwedstrijden op het programma. Zo oefent het Beneliga-team van Trappers tegen Turnhout Tigers, heeft Flyers een Duits weekeinde met oefenwedstrijden tegen Herforder EV en Soester EG, verder heeft het Oberliga-team van Tilburg een interessante oefenwedstrijd tegen Esjberg uit Denemarken op het programma staan, is er een oefenpot tussen Den Haag en Geleen en heeft Geleen ook nog een uitwedstrijd in Ratingen. Morgen in de Morning Skate het volledige programma.

Bad Nauheim...

de nieuwe club van Mike Dalhuisen, oefende dinsdag tegen Essen uit de Oberliga Nord en won uiteindelijk na penaltyshots. Bad Nauheim speelde de wedstrijd overigens zonder zijn imports en dus ook zonder de Nederlandse international. Nieuwkomer Lasse Uuusiverta scoorde namens Essen, Maximilian Hadraschek en Andrej Bires voor Bad Nauheim. Laatstgenoemde deed dat twaalf seconden na het begin van de overtime.

Krefeld heeft...

een nieuwe aandeelhouder. Het gaat om Mikhail Ponomarev, die in het verleden ook al eens aandeelhouder was van D√ľsseldorf en de financi√ęle man is achter de voetbalclub KFC Uerdingen, die recent promoveerde naar de derde Bundesliga. Hij koopt de aandelen van Dieter Berten, die 23 jaar lang actief was rond de club.

Het Kohlrabizirkus...

de nieuwe speellocatie van Leipzig, is nog niet helemaal klaar. Derhalve wordt de seizoensopening van de IceFighters verschoven naar 30 september en de eerste competitiewedstrijd tegen Hannover. De oefenwedstrijd tegen SC Riessersee die op het programma stond voor 15 september wordt nu gespeeld in Garmisch-Partenkirchen.

De groep die druk...

bezig is een NHL-franchise naar Seattle te halen heeft enkele nieuwe investeerders aan boord. Het gaat daarbij onder meer om de eigenaar van voetbalclub Seattle Sounders Adrian Hanauer en leden van de familie Ackerley, die in het verleden eigenaar waren van de Seattle SuperSonics uit de NBA. Daarnaast is er een overeenkomst gesloten met de gemeente rond het opknappen van de KeyArena, waar de SuperSonics vroeger speelden, om deze geschikt te maken om te dienen als de thuisbasis voor de mogelijke NHL-ploeg in Seattle. Het plan ter waarde van 700 miljoen dollar, moet nog wel officieel worden goedgekeurd.

Alvin 'Ab' Brian McDonald..

was ooit de eerste captain in de geschiedenis van de Winnipeg Jets. Afgelopen dinsdag is hij op 82-jarige leeftijd overleden na een ziektebed. Hij was een speler van de Winnipeg Jets toen de ploeg in 1972 begon als deel van de World Hockey Association, een rivaliserende liga ten opzichte van de NHL en scoorde ook het eerste doelpunt in de geschiedenis van de club. Hij speelde ook voor de Boston Bruins, Detroit Red Wings, Pittsburgh Penguins en St. Louis Blues en won vier Stanley Cups op rij tussen 1958 en 1961 met de Montreal Canadiiens en de Chicago Blackhawks.

Diezelfde Jets...

hebben overeenstemming bereikt met hun captain Blake Wheeler over een contract voor vijf jaar ter waarde van 41,25 miljoen dollar. De 32-jarige aanvaller had vorig jaar 23 goals en 68 assists voor zijn beste seizoen ooit in de NHL.

Delen