Michael van Rijswijk
Michael van Rijswijk — © Marco Spelten (IJshockey.com)

1 oktober 202006:58

Door Joep Meijsen

Morning Skate: scenario's onderzoeken, coronabeperkingen en een cupfeestje

Een tjokvolle Morning Skate op deze donderdagmorgen, met aandacht voor de Beneliga-vergadering van gisteravond, de Eerste Divisie, de rol van Daniel Sprong voor volgend jaar, de situatie in Tsjechi√ę, Slowakije, Zwitserland en zelfs kamervragen over ijshockey in het Verenigd Koninkrijk. En in Tampa is het groot feest.

De Nederlandse clubs uit de...

Beneliga overleggen komende vrijdag opnieuw. Tijdens de bijeenkomst van gisteravond is naar een aantal mogelijke scenario's gekeken. Deze worden vandaag en morgen nog nader onderzocht, waarna vrijdag wederom wordt vergaderd. Oorspronkelijk zouden de Nederlandse clubs gisteravond de knoop doorhakken over deelname aan de grensoverschrijdende competitie.

Lees hier meer over de vergadering van gisteren >>>

Beter nieuws is er al over...

het overige Nederlandse ijshockey. Alle wedstrijden die voor komend weekeinde op het programma staan, gaan gewoon door ondanks de extra beperkingen vanwege corona. IJshockey Nederland en de clubs hebben daartoe besloten.

Lees hier meer over het ijshockey van komend weekeinde >>>

Komende zaterdag worden dus....

de eerste wedstrijden gespeeld in de Eerste Divisie. Het seizoen begint daar op zaterdagmiddag om 16.30 uur met Heerenveen tegen Leeuwarden. Om 20.00 uur is er de ontmoeting tussen Eindhoven en Geleen, om 20.15 uur Den Bosch tegen Tilburg Trappers en om 20.30 uur Utrecht tegen Groningen.

Morgen in de Game Day meer aandacht voor de start van het seizoen in de vernieuwde Eerste Divisie/Eredivisie. Veel wedstrijden zullen online te volgen zijn, bijvoorbeeld die van Eindhoven.

Assistent general manager...

Ross Mahoney van de Washington Capitals sprak gisteravond met journalisten in de aanloop naar de NHL-draft. Daarin kwam ook Daniel Sprong aan de orde, die onlangs een tweejarig nieuw contract tekende bij de club. Op de vraag of hij verwacht dat Sprong komend jaar fulltime in de NHL speelt was zijn antwoord. 'We zouden graag zien dat Daniel komt en een heel goede voorbereiding heeft. Zoals het er nu naar uitziet in de derde of vierde lijn.'

In Nederland moet de beslissing...

dus nog vallen, maar in het Verenigd Koninkrijk hebben de clubs op het hoogste niveau al besloten niet te spelen. Dit besluit kwam ter sprake in het Britse parlement.

Ook in Tsjechi√ę loopt...

het aantal coronabesmettingen verder op. Dit zorgt ervoor dat ook daar de regering ingrijpt. De ijshockeycompetitie mag daar gewoon doorspelen, maar ook in Tsjechi√ę moet dat voorlopig zonder publiek op de tribunes. Ook in Slowakije, waar de Nederlander Mike Dalhuisen speelt, zijn de maatregelen aangescherpt. Nog maximaal vijftig mensen toegestaan. Woensdag verzamelden honderden ijshockeyers zich voor een regeringsgebouw in Bratislava om de overheid om hulp te vragen. De competitie begint daar in principe op 2 oktober. Het Poprad van Dalhuisen opent met een thuiswedstrijd tegen HK Nitra.

In Zwitserland zijn ook beperkingen...

van kracht, maar mogen de clubs toch nog redelijk veel publiek toelaten. Zo zijn bij wedstrijden van topclub Z√ľrich nog ruim 7600 toeschouwers welkom, een kleine honderd meer dan bij Bern. Hieronder alle maximale toeschouwersaantallen in de hoogste twee Zwitserse competities.

Herner EV en Duisburg waren...

jarenlang stevige rivalen in de Oberliga Nord. Duisburg nam echter afgelopen voorjaar de beslissing een niveau lager te gaan spelen en de twee teams gaan nu samenwerken. Dat betekent dat aanvallers Noah Bruns en Maximilian Herz door middel van een zogenoemde förderlizenz ook inzetbaar worden voor Duisburg, waar de Nederlander Alexander Jacobs de hoofdcoach is.

Intussen was het feest in Tampa...

waar de winst in de Stanley Cup-finale werd gevierd met een boottocht.