Tatra Cup

26 augustus 201908:16

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Schema's, oefenwedstrijden en een Facebook-bericht uit Canada

De Thialf Icehockey Cup is al komend weekeinde, de eerste oefenwedstrijd is gespeeld en het competitieschema is bekend. Het is tijd voor een nieuwe jaargang van onze rubriek Morning Skate. Met verder onder meer aandacht voor David Reid, Mike Dalhuisen, Estbjörn Hofverberg en PK Subban.

Zoals gezegd...

het competitieschema voor de Beneliga, Nederlandse en Belgische Beker en de nieuwe Inter Region Cup is uit. Een bomvol schema dat op 27 september begint en waarvan de reguliere competities op 1 maart worden afgerond. Een van de opvallende zaken in het schema is het wegvallen van de Final Four-toernooien in Nederland en België, waardoor er nu dus geen aparte strijd meer is om het landskampioenschap. Voor de evementen was moeilijk ruimte te vinden op de kalender en ook de organisatie was niet makkelijk. Vorig jaar werd er al alleen een finale gespeeld.

De bekerfinale van het ijshockey..

in Nederland, een van de traditionale hoogtepunten van het ijshockeyseizoen, staat nog niet op de kalender. Wel is duidelijk dat deze in tegenstelling tot de afgelopen jaren weer op een doordeweekse locatie wordt gespeeld. De finale wordt vermoedelijk op 15 of 22 januari gespeeld. De halve finales staan zoals gebruikelijk rond de feestdagen gepland.

Lees hier meer over het speelschema voor komend seizoen >>>

Het vernieuwde team van...

Antwerpen had afgelopen weekeinde de primeur van de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen. Het team trof afgelopen weekeinde op de U20 van Duisburg en won met 6-0. Patrick van Noten scoorde drie keer, terwijl ook Dean de Souter, Jens Theunis en Justin van Baarsen doel troffen.

De Nederlandse jeugdinternational...

David Reid, speler van Den Bosch, maakt de overstap naar het buitenland. Hij speelt komend seizoen voor Meaford Knights in the GMHL, de Greater Metro Hockey League. Dit is een competitie buiten het officiële systeem in Canada om. Eerder speelde Junior van Hout voor de club en Reid won bij hem informatie in. 'Hij vertelde mij dat het een prachtige ervaring was. Het is enorm wennen. Het niveau ligt veel hoger dan in Nederland en de cultuur is natuurlijk anders', vertelt Reid aan Brabants Dagblad.

Reid werd zelf door..

de club benaderd. 'Ik denk door het WK in Zagreb van vorig jaar. Blijkbaar zijn meer jongens van het Nederlands team onder 18 jaar opgevallen dat toernooi.' In de krant deelt Reid, een Bosschenaar met Engelse roots, het bericht dat hij afgelopen januari van de hoofdscout van de club ontving. 'Hi David! Sorry dat ik je via deze wijze moet benaderen. Maar we zien dat jij een fantastisch jaar hebt gehad. We hopen dat jij je kwaliteiten kunt meebrengen naar Canada. Kunnen we bellen?'

Cultspeler Esbjörn..

Hofverberg speelt komend jaar weer in Leipzig. De in Seoul geboren Duitse-Zweed wordt komend seizoen 49 jaar oud, maar ziet nog geen reden om te stoppen en de Icefighters hebben hem er graag weer bij. 'Duidelijk, hij is niet meer halverwege de twintig en speelt ook niet meer zoals toen. Maar ik ben iedere keer weer positief verbaasd hoe hij erin slaagt zijn spel aan te passen. Met zijn kwaliteiten, instelling en leiderschap draagt hij meer bij aan het team dan alleen zijn ijshockeycapaciteiten', legt de coaching-staf van de club uit. De club moet het wel stellen zonder de 24-jarige Niklas Hildebrand. De aanvaller kan zijn studie niet meer combineren met ijshockey in de Oberliga.

Tilburg Trappers komt...

komend weekeinde voor het eerst officieel in actie tijdens de Thialf Icehockey Cup, waarop IJshockeynederland.nl vanaf vandaag gaat voorbeschouwen. Sommige tegenstanders uit de Oberliga Nord zijn al wel in actie gekomen. Bijvoorbeeld Hamburg Crocodiles dat met een overwinning op de Lausitzer Füchse uit de DEL2 aan de voorbereiding begonnen. Voor ruim duizend toeschouwers scoorden Dennis Reimer, Jordan Draper (2), Norman Martens (2) in de 5-3 overwinning. Het U23 team van Krefeld dat dit jaar in de Oberliga speelt verloor met 6-3 van Regensburg.

Ook Mike Dalhuisen..

kwam afgelopen weekeinde in actie, tijdens de befaamde Tatra Cup in Poprad. Dit is een van de oudste clubtoernooien van Europa. De eerste wedstrijd werd met met 2-1 gewonnen van het Franse Nice. Dalhuisen had een assist op het eerste doelpunt van zijn club. De finale tegen een tegenstander uit Hongarije kon zondag echter niet doorgaan omdat verschillende spelers van de tegenstanders tijdens de nacht van zaterdag op zondag ernstig ziek werden, waarbij er enkelen zelfs in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Er wordt geprobeerd de finale op een ander tijdstip in te plannen.

Foto: Website Duka Michalovce

PK Subban...

is een speler die wel kan leven met het spotlight. Zijn presentatie bij zijn nieuwe club New Jersey een paar weken geleden was al bijzonder en nu heeft hij ook nog de verloving van het jaar. De oud-verdediger van Montreal maakte zijn verloving bekend met Ski-ster Lindsey Vonn.