Eaters vs Phantoms 2019 doelscene

18 februari 201908:15

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Spannende ontknoping, licenties en een mijlpaal voor Ovechkin

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de spannende ontknoping de komende anderhalve week in de Beneliga, het mogelijke kampioenschap in de Oberliga Nord voor Trappers, de licenties voor de hoogste twee Duitse liga's, alweer een mijlpaal voor Alexander Ovechkin en een nieuwe eer voor Scott Niedermayer.

Met nog Ă©Ă©n speelweekeinde...

te gaan blijft het spannend in de Beneliga. Bovenaan de ranglijst zijn er nog drie clubs in de race voor de eerste plaats. Die kan in principe van belang zijn voor het thuisvoordeel in de play-offs straks in de Beneliga, maar ook voor de match-ups in de halve finales van de Final Four om het Nederlandse kampioenschap. Herentals, Geleen en Heerenveen zijn de clubs die op drie punten van elkaar staan bovenaan de ranglijst. Waarbij Geleen nog Ă©Ă©n wedstrijd op het programma heeft, Herentals nog twee en Heerenveen nog drie. Woensdagavond om 20.00 uur wordt de eerder afgelaste wedstrijd tussen Flyers en Hyc ingehaald, waarna veel meer duidelijk kan zijn over de eindrangschikking in de Beneliga.

Foto: Lex Eckhardt

Intussen is Den Haag...

in punten gelijkgekomen met Nijmegen, dat met een dubbele nederlaag dit weekeinde de kans om aansluiting te vinden bij de top drie misliep. Nijmegen heeft ten opzichte van Den Haag nog wel een wedstrijd minder gespeeld, maar ook deze twee teams komen elkaar nog tegen dit seizoen. De eerder vanwege het winterse weer afgelaste duel in Den Haag vormt op 26 februari het slotstuk van de reguliere competitie. Mogelijk staat dan de vijfde plaats van de ranglijst op het spel, terwijl dan wel bekend is hoe de verdere kaarten zijn geschud in de play-offs Beneliga en de Final Four.

Tenslotte is er nog...

de strijd om de achtste plek in de ranglijst. Niet van belang voor de Final Four, maar wel de laatste plek die recht geeft op deelname aan de Beneliga-play-offs. Amsterdam staat op dit moment achtste, met Ă©Ă©n punt voorsprong op Zoetermeer. Ook hier kan een onderling duel binnenkort meer duidelijk maken. Amsterdam en Zoetermeer staan komende zaterdag tegenover elkaar in het Silverdome. Kortom, het wordt een bijzonder spannende ontknoping van de Beneliga de komende anderhalve week. Daarna eerst de Final Four, gevolgd door de play-offs.

In de Oberliga Nord...

is het allemaal minder spannend. Trappers staat een straatlengte voor op de twee uitdagers uit Hannover. De reguliere competitie nadert ook daar zijn einde. Trappers heeft nog vijf wedstrijden te gaan. Komende woensdag kan daardoor de titel in de reguliere competitie al worden gewonnen als in eigen huis de inhaalwedstrijd tegen Preussen Berlin wordt gewonnen. Het kampioenschap in de Oberliga Nord werd vorig jaar ook al gewonnen door Trappers, maar in de eerste twee jaar dat Trappers deelnam aan de Oberliga Nord waren het Duisburg en Herne dat die titel wisten te veroveren. Uiteindelijk was het toen echter toch Trappers dat het algemene kampioenschap in de Oberliga in de wacht sleepte.

Trappers kan...

zoals eerder gemeld kan Tilburg Trappers niet promoveren naar de DEL 2. Afgelopen vrijdag verliep de inschrijftermijn waarbij clubs de papieren voor een licentie in de DEL2 moesten inleveren. De belangstelling hiervoor is groot. Niet alleen hebben alle huidige teams op het tweede niveau in Duitsland een licentie voor volgend seizoen aangevraagd, dat geldt ook voor tien teams uit de Oberliga. De afgelopen jaren promoveerde de club die van Tilburg verloor tijdens de finale van de play-offs in de Oberliga. Overigens hebben ook alle huidige deelnemers aan de DEL een aanvraag ingediend voor deelname komend jaar op het hoogste niveau. Dat geldt ook voor Frankfurt Lions, dat nu nog in de DEL2 uitkomt.

Volgend jaar krijgt Tilburg...

mogelijk een nieuwe tegenstander in de Oberliga Nord. DEL-club Krefelder Pinguine heeft plannen om een team te laten deelnemen aan deze competitie dat volledig bestaat uit talentvolle spelers van 23 jaar of jonger, zoals de club dat eerder al had. Het maakt deel uit van een project dat talenten meer ijstijd moet bezorgen. Er zijn wel zorgen over de competitiviteit van zo'n team en de vraag of de Oberliga Nord wel de juiste plek is voor talenten. Ook Eisbären Berlin had in het verleden een talententeam in de Oberliga.

Mike Dalhuisen en...

de EC Bad Nauheim kenden een minder weekend in de DEL2. De ploeg van de Nederlandse international verloor vrijdag met 2-1 van Deggendorf en ging zondag in eigen huis met 3-5 onderuit tegen Bietigheim Steelers. De ploeg staat daarmee nu op de vijfde plaats van de ranglijst, met twee punten achterstand op diezelfde Steelers en vier punten voorsprong op Kaufbeuren. Dalhuisen had zowel vrijdag als zaterdag een assist. Bij Deggendorf trof hij overigens het voormalige Nederlandse talent Dani Bindels. De op een Duitse licentie spelende Bindels heeft in zestien wedstrijden in de DEL 2 drie goals en drie assists.

Steve Mason...

en Rapperswil-Jona Lakers staan nog altijd op de laatste plaats op het hoogste niveau in Zwitserland. Ook afgelopen weekeinde gingen er twee wedstrijden verloren. Vrijdag was Bern met 3-1 te sterk en zaterdag ging de ploeg met 1-2 onderuit in eigen huis tegen Lausanne. Bern is overigens de koploper in de competitie en Lausanne de nummer drie. Op het hoogste niveau in Zwitserland spelen twaalf ploegen. Steve Mason heeft twee goals en acht assists tot nu toe dit seiozen. Hij is Ă©Ă©n van een handvol spelers die tot nu toe alle wedstrijden speelde.

Alexander Ovechkin..

bereikte weer een mijlpaal in zijn loopbaan. Hij is de vierde speler in de geschiedenis van de NHL die tenminste tien keer een seizoen had met veertig doelpunten of meer. Hij bevindt zich dan ook in het gezelschap van de groten. Wayne Gretzky, Mario Lemieux en Marcel Dionne zijn de enige andere spelers die dit voor elkaar hebben gekregen.

De capitals verloren...

het duel wel van de Anaheim Ducks, waar Daniel Sprong ontbrak in de opstelling. Het was ook de wedstrijd waarin Ryan Miller het record brak voor de meeste overwinningen voor een Amerikaanse doelman. Het was ook een mooie avond voor de voormalige sterspeler Scott Niedermayer. Zijn shirt werd voor de wedstrijd naar het dak van de arena gehezen. Niedermayer viel dezelfde eer al eerder te beurt in New Jersey en won vier keer de Stanley Cup, waarvan Ă©Ă©n keer in Anaheim.

Delen