Whats App Image 2019 05 02 at 12 40 19

24 mei 201907:56

Door Joep Meijsen

Morning Skate: speellocaties, Zweden onttroond en Canada door het oog van de naald

In deze Morning Skate kijken we vooruit naar de toewijzing van speellocaties voor de nationale teams en zetten we op een rijtje wat er tot nu toe is gebeurd. Verder natuurlijk aandacht voor de ontwikkelingen op het WK in Slowakije, waar regerend kampioen Zweden werd uitgeschakeld en de samenstelling van de halve finales bekend is. Eaters verlengde met Munichman, Hannover Scorpions trekt een voormalige Duitse international aan en er is het nodige nieuws uit de NHL.

Vandaag wordt...

van de meeste vertegenwoordigende teams bekend waar ze komend jaar het kampioenschap spelen. Voor evenementen waar meerdere kandidaten voor zijn, wordt vandaag tijdens het jaarcongres van de internationale ijshockeyfederatie IIHF gestemd. Voor de mannen van Oranje gaat het daarbij bijvoorbeeld tussen Puigcerda in Spanje en Zagreb in Kroatië, waarbij laatstgenoemde op dit moment de favoriet lijkt. Het WK wordt gehouden van 19 tot en met 25 april.

De Nederlandse vrouwen...

weten in ieder geval al dat ze naar Frankrijk moeten voor hun WK. In eerste instantie waren er geen kandidaten voor de organisatie van het WK Division IA, waarna onder meer Nederland de opties onderzocht om als organisator op te treden. Frankrijk kwam echter met een definitieve kandidaatstelling en krijgt daarmee het WK.

Lees er hier meer over >>>

De Nederlandse mannen...

beginnen in december aan de Olympische Kwalificatie. Door de huidige ranking van de nationale ijshockeyploeg stroomt Nederland in de tweede ronde van de pre-qualification in. Spanje, Turkije en een qualifier vormen de eerste hindernis voor Nederland op weg naar Beijing.

Lees er hier meer over >>>

Microz Eaters Geleen..

maakt vaart met de samenstelling van de selectie. Gisteren maakte de club een contractverlenging met de 22-jarige Mordy Munichman bekend.

Lees hier meer over de contractverlenging >>>

Zweden is gisteravond...

onttroond als wereldkampioen. De kampioen van de laatste twee jaar werd in overtime door Finland verslagen. Sakari Manninen, speler van Jokerit in de KHL, scoorde in de tweede minuut van de verlenging het winnende doelpunt. Eerder in het duel stond Zweden, onder meer via twee goals van Elias Pettersson, met 3-1 voor in het duel dat uiteindelijk met 5-4 door Finland werd gewonnen. Marko Anttila bracht Finland kort voor het einde van het duel op gelijke hoogte.

Tegenstander van Finland..

in de halve finales is Rusland, dat zijn kwartfinale tegen de Verenigde Staten met 4-3 won. De Russen kwamen via Nikita Gusev vroeg op voorsprong en zagen verder Mikhail Sergachyov, Kirill Kaprizov en Mikhail Grigorenko scoren. Brady Skjei, Noah Hanifin en Alex DeBrincat brachten de VS nog dichtbij.

Voor Duitsland eindigde...

het WK met een 5-1 nederlaag tegen Tsjechië. Jan Kovar had twee goals en een assist voor de Tsjechen, die nu tegen Canada moeten spelen. De Canadezen hadden het lastig tegen Zwitserland, dat slechts enkele tienden van een seconden verwijderd was van een stunt. Na controle door de videoscheidsrechter bleek het schot van Damon Severson voor het eindsignaal over de doellijn te zijn gegleden. Mark Stone scoorde daarna in overtime de winnende goal.

De halve finales..

worden zaterdag gespeeld. In de middag is het Rusland - Finland, de avondwedstrijd gaat tussen Canada en Tsjechië. Beide wedstrijden zijn live te volgen via YouTube.

Hannover Scorpions hebben...

de 33-jarige oud-international Andy Reiss vastgelegd. De verdediger speelde de afgelopen twee jaar voor Kassel Huskies in de DEL2, maar speelde eerder 496 wedstrijden in de DEL. Die loopbaan begon bij Hannover Scorpions, die toen nog op het hoogste niveau speelden in Duitsland. Reiss werd in 2010 met de club kampioen in de DEL.

De Ottawa Senators hebben...

een nieuwe coach. Voormalig assisent-coach van de Toronto Maple Leafs DJ Smith tekende een driejarig contract en neemt de plek in de bank over van interim-coach Marc Crawford. Hij is de veertiende coach in de geschiedenis van de club. Bij Toronto was hij de assistent van Mike Babcock. Daarvoor leidde de 42-jarige de Oshawa Generals waarmee hij in 2015 de Memorial Cup won. Patrick Roy was een andere kandidaat voor de functie.

Oud-speler..

Mike Modano is de nieuwe executive advisor van de Minnesota Wild. Die club zou ook gesprekken voeren met de Pittsburgh Penguins over een mogelijke trade van Phil Kessel. De Wild zouden daadwerkelijk een aanbod op tafel hebben liggen, schrijft The Athletic, maar general manager Jim Rutherford van de Penguins blijft ook in gesprek met andere kandidaten.

Slava Voynov...

kan mogelijk in de toekomst terugkeren in de NHL. Een arbiter heeft bepaald dat de Russische verdediger halverwege het komende seizoen terug mag komen. Voynov werd in 2014 gearresteerd wegens zware mishandeling van zijn vrouw en daarna door NHL-baas Gary Bettman voor onbepaalde tijd geschorst. Sindsdien speelde de tweevoudige winnaar van de Stanley Cup met Los Angeles in de KHL. Vorig jaar kwam hij helemaal niet in actie.