Morning Skate Shane Doan

29 augustus 201808:31

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Spelersnieuws, voorbereiding en een kistdrager

In de Morning Skate vanmorgen onder meer aandacht voor Amsterdam, Den Haag, de Thialf Icehockey Cup, Nederlanders in het buitenland, de Oberliga Nord en een opmerkelijke kistdrager bij de begrafenis van senator John McCain.

Amsterdam verlengt...

met Michael Mackie-Kwist. De in de Verenigde Staten geboren speler gaat daarmee zijn zesde seizoen in bij de club uit de Beneliga. Vorig seizoen was Mackie-Kwist in de reguliere competitie en play-offs goed voor tien goals en 17 assists in 23 wedstrijden. De 27-jarige allrounder, hij kan zowel in de aanval als in de verdediging uit de voeten, is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, maar beschikt over een Nederlands paspoort. In 2012/13 maakte hij zijn debuut in Nederland.

Den Haag...

heeft verdediger Reinier Staats aangetrokken. De 28-jarige verdediger zou oorspronkelijk dit seizoen uitkomen voor Eindhoven, maar moest na het terugtrekken van die club uit de Beneliga op zoek naar een alternatief. Lees er hier meer over >>>

Steeds meer teams...

beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Komend weekeinde staat in Heerenveen de Thialf Icehockey Cup op het programma met deelname van drie Duitse topploegen en een selectie uit Nederland. Lees hier de voorbeschouwing op het toernooi >>>

Deelnemer Krefeld...

heeft twee spelers definitief vastgelegd. Het gaat om de aanvallers Travis Ewanyk en Vinny Saponari. Laatstgenoemde komt over uit de Noorse competitie waar hij voor Frisk Asker in de afgelopen twee seizoenen in 87 wedstrijden dertig goals en 67 assists. Ewanyk had dertien goals en zestien assists voor de Wichita Thunder uit de ECHL. Beide spelers hebben ook volop ervaring in de AHL en beschikken over een Duits paspoort. Ze nemen derhalve geen importplek in.

Mike Dalhuisen is...

met zijn nieuwe club Bad Nauheim ook inmiddels actief. De club heeft er inmiddels al vier wedstrijden opzitten. Zo werd met 3-4 gewonnen van het Oostenrijkse Villach en met 0-4 van Zell am See. Daarna volgde echte rafgeloepn weekeinde een keiharde 10-0 nederlaag tegen het Zwitserse Olten, terwijl twee dagen later met 7-2 werd gewonnen van Herne uit de Oberliga. Dalhuisen heeft een goal en een assist tot nu toe in de voorbereiding.

Steve Mason en...

Rapperswil-Jona hebben er zelfs al zes oefenwedstrijden opzitten. De ploeg promoveerde afgelopen seizoen naar het hoogste niveau in Zwitserland en boekte zeges op Thurgau en Langenthal uit Zwitserland zelf, het op het hoogste niveau in Oostenrijk spelende Dornbirn en DEL-club DĂĽsseldorf. Nederlagen waren er tegen Wolfsburg (DEL) en Schwenningen (DEL2). Voor komende vrijdag staat een oefenduel tegen Ravensburg (DEL 2) op het programma.

De West Auckland Admirals...

spelen in de finale om het kampioenschap in Nieuw-Zeeland. Mike Verschuren speelde dit seizoen tien wedstrijden voor de club waarin hij goed was voor acht goals en elf assists. Hij kon het seizoen daar echter niet afmaken. Hij werd drie wedstrijden geschorst wegens slashing en keerde vanwege een hersenschudding voortijdig terug naar Nederland. Tegenstander van de Admirals in de best-of-three finale is de Sky City Stampede.

In de Oberliga Nord...

heeft Rostock Piranhas zich flink versterkt. Zo komt aanvaller Viktor Beck over van Duitsburg en Thomas Voronov van de Bayreuth Tigers. Forard Maurice Becker tekent vanuit de Herforder Ice Dragons van de Oberliga West en verdediger Werner Hartmann stapt over vanuit Essen. Hannover Indians heeft de 19-jarige Thore Weyrauch gecontracteerd, terwijl Erik Hoffman en Jake Ustorf het team van Hamburg Crocodiles komen versterken.

In de NHL..

moet Henrik Zetterberg de start van het seizoen van de Detroit Red Wings aan zich voorbij laten gaan vanwege problemen met zijn rug. Zetterberg speelde de afgelopen drie jaar alle wedstrijden voor Detroit, maar kan op dit moment niet trainen. 'Iedere keer als ik mijn trainingsarbeid opvoer, moet ik direct terugschakelen', zo wordt hij geciteerd. De bijna 38-jarige Zweed heeft nog een contract voor drie jaar bij de Red Wings.

Martin Brodeur...

vertrekt bij de St. Louis Blues. De legendarische doelman was assistent general manager bij de club. Volgens de club gaat Brodeur op zoek naar een andere uitdaging. Brodeur eindigde zijn loopbaan bij de Blues en trad in 2015 toe tot het managementteam van de club. De Canadese media speculeren dat hij mogelijk een rol gaat krijgen bij zijn oude club de New Jersey Devils of de New York Islanders, waar zijn voormalige general manager Lou Lamoriello nu de baas is. Free agent Troy Brouwer tekende een contract van Ă©Ă©n jaar bij de Florida Panthers.

Shane Doan...

is een van de kistdragers bij de uitvaart van de Amerikaanse politicus John McCain. Doan speelde 21 seizoenen voor de Arizona Coyotes-franchise (begonnen als Winnipeg Jets). McCain vertegenwoordigde Arizona als senator. 'Senator McCain is een geweldig voorbeeld van wat een moderne leider moet zijn. Hij vertegenwoordigde Arizona en de Verenigde Staten met klasse en waardigheid', zo wordt Doan geciteerd.