Sprongwatch screenshot

4 december 201807:48

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Sprong een Duck, zegereeks Trappers en topscorers

Daniel Sprong is weg bij de Pittsburgh Penguins. De in Amsterdam geboren aanvaller is overgenomen door de Anaheim Ducks. Verder kijken in deze Morning Skate onder meer naar de zegereeks van Tilburg in de Oberliga en de topscorers in die competitie en de Beneliga.

Sprongwatch 1

Daniel Sprong is van club gewisseld in de NHL. De Pittsburgh Penguins hebben hem verhandeld naar de Anaheim Ducks in ruil voor verdediger Marcus Petterson. 'We beseffen allemaal dat Daniel op gang kan komen en doelpunten kan maken, dat is wat hij het beste doet. Maar met de manier waarop het bij ons ging had ik het gevoel dat toen de kans zich voordeed om een goede, jonge speler te krijgen, we het moesten doen', vertelde general manager Jim Rutherford van de Penguins. Sprong slaagde er dit jaar weliswaar in om een plek in de selectie te verwerven bij de Penguins, maar niet in de eerste drie lijnen. Uiteindelijk speelde hij zestien wedstrijden voor de Penguins dit seizoen, vooral in de vierde lijn, met geen goals en vier assist. In plus-minus was hij -7.

Sprongwatch 2

Daarmee komt dus een einde aan het tijdperk Daniel Sprong bij de Pittburgh Penguins en opent een nieuw hoofdstuk voor de in Amsterdam geboren aanvaller bij de Anaheim Ducks, een team waar hij mogelijk meer kansen krijgt om zijn sterke punten te laten zien. De Ducks scoren gemiddeld 2,34 doelpunten per wedstrijd, het op één na laagste gemiddelde in de NHL. De Ducks hebben ondanks de beperkte productie wel een goed seizoen, de ploeg staat tweede in de Pacific met 33 punten uit 29 wedstrijden. De ploeg won de laatste vier wedstrijden en speelt op 5 december zijn volgende wedstrijd. Tegenstander: de Chicago Blackhawks.

Tilburg Trappers...

is weer bezig met een indrukwekkende zegereeks in de Oberliga Nord. De ploeg heeft nu zeven wedstrijden achter elkaar gewonnen en scoorde in de laatste vier wedstrijden liefst dertig doelpunten. Het feit dat de ploeg weer vrijwel compleet is, alleen Nick de Ruijter vertoeft nog in de ziekenboeg, speelt daarbij volgens coach Bohuslav Subr een belangrijke rol. 'Dan lijkt het alsof het scoren ons makkelijk afgaat. Maar ik ben van mening dat we het net nog vaker kunnen vinden', zegt hij in Brabants Dagblad.

Op de topscorerslijst van de..

Oberliga Nord staan nog altijd twee spelers van de Hannover Scorpions bovenaan. Björn Bombis heeft in 20 wedstrijden zestien goals en 29 assists voor 45 punten. Zijn team- en lijngenoot Patrick Schmid heeft één punt minder. Mitch Bruijsten is de topscorer onder de Tilburgse spelers. De Nijmegenaar heeft in 21 wedstrijden tot nu toe zeventien goals en 26 assists verzameld voor 43 punten. De andere twee Tilburgse spelers in de top tien van de topscorerslijst zijn Danny Stempher (37 punten) en Nardo Nagtzaam (36 punten).

Trappers krijgt weer...

te maken met doelman Björn Linda, die het vorig jaar Trappers zo lastig maakte in het shirt van Hannover Scorpions. De 29-jarige doelman stapte afgelopen zomer over naar Deggendorf in de DEL2 waar hij in negen wedstrijden als starter drie keer wist te winnen met een goals against average van 4,72. Reden voor Deggendorf om hem te laten vertrekken naar Herner EV in de Oberliga Nord die op zoek was naar een ervaren toevoeging. Afgelopen weekeinde maakte Linda al deel uit van de selectie van zijn nieuwe ploeg.

In de Beneliga...

is het spannend genoeg. De top vijf staat binnen vier punten van elkaar, waarbij de verschillen nog kleiner kunnen worden als verschillende teams de achterstallige wedstrijden in winst omzetten. Daarnaast kan ook de nummer vijf, Den Haag, nog flink klimmen. De regerende kampioen speelde pas vier wedstrijden in de Beneliga en haalde daarin acht punten. Koploper Herentals zit op negentien punten uit acht wedstrijden. Topscorer is op dit moment Kyle Brothers van Herentals, die al dertien goals en vijftien assists verzamelde in zijn acht wedstrijden. Zijn teamgenoot Vincent Morgan en Branden Eden van Nijmegen Devils zitten beiden op 23 punten. RJ Reed van Nijmegen is met vijftien goals de doeltreffendste speler. Jacob Huyghe van Mechelen is op dit moment de regerende bad boy met 56 strafminuten in negen wedstrijden, voor zijn teamgenoot Kristof van Looy met 53 minuten en Jim Gudden van Nijmegen met vijftig strafminuten.

Het is nog maar de vraag..

of er een nieuwe editie komt van de World Cup of Hockey. Hierover worden op dit moment gesprekken gevoerd tussen de NHL en de spelersvakbond NHLPA. De vorige editie werd in 2016 gehouden in Toronto en een volgende editie zou voor 2020 op het programma moeten staan, maar de gesprekken verlopen niet zoals NHL-commissioner Gary Bettman hoopt. De World Cup kwam min of meer in plaats van deelname van spelers uit de NHL aan de jongste winterspelen en werd gewonnen door Canada.

Vandaag staat de...

uitbreiding van de NHL met een 32e ploeg op de agenda tijdens de bijeenkomst van de teameigenaren in de NHL in Georgi√ę. Volgens verslaggever Darren Dreger van de Canadese sportzender TSN is het waarschijnlijk dat er toestemming voor de ploeg volgt en dat het nieuwe team in 2021 voor het eerst deelneemt aan de competitie. Dat is dan enkele jaren na de toetreding van de 21e ploeg tot de beste ijshockeycompetitie ter wereld, de vorig jaar in hun eerste seizoen zo succesvolle Vegas Golden Knights.

De Philadelphia Flyers...

hebben een nieuwe general manager. Het gaat daarbij om de 51-jarige Chuck Fletcher, die de onlangs ontslagen Ron Hextal opvolgt. Fletcher was recent nog als senior advisor verbonden aan de New Jersey Devils en daarvoor negen seizoenen lang de general manager van de Minnesota Wild. Hij plaatste zich toen met zijn ploeg zes keer voor de play-offs en slaagde erin de gewilde free agents Zach Parise en Ryan Sutter aan zich te binden.

Delen