Morning Skate Sprong scoort

6 december 201807:43

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Sprong scoort, een snelle rentree en ijshockeyballet

In de Morning Skate vanmorgen onder meer aandacht voor het succesvolle debuut van Daniel Sprong voor de Anaheim Ducks, de snelle rentree bij Den Haag voor Diordy Vols, de Zweedse ervaring van Max Hermens en twee bijzondere gastrollen in het Nationale Ballet van Canada.

Sprongwatch I

Daniel Sprong maakte vannacht zijn debuut voor de Anaheim Ducks en scoorde direct zijn eerste treffer van het huidige seizoen. De door Pittsburgh eerder deze week naar Anaheim verhandelde in Amsterdam geboren forward verzorgde de 2-0 met een schot over de schouder van doelman Crawford van de Chicago Blackhawks in de korte hoek. Adam Henrique en Nick Ritchie hadden de assists.

Sprongwatch II

De Ducks wonnen de wedstrijd tegen de Chicago Blackhawks vannacht uiteindelijk met 4-2. Sprong kreeg 13,29 minuten aan ijstijd, pikte twee strafminuten op en had vier schoten op doel in het duel. Hij tekende ook nog voor Ă©Ă©n hit. De volgende wedstrijd voor Sprong en zijn nieuwe team is op vrijdag in het eigen Honda Center tegen Carolina. De club gaat daar op zoek naar de zesde zege op rij. Het debuut van Sprong viel goed bij een blogger over de Ducks.

Morgenavond staat het...

duel tussen Den Haag en Zoetermeer op het programma, een bijzondere wedstrijd voor aanvaller Diordy Vols die een week geleden op huurbasis de overstap maakte, reden voor AD/Haagsche Courant om hem op te zoeken. 'Het was voor mij lastig om Hijs te verlaten, ik won daar vorig jaar alle mogelijke prijzen. Ik verliet mijn familie, maar heb bij Panters een nieuwe familie gevonden', vertetlt hij in de krant.

In dezelfde krant...

vertelt Maurice van der Schuit van Den Haag dat hij ziet dat Den Haag na een start van het seizoen steeds beter gaat spelen. 'We zijn de goede weg ingeslagen. De resultaten in november liegen er niet om. We versloegen onder meer Heerenveen Flyers in overtime. We laten zien dat we dit jaar, met een nieuw team, ook weer voor de prijzen gaan. We kunnen een keer slecht spelen, maar knokken altijd. Dat zal tegen Panters niet anders zijn.'

Aanvaller Max Hermens...

wordt op de site van Tilburg Trappers aan de tand gevoeld. Hij vertelt hierin onder meer hoe het was om als junior aan de slag te gaan in Zweden. 'Drie jaar heb ik er gezeten. Anderhalf jaar in de jeugd en vervolgens nog eenzelfde periode Divisie 1 bij de mannen. Toen ik er binnenkwam was ik een jongetje en met zijn hulp ben ik als speler uitgegroeid tot een man. Ik kreeg een kans op het hoogste juniorenniveau in een A-land op ijshockeygebied. Ik heb het er onwijs naar mijn zin gehad. Waarom iets nu leuk of leuker is vind ik altijd lastig uitleggen. Er heerste daar gewoon een vibe die heel goed aansloot bij mijn persoonlijkheid. Iedereen was kalm, vrolijk en focuste zich lekker op zichzelf. Ik heb er veel vrienden gemaakt en zat geweldig in mijn vel. Dan komen de prestaties vanzelf.'

Lees hier het volledige interview met Hermens >>>

In de CHL zijn de..

eerste wedstrijden in de kwartfinales afgewikkeld. Red Bull München was in eigen hal met 2-1 te sterk voor Malmö Redhawks, waarbij alle treffers in de derde periode vielen. Storm en Mauer scoorden voor München. De tegentreffer kwam van de stick van Joslin. HC Kometa Brno uit Tsjechië verloor in eigen huis met 1-4 van het Zweedse Frölunda. Carlsson scoorde twee keer. De derde Zweedse deelnemer, Skelleftea AIK speelden in eigen huis met 3-3 gelijk tegen het Tsjechische Skoda Pilsen. De Zweden maakten daarbij in de slotperiode een 0-3 achterstand goed. Red Bull Salzburg tenslotte won in eigen huis met 3-2 van Kärpät Oulu uit Finland. De terugwedstrijden worden volgende week dinsdag gespeeld.

In Nederland was er...

ooit een ballet gebaseerd op de bewegingen van Marco van Basten. Twee sterspelers van de Toronto Maple Leafs, Auston Matthews en Mitch Marner, gaan zelf het podium op. Het duo vervult binnenkort een gastrol als de Cannon Dolls bij de uitvoering van de Notenkraker van de Russische componist Tsjaikovski door het Nationale Ballet van Canada. Ze zijn klaarblijkelijk ook niet de eerste ijshockeyers die in het stuk meespelen. Mats Sundin deed het in 2007 en de legendarische doelman Jacques Plante in 1971.

Nog niet gelezen?

Gisteren verscheen de vierde editie van de Backcheck, onze wekelijkse rubriek over het Nederlandse ijshockey in de breedte. Daarin onder meer een oproep om te stemmen op Den Haag als sportploeg van het jaar, informatie over de U19-competitie in Nederland en de wekelijkse Coaches Corner met een tip voor ijshockeycoaches.

Klik hier voor de Backcheck #4 >>>