1917 0471

11 december 201808:14

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Thialf, goedmakers en een hattrick

In de Morning Skate op deze dinsdag een update over Thialf, waar een oplossing hopelijk hooguit dagen of weken gaat kosten en geen maanden. Verder aandacht voor de stand van zaken en topscorers in de Beneliga en Oberliga, de rare positie van Giovanni Vogelaar bij het tweede doelpunt van Trappers zondag, het penaltyshot-succes van Daniel Sprong, een mijlpaal voor Steven Stamkos en meer.

De burgemeester van Heerenveen..

toont zich tegenover Omroep Friesland 'voorzichtig positief' over het perspectief voor de ijshal van Thialf die vorige week onverwacht gesloten werd. Hij denkt dat het eerder een kwestie van dagen of weken is voordat de hal weer gebruikt kan worden dan maanden. Gisteren was er een soort second opinion van een constructeur. Burgemeester Van der Zwan: 'Hij kwam tot de conclusie dat de veiligheid in de hal niet gegarandeerd kan worden. en onderschrijft de conclusies van de gemeentelijke constructeur.'

De externe constructeur...

gaat nu aan de slag om te kijken hoe het probleem kan worden opgelost. 'Met enige snelheid, maar zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Hij heeft ideeën en gaat die dinsdag verder uitwerken. Wellicht dat hij woensdag een advies kunnen uitbrengen. Als het gaat om een oplossing denkt hij eerder in dagen en weken dan in maanden. Dat vind ik een voorzichtig positief signaal', aldus de burgemeester tegenover de regionale omroep in Friesland.

Het is spannend...

in de top van de Beneliga. De top vijf staat binnen vier punten van elkaar, waarbij verschillende ploegen in de achtervolging nog wedstrijden in de hand hebben om de verschillen nog verder te verkleinen. Als de Final Four vandaag zouden beginnen zouden Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Den Haag zich daarvoor plaatsen. Voor de play-offs in de Beneliga komen daar dan vanuit België nog Herentals, Luik, Mechelen en Leuven bij. Herentals is met 65 goals voor de productiefste ploeg, Mechelen kreeg al 86 doelpunten tegen. Die ploeg speelde al elf wedstrijden, Tilburg Trappers (Beneliga) kwam pas vijf keer in actie.

Kyle Brothers van...

Herentals is de topscorer van de Beneliga met 31 punten, veertien goals en zeventien assists. Branden Eden van Nijmegen staat op de tweede plek met 27 punten en Vincent Morgan van Herentals zit op 24 punten. Wanneer we de statistieken van de Beneliga en de Nederlandse bekercompetitie bij elkaar optellen ontstaat de onderstaande top vijf.

1. RJ Reed (Nijmegen) 20 wedstrijden, 37 goals, 23 assists voor 60 punten
2. Branden Eden (Nijmegen) 20 wedstrijden, 21 goals, 30 assists voor 51 punten
3. Marco Postma (Heerenveen) 19 wedstrijden acht goals, 41 assists voor 49 punten
4. Adam Bezak (Heerenveen) 19 wedstrijden, 28 goals, 19 assists voor 47 punten
5. Nick de Jong (Nijmegen) 20 wedstrijden, 8 goals, 35 assists voor 43 punten

Foto: Paul Nicolaassen

In de Oberliga Nord...

heeft Tilburg een comfortabele koppositie. De ploeg van Bohuslav Subr heeft 55 punten in 22 wedstrijden, negen punten meer dan de nummer twee op de ranglijst Hannover Scorpions en tien punten meer dan Hannover Indians. Essen is de nummer vier met 40 punten uit 22 wedstrijden, terwijl Herne de top vijf completeert met 38 punten uit 22 wedstrijden. De topscorerslijst van de Oberliga Nord wordt nog altijd gedomineerd door spelers van de Scorpions. Patrick Schmid heeft in 22 wedstrijden inmiddels 20 goals en 31 assists verzameld voor 51 punten, terwijl zijn teamgenoot Björn Bombis met 18 goals en 32 assists precies één puntje minder heeft. Mitch Bruijsten van Tilburg is de nummer drie met 44 punten in 22 wedstrijden met 18 goals en 26 assists. Andere Trappers in de top tien zijn Danny Stempher (18+20=38) en Nardo Nagtzaam (11+27=38). Pavel Pisarik van Duisburg is tot nu toe de meest doeltreffende speler in de competitie met 25 doelpunten in 23 wedstrijden.

Trappers rekende zondag...

in de Oberliga nogal overtuigend af met Hannover Indians. In een wedstrijd waarin het opstootjes en straffen regende in een wedstrijd waarin Tilburg volgens verdediger Giovanni Vogelaar nog wat goed te maken had. Eind oktober verspeelde Tilburg in Hannover een 0-3 voorsprong om de wedstrijd uiteindelijk na penaltyshots te verliezen. 'We werden uitgelachen, beschimpt, dat soort dingen. Toen hebben we meteen al gezegd dat we dat recht gingen zetten als ze bij ons op bezoek kwamen', zo wordt Vogelaar geciteerd in Brabants Dagblad.

Ook de grote fout...

van de scheidsrechter komt aan bod in dat artikel. Diezelfde Vogelaar mocht te vroeg weer terug naar de bank na een straf met misconduct. Toen Trappers de tweede treffer scoorde had Vogelaar alweer op het ijs gestaan, terwijl hij eigenlijk nog in de strafbank had moeten zitten. Protest van de Indians leidde tot langdurig oponthoud en uiteindelijk toch de goedkeuring van de goal. 'De scheids had een fout gemaakt, niet wij', aldus Vogelaar in de krant.

De transfer naar Anaheim...

heeft Daniel Sprong duidelijk goed gedaan. Hij scoorde al in zijn eerste wedstrijd en afgelopen zondag droeg hij bij aan een winstpartij voor zijn club door in een spannende wedstrijd tegen de Devils in de serie penaltyshots te scoren. Eenlokale sportwebsite omschrijft de goal als volgt:

He came up the slot, little shoulder shimmy and then front hand to back hand had Cory Schneider absolutely swimming in the crease and Sprong put it home to set up Getzlaf to have the SO-GWG in the next round. Let’s hope that Sprong keeps it up and finds his home in Anaheim, it seems like he is going to be a huge asset for us going forward.

De coach van Straubing...

de ooit bij Oranje actieve Tom Pokel is vanwege trieste omstandigheden naar huis teruggekeerd. Tot nader order neemt het due van assistent Rob Leask en jeugdtrainer Billy Trew het roer over bij de club op het hoogste niveau in Duitsland.

Steven Stamkos scoorde vannacht...

een hattrick namens de Tampa Bay Lighting. Daarmee bracht hij direct ook zijn zevenhonderste punt in de NHL op het scorebord.

Delen