WK U20 Jan19 Ned Kroatie

17 januari 201907:00

Morning Skate: U20, Champions League en McDavid

Vandaag in de Morning Skate aandacht voor Nederland U20, alle andere WK's, de finalisten in de Champions Hockey League en voor de verandering scoorde Connor McDavid nog maar eens een fantastische goal in de NHL.

Nederland U20

Het Nederlands mannenteam onder 20 jaar kwam gisteren sterk terug na de ruime nederlaag in de openingswedstrijd tegen Kroatië. Nederland won met duidelijke cijfers van de Belgische leeftijdsgenoten. Lees hier het korte wedstrijdverslag. Vandaag mogen de mannen genieten van een rustdag in het Kroatische Zagreb. Vrijdagmiddag om 13.00 uur speelt Nederland de derde wedstrijd tegen de puntloze Mexicanen. Servië won gisteren van Kroatië, waardoor de Servische ploeg bovenaan staat na twee wedstrijden.

Andere WK's

Een niveau boven Nederland wordt in Tallinn het WK U20 voor Division IIA gespeeld. Na drie speeldagen gaat daar gastland Estland aan kop met acht punten uit drie wedstrijden. Roemenië volgt op een punt. Zuid-Korea staat voorlopig laatste met 1 punt uit 3 wedstrijden. De Koreanen verloren gisteren verrassend van Spanje.

In IJsland zijn ook de ploegen op het laagste U20-niveau actief. In twee groepen gaan de bovenste twee ploegen naar de halve finales, de uiteindelijke winnaar van de finale promoveert naar het niveau van Nederland. In groep A lijken IJsland en Australië richting de laatste vier te gaan, in groep B hebben China en Bulgarije zich al geplaatst.

De Belgische vrouwen probeerden zich in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad te plaatsen voor het WK Division II B in 2020. Helaas ging het gisteren mis tegen Oekraine. België verloor met 4-1. Valerie Jenaer scoorde het enige Belgische doelpunten en is tot nu toe topscorer van het toernooi met zes goals in drie wedstrijden.

Tenslotte is het kwalificatietoernooi voor U18 bij de vrouwen bezig in het Spaanse Jaca. Er zijn nog vier ploegen over in het toernooi. Kazachstan speelt tegen Zuid-Korea en Taipei neemt het op tegen Australië. De winnaar neemt de plek van Nederland over in Division 1 Group B.

Champions Hockey League

De twee finalisten van de Champions Hockey League zijn bekend. Het Zweedse Frölunda staat voor de vierde keer in vijf jaar in de finale. De Zweedse ploeg won eergisteren met 1-3 van het Tsjechische HC Pilsen nadat de eerste wedstrijd al door Frölunda met 6-3 was gewonnen.

Gisteren plaatste het Duitse Red Bull MĂĽnchen zich ook voor de finale. In de energierijke broederstrijd tegen Red Bull Salzburg wonnen de Duitsers met 3-1. De eerste wedstrijd eindigde in 0-0.

Bekijk hieronder de highlights van beide wedstrijden.

NHL

In de NHL maakte Connor McDavid nog maar eens een fraaie treffer. Zijn ploeg won met 3-2 van Vancouver Canucks na het nemen van penalty shots. McDavid tekende voor de 2-1 op deze manier.

Eichel

Ook Jack Eichel was weer op dreef voor Buffalo Sabres. In de overtime scoorde hij deze winnende goal tegen Calgary Flames.

Geen World Cup of Hockey in 2020

Helaas komt er geen World Cup of Hockey in 2020. Dat maakte de NHL en de NHLPA bekend. Het toernooi werd tot leven gewekt in 2016 na twaalf jaar afwezigheid. In dat jaar won Canada in Toronto de finale van Team Europa. Tijdens dat toernooi viel vooral het team onder 23 jaar van Noord-Amerika op. Het team zat vol met jonge sterren: Connor McDavid, Nathan McKinnon, Auston Matthews, Jack Eichel, Mark Scheifele en Johnny Gaudreau zijn dit seizoen allemaal de topspelers voor hun team in de NHL.

Hieronder nog de winnende goal van Brad Marchand namens Canada in de finale tegen Europa.