22 mei 201709:17

Morning Skate: Zweedse titel, scalpers en de wereldranglijst

Goedemorgen ijshockeyfans. In de Morning Skate vandaag vooral aandacht voor de ontknoping op het WK en de play-offs in de NHL. Maar ook de positie van Nederland op de wereldranglijst van de IIHF.

Zweden kampioen

Zweden won zondagavond de gouden medaille op het wereldkampioenschap in Keulen. Na penaltyshots was het Scandinavische land te sterk voor Canada. Nicklas Backstrom en Oliver Ekman-Larsson scoorden in de penaltyserie voor Zweden, terwijl Henrik Lundqvist alle vier de Canadese schutters wist te stoppen. Na zestig minuten spelen was de stand 1-1 en twintig minuten overtime zorgden niet voor een beslissing. In de halve finales was Canada teruggekomen van een 2-0 achterstand tegen Rusland, terwijl Zweden zegevierde tegen Finland. Het is de tiende wereldtitel voor de Zweedse nationale ploeg.

De wedstrijd..

om het brons werd uiteindelijk gewonnen door de Russen. Nikita Gusev scoorde twee keer in een wedstrijd waarin de Russen een 4-0 voorsprong namen, Finland zagen terugkomen tot 4-3, maar uiteindelijk toch met 5-3 wisten te winnen. De halve finales, de wedstrijd om het brons en de finale waren niet uitverkocht. Na de nederlaag van Rusland in de halve finale, werden op straat door de Russen kaarten voor de finale verkocht voor bedragen zo laag als vijf euro. Een scalper noemde de nederlaag van Rusland, de ploeg met de meeste fans tijdens dit WK, 'het slechtst mogelijke nieuws'.

Tot beste speler van het toernooi...

werd aanvaller William Nylander van Zweden uitgeroepen. De 21-jarige speler van de Toronto Maple Leafs had zeven goals en zeven assists in tien wedstrijden op het WK. Hij kreeg de hoogste eer onder een selecte groep spelers die onderscheiden werden voor hun rol tijdens het toernooi. De andere prijzen zoals na afloop van de finale bekendgemaakt.

Individual Awards selected by the Tournament Directorate:

Best Goaltender: Andrei Vasilevski (RUS)
Best Defenceman: Dennis Seidenberg (GER)

Nederland is op de wereldranglijst...

gezakt naar plaats 28, tussen Estland en Roemenië in. De degradatie in Belfast speelt daarbij een belangrijke rol. Vorig jaar stond Nederland nog op plek 27. België staat op de 32e plek van dezelfde ranglijst, die wordt aangevoerd door Canada, gevolgd door Rusland en Zweden. De lijst is niet alleen gebaseerd op resultaten van dit jaar, maar alle kampioenschappen vanaf 2014, inclusief de Olympische Spelen. Klik hier voor de complete lijst >>>

Waar de WK-finale...

een buitengewoon spannende affaire was, zo gold dat niet voor het vijfde duel tussen Pittsburgh en Ottawa. Na twintig minuten spelen was het al 4-0 voor de Penguins en de teller stokte uiteindelijk bij 7-0. De stand in de serie is nu 3-2 in het voordeel van Pittsburgh, dat zich later de ze weekkan plaatsen voor de Stanley Cup finale. In de andere serie staat het 3-2 voor Nashville, dat zaterdag met 3-1 won van Anaheim. Ook de Predators hebben nog één overwinning nodig om zich te plaatsen.