Oranje Vrouwen GB WK Oranje goal 2017

23 mei 201920:47

Door Joep Meijsen

Nationaal vrouwenteam speelt WK in Frankrijk

Het Nederlandse vrouwenteam speelt het WK Division IA komend jaar in Frankrijk. Nederland trok zijn kandidaatstelling onder voorbehoud in nadat de Fransen met een definitief bod kwamen.

Dat bleek vandaag tijdens het congres van de internationale ijshockeyfederatie IIHF in Slowakije. Bondsdirecteur Rob van Rijswijk: 'Wij wilden als Nederland wat extra tijd om de begroting rond te krijgen. Frankrijk was wel klaar om nu definitief toe te zeggen dat ze het toernooi wilden organiseren. In overleg hebben we daarom besloten om onze kandidaatstelling in te trekken. Nu hebben we tijd om de zaken voor volgend jaar goed rond te krijgen.'

Oorspronkelijk hadden zich geen kandidaten gemeld voor de organisatie van het toernooi, wat een opening bood aan Nederland. De Oranje-vrouwen krijgen in de aanloop naar het WK straks waarschijnlijk wel een oefenwedstrijd tegen Frankrijk en verdere steun bij de voorbereiding op het toernooi.

Het is niet voor het eerst dat Oranje voor een WK afreist naar Frankrijk. In 2013 werd in Straatsburg het WK Division IB gespeeld. Nederland eindigde daar op de tweede plaats achter gastland Frankrijk. Het Nederlandse vrouwenteam promoveerde twee jaar op rij en speelt nu op het tweede niveau in de wereld.

Morgen wordt meer duidelijk over waar Nederlandse teams komend jaar hun WK's gaan spelen. Nederland heeft nog interesse in de organisatie een U18-kwalificatietoernooi voor vrouwen. Dat toernooi, met vier landen, zou dan tussen 17 en 24 januari kunnen worden gehouden in Eindhoven. Voor deze toernooien zijn meer kandidaten.