Flyers kuiper close away 1314

26 mei 201410:35

Door Joep Meijsen

Ned-Cans sneller gekwalificeerd

Nederlandse-Canadezen zijn in de toekomst sneller gekwalificeerd om uit te komen voor de nationale ploeg. Het is nu voldoende om zestien maanden lang actief te zijn geweest in de Nederlandse competitie zonder internationale transfer tussendoor.

Dat is afgelopen week besloten tijdens het jaarlijkse congres van de internationale ijshockeyfederatie IIHF. In de praktijk betekent dit dat een speler nu al direct na zijn tweede seizoen in Nederland speelgerechtigd is voor de nationale ploeg, terwijl dit nu pas bij de start van zijn derde jaar het geval is.

In theorie betekent dit dat spelers als Nick Kuiper, Patrick Martin en Erik Vos komend jaar al speelgerechtigd zouden zijn tijdens het WK in Eindhoven, mits ze komend seizoen in de Nederlandse competitie spelen. De regelgeving geldt natuurlijk ook voor andere landen. Onder meer Kroatië zou de nationale ploeg tijdens het WK in Eindhoven versterkt kunnen laten aantreden.

De wijziging van de regels van de IIHF betekenen geen aanpassing van de importregels voor Nederland. Ned-Cans tellen het volledige tweede seizoen in Nederland mee in het quotum van vijf imports volgens het 'herenakkoord' zoals dat is gesloten.