WK2018 Nederland Australie GROEPSFOTO 3

29 april 201819:06

Door Remco

Nederland pakt titel en promotie

Het Nederlands mannenteam heeft het WK Division IIA in Tilburg zoals verwacht gewonnen. In de laatste wedstrijd won Oranje met 9-2 van Australiƫ dat tot vandaag ook nog ongeslagen was.

De finale tussen Nederland en Australiƫ was geen echte finale. Nederland zette vanaf de eerste minuut de Australiƫrs onder druk. Het leverde na de eerste minuut al de openingstreffer op. Raymond van der Schuit scoorde na een mooie combinatie met zijn lijngenoten Danny Stempher en Reno de Hondt. Na zes minuten scoorde diezelfde van der Schuit ook de 2-0. De aanvaller van Hijs den Haag reageerde attent op een rebound. In de eerste periode kwam Australiƫ er helemaal niet aan te pas. Oranje domineerde en bouwde de score verder uit naar 4-0.

De derde Nederlandse treffer kwam wederom op naam van een speler van Hijs den Haag. Ditmaal was het Jurryt Smid die de Australische goalie versloeg. Smid schoot in eerste instantie nog naast, maar kon daarna zijn eigen rebound benutten toen de puck terug kwam van de boarding. Na achttien minuten was het opnieuw raak. Tijdens de tweede Nederlandse powerplay van de middag schoot Jordy van Oorschot de 4-0 binnen vanaf de blauwe lijn. Voor de verdediger van Trappers was het zijn tweede doelpunt deze week.

WK2018 Nederland Australie 4

Na de eerste pauze ging Nederland gewoon door met scoren. Mickey Bastings scoorde eerst op fraaie wijze de 5-0. Bastings kreeg de puck achter zich gespeeld en nam de puck aan met zijn rug naar het Australische doel. Daarna draaide Bastings zich simpel vrij en kon hij ongehinderd de puck binnen schieten. Niet lang na de vijfde goal was het de beurt aan Jordy Verkiel. De 21-jarige Verkiel kwam op snelheid het vak binnen en ging simpel voorbij de Australische verdedigers. Verkiel schoof daarna de puck in het doel voor de 6-0 en zijn eerste treffer op een WK.

Halverwege de wedstrijd kwam Australiƫ op het scorebord. Kieren Webster was de tweede speler deze week die Ian Meierdres wist te passeren nadat de puck vlak voor de neus van Meierdres bleef liggen. Drie minuten na de Australische goal kon het publiek in Stappegoor weer juichen voor Oranje. De Nederlandse topscorer van dit toernooi Giovanni Vogelaar zorgde voor de 7-1.

WK2018 Nederland Australie 2

De derde periode was de minst aantrekkelijke fase van de wedstrijd. Martijn Oosterwijk mocht deze periode weer de plek van Ian Meierdres overnemen. Oosterwijk zag na elf minuten zijn ploeg op 8-1 komen. Danny Stempher rondde een fraaie aanval af met assists voor Reno de Hondt en Jordy van Oorschot. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd viel ook nog het negende Nederlandse doelpunt. Giovanni Vogelaar bekroonde een geweldig toernooi met zijn achtste doelpunt op dit WK. Vogelaar schoot raak met een harde one-timer na een pass van Ivy van den Heuvel. Het slotakkoord was echter voor Australiƫ. Thomas Powell bepaalde een minuut voor het einde de stand op 9-2. Daarmee wist Australiƫ te ontsnappen aan de dubbele cijfers.

Zoals verwacht mag Nederland het volgend jaar een niveau hoger gaan proberen. De dominantie deze week gaf aan dat Nederland daar ook thuishoort. In Division IB mag Nederland het dan opnemen tegen RoemeniĆ«, OekraĆÆne, Estland, Japan en Polen. Als Nederland kan beschikken over een voltallige selectie, dan kunnen we in 2019 zien hoe hoog dit Nederlandse team kan komen.

Foto's Marco Spelten (actiefotografie.nl)

Delen