Oranje Vrouwen U18 goal Dijkema

11 november 201720:15

Nederland U18 wint allereerste duel

Het Nederlands vrouwenteam onder 18 jaar heeft de allereerste interland gewonnen. In Mechelen won Oranje met 1-2 van België door goals van Maree Dijkema en Fleur Kivits.

Verrassend Oranje

Oranje kwam verrassend goed voor de dag in Mechelen. Bondscoach Alf Philippen:'Ik ben positief over de ploeg. We hebben pas drie keer met deze groep getraind en dan is het verrassend dat je meteen van een seniorenploeg wint. We zijn eigenlijk pas in mei echt begonnen met de groep en dan is dit een mooie beloning.'

Nederland kreeg na zes minuten de eerste grote kans. Captain Maree Dijkema zag haar schot op de paal belandden. Oranje was in de eerste periode minstens gelijkwaardig aan de Belgische tegenstander. Philippen: 'Je zag dat de speelsters uit de derde en vierde lijn wel moesten wennen. Zij waren net wat nerveuzer dan de speelsters die al ervaring hebben bij de senioren. Maar overal ben ik tevreden over de hele groep.'

Oranje Vrouwen U18 redding Fondse

Sterke Nederlandse goalies

België kwam een stuk sterker uit de kleedkamer voor de tweede periode. De ploeg van bondscoach Tim Vos kreeg direct twee grote kansen. Bij Nederland speelde goalie Emma Fondse echter een belangrijke rol. Philippen: 'Absoluut. Emma en Eline Gabriele waren allebei in topvorm en hebben ons op sommige momenten echt gered. Met dit niveau kunnen beide speelsters hoge ogen gooien op het toernooi in Mexico City.'

Nederland kreeg in de tweede periode ook een aantal goede kansen. Na bijna negen minuten was Oranje gevaarlijk op de breakaway. Dijkema stuitte echter op de Belgische goalie waardoor na veertig minuten nog geen doelpunten waren te bewonderen. Eline Gabriele was inmiddels al het ijs opgekomen als nieuwe goalie.

Historische doelpunt

In de derde periode kreeg België na twee minuten voor het eerst een powerplay. Nederland overleefde de situatie vrij simpel en na het verstrijken van de straf viel de Nederlandse openingstreffer. Claire Prinsen ging vanuit de strafbank rechtstreeks naar de spelersbank. De pas 13-jarige Fleur Kivits nam haar plek in en legde de basis voor de 0-1. De aanvalster pikte de puck op in het aanvalsvak en vond met een prima pass de vrijstaande Dijkema. Door de pass van Kivits was de Belgische goalie uit positie en was het voor de captain eenvoudig om de allereerste goal voor de U18 te scoren.

Oranje Vrouwen U18 vs Belgie juich

Kivits beslist de wedstrijd

Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong in Mechelen. De Belgische ploeg kwam in de 46e minuut langszij. Bijna was Nederland een minuut later weer op voorsprong gekomen. De 13-jarige Milly van Meerkerk was gevaarlijk met een goed schot dat een dikke rebound opleverde. Helaas kregen de aanvalsters van Oranje niet de mogelijkheid om te profiteren nadat een Belgische verdedigster een overtreding beging. De daaropvolgende powerplay leverde niets op.

Vijf minuten voor tijd viel alsnog de winnende treffer voor Nederland. Ditmaal was Dijkema goed voor de assist en scoorde Kivits met een lage schuiver door de benen van de Belgische goalie. In de daaropvolgende minuten waren Dijkema en Esther de Jong dichtbij de 1-3. Uiteindelijk bleef het bij 1-2 waardoor de historische zege voor het U18 team een feit was.

Oranje Vrouwen U18 vs Belgie winning goal cheer

Te jong voor Mexico

Er waren in Mechelen veel speelsters die een prima indruk achterlieten. De twee 13-jarige speelsters Milly van Meerkerk en Fleur Kivits zouden ook in Mexico een belangrijke rol kunnen spelen. Philippen: 'Helaas zijn beide aanvalsters nog te jong om mee te mogen doen.Ik mag geen speelsters geboren in 2004 of later meenemen. Toch laten we deze speelsters wel meedoen om ervaring te krijgen.'

De weg naar het WK in Mexico is nog enigszins onduidelijk. Philippen: 'Hopelijk kunnen we nog 1 of 2 oefenwedstrijden spelen en anders blijft het bij trainingen. In Mexico verwacht ik de meeste tegenstand van Spanje. Dat land is goed bezig met ijshockey, maar ons doel blijft winst in Mexico.'