Wouter Sars U20 Korea
— © Thijs de Witte

29 januari 202012:38

Nederland U20 imponeert tegen Kroaten

Het Nederlands team onder 20 jaar heeft de tweede wedstrijd op het WK in Zuid-Korea overtuigend gewonnen. Oranje was met 7-2 veel te sterk voor de Kroatische leeftijdsgenoten. Tilburger Wouter Sars scoorde viermaal voor Oranje.

Daarmee herstelde Oranje zich uitstekend na de teleurstellende nederlaag in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea. De Kroaten hadden op de eerste speeldag gehakt gemaakt van Israël en waren vorig jaar nog met 7-0 te sterk voor Nederland. Dit jaar waren de rollen omgedraaid.

Vooral in de eerste twintig minuten gaf Oranje ijshockeyles aan de tegenstander. Bondscoach Theo van Gerwen: ‘In de eerste periode was Nederland een ware wervelwind.’

De wervelwind begon nadat Oranje een vroege Kroatische powerplay overleefde in de eerste twee minuten. Na bijna drie minuten opende Tijn Jacobs de score. De 19-jarige Tilburger scoorde vorig jaar al tweemaal op het WK. Ditmaal pikte Jacobs de puck op achter het Kroatische doel en wipte daarna de puck knap in het doel met een backhander.

Na de goal van Jacobs was het tijd voor de show van Wouter Sars. In de negende minuut scoorde Sars de 0-2. De 19-jarige aanvaller positioneerde zichzelf uitstekend in de ‘slot’ en werd fantastisch bediend door Delaney Hessels. De Kroatische coach probeerde met een time-out zijn ploeg op de rails te krijgen, dit mocht echter niet baten. Na dertien minuten was het wederom Sars die trefzeker was. Björn Borgman van Den Haag pikte de puck op in het aanvalsvak, schaatste rap richting het doel en vond met een mooie pass Sars die van dichtbij de puck binnen werkte: 0-3.

Nog geen minuut later voltooide Sars zijn loepzuivere hattrick. Sars kreeg de puck aangespeeld achter het Kroatische doel. De goalie van de Kroaten was volledig uitgespeeld en Sars kon eenvoudig voor het doel komen en de puck in het net leggen voor de 0-4. Dat betekende ook meteen het einde voor de goalie Troha. Zijn vervanger Gorsic moest direct aan de bak na schoten van Sars en Hessels. Na een minuut was het toch alweer raak. Jay Huisman van Zoetermeer Panters profiteerde van geklungel in de Kroatische defensie en zorgde voor de 0-5.

Na de pauze ging de Nederlandse storm even liggen. Van Gerwen: ‘In de tweede periode kwam de jonge leeftijd om de hoek met het idee dat ze dit wel even zouden doen. Gelukkig hebben we in de derde periode herstel getoond en de wedstrijd professioneel uitgespeeld. Nu kunnen we genieten van een rustdag en de focus verleggen op de wedstrijd tegen België.’

Kroatië kwam in de tweede periode na een kwartier op het scorebord. Met twee man meer op het ijs moest goalie Jowin Ansems een treffer incasseren. Vroeg in de derde periode kwam Kroatië nog op 2-5, maar verder liet Oranje de tegenstander niet komen. Nederland sloeg nog tweemaal toe in de 54een 55eminuut. De zesde Nederlandse goal kwam op naam van Mike Collard. De 16-jarige aanvaller speelt in de Verenigde Staten en maakt zijn debuut bij de U20 in Zuid-Korea. Collard scoorde op aangeven van Roy Ansems. Ansems bediende Collard met een fraaie backhand pass.

Het slotakkoord was voor niemand anders dan Wouter Sars. Hij scoorde zijn vierde treffer van de wedstrijd na een shorthanded breakaway. Sars besloot de wedstrijd met vijf punten, vier goals en één assist. Lijngenoot Delaney Hessels was goed voor vier assists.