4 april 200800:00

Door Remco

Nederland wint van Belgen

Oranje heeft het eerste oefenduel in de aanloop naar het wereldkampioenschap in Oostenrijk winnend afgesloten. In Heist op den Berg won de ploeg van bondscoach Tommie Hartogs met 5-3 van België. Marcel Kars scoorde tweemaal voor Nederland.

De wedstrijd vond plaats in de knusse ijshal van Olympia Heist op den Berg. Zoals in meerdere Belgische stadions is ook hier geen plexiglas aanwezig dus konden de paar honderd toeschouwers van dichtbij de interland meemaken. Voor België was de wedstrijd de laatste test voor het WK in Division II. De Belgen reizen af naar Roemenie om promotie naar Divison I af te dwingen.

Aangezien Phil Groeneveld nog met zijn ploeg Bolzano nog actief is in de Italiaanse play-offs, kreeg Nijmegen-goalie Casper Swart de kans om het Nederlandse doel te verdedigen. Bij de Belgen stond voormalig Eater Björn Steijlen in het doel. Naast Steijlen waren ook een flink aantal andere bekende Belgen te zien met een verleden in de Nederlandse competitie. Tim Vos is nog altijd de captain van het Belgische team en de voormalig speler van Tilburg en Geleen zal in Roemenie gaan beginnen aan zijn negentiende WK. De gebroeders Ward en Sjef Szarzynski beginnen overigens aan hun 12e WK samen in het shirt van de Belgen. Bij Oranje ontbraken een aantal spelers waaronder Doug Stienstra en Jamie Schaafsma, de revelatie van het vorige WK. Steve Mason, de zoon van oud-bondscoach Doug Mason, maakte zijn debuut voor het Nederlands team.

Oranje domineerde vanaf het begin van de wedstrijd. België kwam slecht sporadisch bij het doel van Casper Swart. In de eerste minuten leverde het overwicht al kansen op voor Simon de Wit en Kevin Bruijsten maar beide stuitten nog op Björn Steijlen. Ivy van de Heuvel leek in de zesde minuut Oranje op voorsprong te zetten. De speler van Amsterdam omspeelde knap de vallende Steijlen en schoof de puck in het net. De scheidsrechter zag de goal volledig over het hoofd en ondanks wat protesten van Oranje bleef de score op 0-0. Nederland kon daarna het overwicht niet uitdrukken in doelpunten. Twee minuten voor het einde van de periode was Oranje nog dichtbij een treffer. Ivy van de Heuvel brak door de Belgische verdediging en gaf Bradley Smulders de uitgelezen kans. Smulders zag zijn inzet echter via de onderkant van de lat weer uit het doel verdwijnen waardoor beide ploegen gingen rusten met een 0-0 tussenstand.

In de tweede periode kwam Nederland sterk uit de startblokken en nam binnen vijf minuten een 0-4 voorsprong. Matt Korthuis opende al na 44 seconden de score waarna Marcel Kars de score verdubbelde dankzij een schuiver die tussen de benen van Steijlen in het doel verdween. Kevin Bruijsten en wederom Marcel Kars bouwden daarna de voorsprong verder uit naar vier goals.

Dat was voor de Belgische coach Gil Paelinck genoeg reden om de zwak spelende Steijlen naar de kant te halen. Zijn vervanger was de 21-jarige Kevin van Looveren die speelt voor HYC Herentals. Van Looveren zou een prima wedstrijd spelen en nog slechts é&eacuteacute;nmaal gepasseerd worden. Ook Hartogs gaf zijn tweede goalie een aantal speelminuten. Het Tilburgse talent Ian Meierdres mocht in de derde periode het stokje overnemen van Casper Swart. Helaas voor Meierdres liet België in deze periode het beste ijshockey zien en zakte Oranje wat weg. Joris Peusens bracht met twee treffers zijn ploeg terug in de wedstrijd. Vooral de tweede goal van Peusens was een plaatje. Peusens, die acht seizoenen in het shirt van Geleen speelde, knalde de puck loeihard in de linkerbovenhoek.

Tussen de goals van Peusens zorgde Hans Kroon met een treffer voor een redelijke veilige marge voor Oranje. Het slotakkoord was wel voor de Belgen. In de 51e minuut profiteerde de Belgen van slordigheid in de opbouw van Oranje en bepaalde de pas 19-jarige Ben Vercammen de eindstand op 3-5.

Oranje speelt over precies een week de laatste oefenwedstrijd tegen Italië. Deze ontmoeting zal plaatsvinden in het Italiaanse Vipiteno.

Heist-op-den-Berg was een van de zestien deelnemers aan de eerste editie van de Beneliga
Heist-op-den-Berg was een van de zestien deelnemers aan de eerste editie van de Beneliga — © Fintan Planting
NL mason jr debuut
NL celeb kars tummers
NL vs belg bruijsten