Oranje NVT Hamers SDE 2017

25 oktober 201708:10

Door Remco

Nederlanders in het Buitenland: Kayleigh Hamers

De 20-jarige Kayleigh Hamers genoot haar jeugdopleiding bij Tilburg Trappers. Inmiddels is Hamers al bezig aan haar derde seizoen bij SDE in Stockholm. IJshockey Nederland sprak met Hamers over haar ervaringen in Zweden.

Ondanks haar jonge leeftijd is Hamers al een gevestigde naam in het Nederlandse vrouwenijshockey. Op 15-jarige leeftijd maakte zij haar debuut op een WK voor het Nederlandse team. In het Franse Straatsburg speelde Hamers een ijzersterk toernooi en greep Oranje een zilveren medaille. In de zomer van 2015 vertrok Hamers samen met Julie Zwarthoed naar Stockholm om op het hoogste niveau in Zweden te gaan spelen bij SDE. In het eerste seizoen speelde zij ook samen met international Zoë Barbier en een seizoen later met Mieneke de Jong. Inmiddels spelen alleen Zwarthoed en Hamers nog bij SDE.

Oranje NVT Hamers SDE 2017

1. Wat trok je aan bij het land? Of wat was de voornaamste reden om te kiezen voor het land waarbij je nu speelt

Ik wil op het hoogst haalbare niveau spelen en Zweden heeft de beste vrouwencompetitie van Europa. Alle clubs hebben gemiddeld zeven imports wat het niveau nog extra omhoog brengt. Vorig seizoen speelde ik bijvoorbeeld tegen een speelster van het Canadese team.

2. Hebben ze in het land waarbij jij nu speelt andere gewoonten of gebruiken?

In Zweden eten ze twee keer per dag warm eten. Dat was wel even wennen. Alle communicatie is in het Engels. Ik kan inmiddels goed verstaan wat men zegt als men Zweeds praat maar zelf deze taal praten is lastig. Verder zijn de dagen in de winter kort en in de zomer langer dan in Nederland.

3. Op welke manier wordt er getraind bij de club? Of Wat is er anders aan het trainen bij deze club dan bij een Nederlandse club

Ik denk dat ze hier in Zweden meer off-ice doen. We hebben elke dag voor of na de training nog Ă©Ă©n uur off- ice training. Verder trainen we bijna elke dag terwijl dat in Nederland maar twee of drie keer per week is. Ook spelen we hier twee wedstrijden per weekend.

4. Hoe gaan jullie naar wedstrijden? Hoe vermaak je je in die tijd?

Naar de verst gelegen club gaan we met het vliegtuig (900 km vanuit Stockholm) maar meestal gaan we met de bus. In de bus is iedereen vooral op zichzelf, ze kijken een film op de laptop, luisteren muziek, studeren of slapen.

WK2014 PRK Ned Kayleigh

5. Zou je ooit nog terug willen komen en voor de Nederlandse competitie willen spelen?

Voorlopig wil ik nog een aantal jaar in het buitenland blijven spelen als dat mogelijk is. In Nederland zal ik echter ook weer moeten wennen om fysiek ijshockey tegen de jongens te spelen. Maar ik sluit niets uit.

6. Waren er twijfels om naar het buitenland te gaan?

Ja, ik was net met mijn studie Sport en Bewegen begonnen toen ik deze mogelijkheid kreeg. Verder ben je toch wel ver van huis, familie en vrienden. Het blijft altijd een gok maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.

7. Wat zou je aan de mensen mee willen geven die twijfelen om in de buitenlandse competitie mee te doen?

Zeker doen! Het is echt een ervaring die ik nooit had willen missen. Ik heb er veel van geleerd, ook op andere vlakken dan alleen ijshockey. Het is natuurlijk wel makkelijker om deze keuze te maken als je nog jong bent.

Oranje Vrouwen OKT Hamers close 2016