Oranje NVT Bergkamener goal Duitsers 09 2017

17 september 201721:43

Nederlands Vrouwenteam onderuit in oefenduel

Het Nederlands Vrouwenteam heeft de eerste oefenwedstrijd van het seizoen verloren. In Eindhoven was het Duitse clubteam Bergkamener Bären met 1-4 te sterk.

Nederland trad uiteraard zonder de speelsters die in het buitenland actief zijn. Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed wonnen dit weekend met SDE en waren beiden trefzeker. Ook Cloë Keijzer (Engeland) en Emily Even (Canada) ontbraken. Ook aanvalster Mieneke de Jong ontbrak nog in de opstelling van bondscoach Joep Franke. Daarnaast hebben captain Myrthe Martens en Jessie Tegelaar een punt achter hun interlandcarrière gezet.

Wel kon de bondscoach weer beschikken over Zoë Barbier die haar ijshockeyschaatsen weer heeft ondergedaan na een jaar afwezigheid. Jet Milders en Fabienne Gooijer keerden deze zomer terug na een seizoen in Noord-Amerika.

Lisa Daams kreeg de start in het Nederlandse doel. De goalie van Eindhoven zag de Duitse ploeg al snel op voorsprong komen. Na 90 seconden kwamen de Duitse vrouwen shorthanded op 0-1.

Eerste goal Bergkamener

Shorthanded een voordeel

De wedstrijd in Eindhoven ging tegen de ijshockeylogica in. Normaal is een powerplay gunstig maar vier van de vijf goals waren vanavond shorthanded. Zo ook de gelijkmaker van Oranje in de vijfde minuut. Zoë Barbier behield het overzicht en bediende Bieke van Nes die goed afrondde: 1-1. Barbier was in de zeventiende minuut dichtbij de voorsprong, haar schot raakte echter de paal.

In de tweede periode namen de Duitse vrouwen het heft in handen. Bergkamener komt uit in de Duitse Bundesliga en beschikte over een aantal sterke speelsters. Halverwege de wedstrijd mocht Fabienne Gooijer het overnemen van Lisa Daams in het Nederlandse doel. Gooijer moest meteen vol aan de bak met twee Nederlandse speelsters op de strafbank. Oranje en Gooijer wisten die powerplay te overleven.

Twee minuten voor het einde van de tweede periode kwam Bergkamener alsnog op voorsprong na een doldwaze minuut. Nederland kreeg eerst de kans op een nieuwe voorsprong omdat ditmaal twee Duitse speelsters richting de strafbank werden gestuurd. De terugkeer van de eerste speelster leverde direct een levensgevaarlijke uitbraak op. Nederland leek daarna zelf in de aanval te gaan, maar daar dacht de Duitse defensie anders over. Het leverde een nieuwe Duitse break-away op die feilloos werd afgerond voor de 1-2.

Nederland probeerde nog langszij te komen in de derde periode. Bergkamener besliste echter het duel in de 54e minuut met de derde Duitse shorthanded goal. Anne van der Zande was twee minuten later nog dichtbij de aansluitingstreffer maar de Duitse goalie wist redding te brengen. Nog geen minuut later bepaalde Bergkamener de eindstand op 1-4.

Voor Oranje was dit de eerste wedstrijd op weg naar het WK in het Sloveense Maribor van 31 maart tot en met 6 april. Het WK zou oorspronkelijk in het Sloveense Bled plaatsvinden. De Nederlandse vrouwen zullen dit seizoen ook niet uitkomen in de U17-competitie. Wel komen er een aantal oefenwedstrijden.

Foto's: Donna Lundy