Screenshot 2018 12 06 at 13 18 49

24 maart 201900:01

Door Remco

Nederlandse Miracle on Ice viert jubileum

Vandaag precies veertig jaar geleden schreef het Nederlands ijshockeyteam geschiedenis. Nederland won op 24 maart 1979 op het B-WK met 4-3 van DDR en promoveerde daarmee naar het hoogste niveau.

Dutch Miracle on Ice

Galati is een havenstad in Oost-Roemeni√ę waar de meeste Nederlanders nog nooit van hebben gehoord. Nederlandse ijshockeyfans daarentegen kennen Galati als de stad waar het Nederlands team een unieke prestatie leverde: winst in de B-poule, promotie naar het hoogste niveau en plaatsing voor de Olympische Spelen in Lake Placid.

Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat Nederland de beslissende wedstrijd tegen DDR won. In de eerste groepsfase van het WK bleek Nederland onder leiding van de Zweedse coach Hans Westberg al te sterk voor Japan (6-5), Noorwegen (8-1), Zwitserland (5-2) en China (10-0).

Daarna streed Nederland in de kampioenspoule voor promotie samen met gastland Roemeni√ę, DDR en Noorwegen. Gastland Roemeni√ę werd met 3-2 verslagen en DDR won van de Noren en had in de eerste groepsfase al van de Roemenen gewonnen. Daardoor was de laatste wedstrijd van het toernooi tegen de Oost-Duitsers een echte finale. Nederland kwam op een 0-3 achterstand en de promotie leek ver weg. Mede dankzij twee treffers van topscorer Jack de Heer won Oranje alsnog met 4-3. Later dat jaar zou Oranje ook uitgeroepen worden tot Sportploeg van het Jaar in Nederland. De selectie in Galati bestond uit: Gerry Gobel, John de Bruyn, George Peternousek, Frank van Soldt, Henk Hille, Guus Bakker, Rick van Gog, Al Pluymers, Jack de Heer, Larry van Wieren, Jan Jansen, Brian de Bruyn, Chuck Huizinga, Harrie van Heumen, Ron Berteling, Dick Decloe, Johan Toren, Klaas van den Broek, Corky de Graauw en William Klooster.

Bekijk hieronder beelden van die wedstrijd met interviews na afloop.

Met dank aan Frans Boonstra voor de beelden.

Andere Tijden

Vorig jaar zond Andere Tijden Sport nog een mooie aflevering uit over het Nederlands ijshockeyteam en de tactiek van bondscoach Hans Westberg die later nog zou helpen bij de winst van Verenigde Staten op de Sovjet-Unie tijdens de Olympische Spelen. De Zweedse coach werd vorig jaar door de Nederlandse IJshockeybond benoemd als erelid.

De aflevering van Andere Tijden sport is hier te bekijken op de website van NPO.

Hans Westberg krijgt erelidmaatschap

Delen