NHL Awards 2018

21 juni 201807:45

Door Joep Meijsen

NHL Awards: de prijzen op een rijtje

De NHL heeft in Las Vegas de individuele prijzen uitgereikt over het afgelopen seizoen. Nieuwkomer Vegas Golden Knights was een belangrijke winnaar, maar er waren nog volop andere winnaars. IJshockeynederland.nl zet de winnaars op een rijtje.

Ted Lindsay Award

De prijs voor de beste speler zoals gekozen door de spelers in de competitie ging naar Connor McDavid van de Edmonton Oilers. Het is de tweede keer op rij dat de Canadees de prijs in de wacht sleept, daarmee is hij de eerste speler ooit die de prijs twee keer wint voordat hij zijn 22e verjaardag viert.

James Norris Memorial Trophy

De prijs voor de beste verdediger in de NHL werd gewonnen door Victor Hedman van de Tampa Bay Lightning. De Zweed bleef Drew Doughty nipt voor in deze verkiezing.

King Clancy Trophy

De King Clancy Trophy eert spelers die een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij. Deze cup werd door twee spelers gewonnen, Daniel en Henrik Sedin van de Vancouver Canucks. De tweeling hingen na het afgelopen seizoen hun schaatsen aan de wilgen en worden nu geëerd voor de talloze goede doelen waar zij zich de afgelopen jaren voor hebben ingezet.

Calder Memorial Trophy

De prijs voor de beste rookie, de beste speler die voor het eerst uitkomt in de NHL, gaat naar Mathew Barzal van de New York Islanders. Hij was de topscorer onder de rookies afgelopen seizoen met 85 punten.

Lady Byng Memorial Trophy

De prijs voor de meest sportieve speler in de liga ging naar een van de sterren van de Vegas Golden Knights, William Karlsson. De Zweedse aanvaller brak bij de nieuwkomer in de liga door als aanvaller en scoorde maar liefst 43 goals, terwijl hij in alle wedstrijden samen tegen maar twaalf strafminuten opliep.

Bill Masterton Memorial Trophy

De Masterton Trophy wordt uitgereikt aan een speler die een bijzondere tegenslag heeft weten te verwerken. New Jersey Devils-aanvaller Brian Boyle mocht deze in ontvangst nemen. Tijdens het trainingskamp van zijn ploeg werd bij hem leukemie vastgesteld. Na behandeling keerde hij later in het seizoen terug als speler en scoorde direct tien keer in zijn eerste 25 wedstrijden.

Frank J. Selke Trophy

De prijs voor de beste verdedigende aanvaller in de NHL werd uitgereikt aan Anze Kopitar van de Boston Bruins, die hem voor de tweede keer won. Hij bleef in de verkiezing Patrice Bergeron van de Boston Bruins nipt voor. Laatstgenoemde had hem voor een vijfde keer kunnen winnen, wat een record was geweest.

Jack Adams Award

De prijs voor de beste coach van het jaar ging naar Gerard Gallant, die de Vegas Golden Knights als nieuwe ploeg in de liga direct naar de Stanley Cup-finale leidde.

Mark Messier Leadership Award

Ook de prijs voor de speler die zowel op het ijs als daarnaast de meeste leiderschap toonde ging naar een speler van de Vegas Golden Knights. Verdediger Deryk Engelland nam de prijs in ontvangst, onder meer voor zijn rol in de ploeg en in de gemeenschap in Las Vegas nadat de stad vlak voor het begin van het seizoen werd getroffen door een tragedie met een schutter die veel mensen doodschoot.

Vezina Trophy

Pekka Rinne van de Nashville Predators werd gekozen tot beste doelman van het seizoen.

GM of the Year

Nog een prijs voor Vegas. General manager George McPhee werd onderscheiden voor zijn rol in het succes van het expansie-team.

Willie O'Ree Community Hero Award

Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt voor een persoon die via het ijshockey zijn omgeving, cultuur of gemeenschap positief wist te beĂŻnvloeden. Deze werd postuum gewonnen door Darcy Haugan, de omgekomen coach van de Humboldt Broncos.

Hart Memorial Trophy

Tenslotte nog de prijs voor de meest waardevolle speler in de NHL. Die werd gewonnen door aanvaller Taylor Hall van de New Jersey Devils, die Nathan MacKinnon van de Colorado Avalanche nipt voorbleef.

Delen