11 juli 200700:00

Door Joep Meijsen

Nick de Jong naar Frankrijk

International Nick de Jong heeft een contract getekend bij het Franse Neuilly-sur-Marne, dat in een voorstad van Parijs speelt. De geboren Nijmegenaar kiest daarmee voor het voortzetten van zijn loopbaan in het buitenland.

Les Bisons de Neuilly-sur-Marne komt uit op het tweede niveau in Frankrijk, maar heeft ambities om te promoveren. De club werd in 1974 opgericht, maar speelde nog nooit op het hoogste niveau in Frankrijk. Vorig seizoen telde de selectie van de ploeg acht imports uit vooral franstalig Canada en Slowakije.

Met De Jong verlaat opnieuw een steunpilaar Nijmegen, eerder al tekende Emperors-aanvoerder Bob Teunissen een contract bij Tilburg Trappers. In Nijmegen probeert een nieuwe organisatie op dit moment onder de naam Nijmegen Devils het ijshockey in de stad nieuw leven in te blazen. Gisteren werd de terugkeer van doelman Casper Swart wereldkundig gemaakt.

De inmiddels 26-jarige De Jong debuteerde eind jaren negentig in het eerste team van Nijmegen en speelde met uitzondering van een seizoen in Amsterdam zijn hele loopbaan in het Triavium. Enkele jaren geleden werd hij van aanvaller omgebouwd tot verdediger, in welke rol hij de afgelopen jaren ook verschillende wereldkampioenschappen speelde met Oranje.

Afgelopen seizoen kwam hij in 31 wedstrijden tot drie goals en veertien assists, met 108 strafminuten. Met Nijmegen en Amsterdam won hij verschillende kampioenschappen en nationale bekers. Vorige week werd al bekend dat international Chad Euverman naar Frankrijk verkast. Hij tekende bij Tours, dat komend seizoen op het hoogste niveau speelt.