Div teams 1112

5 juli 201217:18

Door Joep Meijsen

Nieuwe opzet voor Eredivisie

De Eredivisie krijgt dit jaar een nieuwe opzet. De beker wordt niet langer als een aparte competitie gezien, de North Sea Cup verwijnt na twee seizoenen van het toneel. De competitie-opzet wordt daarmee eenvoudiger dan het in vele jaren is geweest.

In totaal gaan zeven teams in de Eredivisie spelen, zes uit Nederland en één uit België. Herentals gaat volwaardig meedraaien in de competitie en kan dus kampioen van Nederland worden aan het einde van het jaar. De Belgen spelen echter niet mee in de nationale beker. Daar plaatsen zich wel twee teams uit de Eerste Divisie voor.

Herentals gaat samen met Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Friesland, Geleen en Tilburg in totaal drie complete competitierondes, waardoor de teams elkaar in totaal zes keer treffen. De vier bovenste clubs plaatsen zich voor de play-offs, die volgens het traditionele model gespeeld gaan worden tussen de nummers één en vier en twee en drie in een best-of-five.

De bekercompetitie wordt gespeeld tussen de teams uit de Eerste Divisie A en de Eredivisie. Deze competitie wordt deels midweeks afgewerkt en het betreft knock-out bekerrondes met een thuis- en een uitwedstrijd. De halve finales worden zoals intussen traditioneel in een best-of-three gespeeld. De teams uit de Eerste Divisie spelen eerst onderling twee rondes en de twee overgebleven teams gaan dan samen met de ploegen uit de Eredivisie in de beker.

De bekerfinale wordt definitief op 13 januari gespeeld in Tilburg. Ten opzichte van vorig jaar treden Turnhout en Leuven terug uit de competitie. Geen team uit de eerste divisie maakt de stap omhoog. Uit die Eerste Divisie doen Dordrecht, Den Bosch, Groningen, Utrecht, Zoetermeer, Nijmegen en de tweede teams van Eindhoven en Den Haag mee aan de bekercompetitie.

Speeldata en breaks in een overzicht >>>