Div Ruud Vreeman jaarvergadering

27 januari 201508:39

Door Joep Meijsen

NIJB moet buikriem aanhalen

De Nederlandse IJshockeybond gaat stevig snijden in de begroting. Daarmee moet worden voorkomen dat de sportbond het jaar 2015 afsluit met een enorm tekort.

Dat bleek maandagavond tijdens de jaarvergadering van de ijshockeybond in Nieuwegein. Bij ongewijzigd beleid stevent de bond af op een tekort van ruim anderhalve ton op een begroting van iets meer dan 600.000 euro. 'Bij zo'n tekort helpt de kaasschaafmethode niet meer. Dan moet er gesneden worden in de activiteiten of de mensen', stelde de net gekozen nieuwe penningmeester van de bond, Arjan van der Horst.

Van der Horst is afkomstig van de biljartbond en was Ă©Ă©n van de twee nieuwgekozen bestuursleden bij de ijshockeybond. Na een periode als interim-burgemeester in Groningen keert Ruud Vreeman terug als voorzitter van de ijshockeybond. Hij noemde het tekort een enorme uitdaging, maar stelde dat het mogelijk moet zijn rond de zomer een sluitende begroting af te kunnen geven.

Het tekort wordt vooral veroorzaakt door teruglopende inkomsten voor de bond. In 2013, het laatste jaar waar complete cijfers voor beschikbaar zijn, ontving de ijshockeybond vooral uit verschillende potjes van NOCNSF nog 219.768 euro aan subsidies. In de begroting voor 2015 staat nog maar iets meer dan 50.000 euro op het schema. Gezien het op sporten met medaillekansen gerichte beleid van NOCNSF zal dit bedrag de komende jaren niet veel meer gaan groeien.

Ironisch gezien de fors gedaalde subsidies is wel dat in de begroting voor 2015 voor de zekerheid maar een half jaar sponsoring door hoofdsponsor Jack's Casino is opgenomen. Als de markt voor online gokken in Nederland wordt opengesteld ziet NOCNSF de sponsor van de NIJB als een concurrent voor de eigen sponsoren Lotto en Staatsloterij. Dit zou betekenen dat de NIJB op zoek moet naar een nieuwe hoofdsponsor.

Aan de inkomstenkant is ook de opbrengst vanuit de Eredivisie fors naar beneden bijgesteld gezien het waarschijnlijke vertrek van Heerenveen en Tilburg naar Duitsland en de nieuwe opzet van de Eredivisie met lagere budgetten. De NIJB gaat wel in gesprek met de Duitse bond over de opbrengsten.

Vergeleken met 2013 is ook wel in de uitgaven gesneden, 60.000 euro minder, maar dat is lang niet voldoende om tot een sluitende begroting te komen. De NIJB wil daarbij ook niet het voorbeeld van de rugbybond volgen om de individuele sporters om een extra bijdrage te vragen. Wel is duidelijk dat gezien het eigen vermogen van de ijshockeybond slechts eenmaal een groot tekort mogelijk is.