Nijb logo

3 juni 201509:49

Door Joep Meijsen

NIJB presenteert sluitende begroting

De Nederlandse IJshockeybond heeft dinsdagavond een sluitende begroting over 2015 gepresenteerd. Het bestuur geeft echter wel toe dat er nog veel onzekerheden in de begroting zitten.

In januari van dit jaar kwam de NIJB nog anderhalve ton tekort op de begroting van penningmeester Arjan van der Horst. 'Bij zo'n tekort helpt de kaasschaafmethode niet meer. Dan moet er gesneden worden in de activiteiten of de mensen', stelde de toen net gekozen nieuwe penningmeester van de bond in januari.

Uiteindelijk is besloten niet te snijden in de mensen. Het bondskantoor blijft intact. 'De bezetting is al absoluut miniem om te kunnen draaien. Anders gaan we naar een bond toe die volledig draait op vrijwilligers. Dat moet de vergadering maar zeggen', stelde bondsvoorzitter Ruud Vreeman in antwoord op vragen uit de zaal over de begroting.

Derhalve bleef het snijden in de activiteiten over, waarbij het schrappen van de NIJA de belangrijkste maatregel is. Dit levert een besparing op van dertigduizend euro op coaches en huur van de accommodaties. Door het optuigen van regionale trainingscentra in Dordrecht, Heerenveen en Tilburg moet de jeugdopleiding in Nederland toch op niveau blijven. Ook werkt een groep in Eindhoven aan een doorstart van NIJA buiten de NIJB om.

De begroting kreeg ook een impuls door het wereldkampioenschap in Eindhoven, dat uiteindelijk 22.500 euro heeft opgeleverd voor de ijshockeybond. Henk van de Pas en Wilma Olijhoek ontvingen dan ook een uitgebreide ovatie van de zaal.

De NIJB kiest er verder voor om alle gemaakte financiƫle afspraken uit het verleden te schrappen en met een schone lei richting de toekomst te gaan. Daarmee valt een reservering van 36.000 euro die vorig jaar op de balans stond dit jaar volledig vrij. Daarnaast zijn er ook de nodige boekhoudkundige zaken.

Opvalend is ook dat de NIJB nog sterker gaat inzetten op het binnenhalen van achterstallige betalingen van de clubs, waarvoor een voorziening van 59.000 euro is getroffen. Door de nieuwe, veel grotere, eredivisie moet het makkelijker worden om teams te schrappen die hun verplichtingen niet nakomen. Dit was door de beperkte opzet van de hoogste divisie in Nederland de afgelopen jaren niet mogelijk. 'Niet betalen, is niet spelen is het enige mogelijke beleid', aldus Van der Horst. Dit moet in ieder geval twaalfduizend euro extra opleveren uit terugbetaalde achterstanden.

Sponsoring moet een verdere impuls betekenen voor de begroting van de NIJB. Zo hoeft hoofdsponsor Jacks Casino niet af te haken in het tweede deel van het jaar, omdat wetgeving rond online gokken in Nederland op zich laat wachten. Dit moet 25.000 euro extra opleveren voor de bond. Daarnaast wordt er een sponsorcommissie opgetuigd die nog eens 20.000 euro aan sponsorgeld moet binnenhengelen.

Daarmee ontstaat een begroting waarbij ten opzichte van die van januari de kosten met ruim 27.000 euro zijn teruggedrongen, terwijl de opbrengsten met zoā€™n 134.000 euro zijn opgevoerd. Daardoor ontstaat in theorie een positief exploitatieresultaat van 7600 euro. Het bondsbestuur zegt vertrouwen te hebben in de haalbaarheid van de begroting, maar ziet ook de risicoā€™s. In een ingezonden mededeling liet oud-voorzitter Jan de Greef weten zijn twijfels te hebben over de begroting. Deze werd echter door de vergadering na een lange reeks opmerkingen en vragen toch goedgekeurd.