Kemphanen fisheye ijshal 1011

18 februari 201316:14

Door Joep Meijsen

NIJB stelt arbiter op non-actief

De Nederlandse IJshockeybond heeft een scheidsrechter in ieder geval voor de rest van het seizoen op non-actief gesteld. De referee ging afgelopen zaterdag een toeschouwer te lijf in de pauze van de wedstrijd tussen Eindhoven High Techs en Nijmegen Devils.

Het incident trok direct veel aandacht via social media. De NIJB kondigt een uitgebreid onderzoek aan naar het incident, maar schorst de betreffende scheidsrechter in ieder geval voor het restant van het seizoen. De referee zelf heeft in een brief inmiddels laten weten spijt te hebben van zijn optreden.

De lezingen over de aanleiding tot het incident verschillen sterk. Waar de scheidsrechter dat hij met schuttingtaal en ziekten werd bestookt als aanleiding voor het incident, wordt door een groot aantal ooggetuigen ten stelligste ontkent dat er met terminale ziekten is gescholden.

In het persbericht van de NIJB stelt de scheidsrechter het volgende over het incident: 'Na afloop van de tweede periode ging ik van het ijs af, richting de kleedkamer. De individu die gedurende de wedstrijd het nodige had geschreeuwd riep nu opnieuw een, niet te herhalen, grove belediging naar mij. Helaas werd het toen rood voor mijn ogen en voor ik wist stond ik op de tribune. Er ontstond een schermutseling, we vielen samen enkele rijen naar beneden.'

Het betekent in ieder geval het einde van het seizoen voor de referee, die sinds eind jaren negentig als scheidsrechter actief was, voornamelijk in de Eerste Divisie.