9021 0976

10 januari 201907:44

Door Joep Meijsen

Nijmegen bereikt bekerfinale tegen Den Haag

De Nijmeegse topscorer RJ Reed keerde woensdagavond in Leeuwarden terug in de opstelling en speelde direct een vitale rol in de 1-3 overwinning van Devils op Heerenveen. De bekerfinale begin volgende maand gaat daardoor tussen Den Haag en Nijmegen.

Voor Nijmegen is het de eerste keer dat de ploeg de bekerfinale haalt sinds 2009. Voor Heerenveen doorbreekt het een serie bekerfinales op rij, de club was de laatste jaren een vaste gast in de eindstrijd om de nationale beker. Opvallend is dat de finale straks gaat tussen de twee ploegen die zonder thuisvoordeel begonnen aan de halve finales. Eerder won Den Haag al de beslissende derde wedstrijd in de serie tegen Eaters in Geleen en nu was het dus de beurt aan Nijmegen om in Friesland af te rekenen met Heerenveen.

Het was overigens natuurlijk niet helemaal een thuiswedstrijd voor Flyers. De club is sinds enkele weken aangewezen op spelen en trainen in de Elfstedenhal in Leeuwarden. De hal in de Friese hoofdstad was tot de nok toe volgepakt voor het beslissende duel tussen Flyers en Devils en het publiek kreeg een boeiend en bijna tot de laatste minuten spannend duel te zien. Heerenveen had het meeste puckbezit, was fysiek de sterkere ploeg en de completere opstelling. Nijmegen moest het doen zonder de geschorste Nick de Jong en Jim Gudden en moest het tijdens delen van het duel doen zonder Levi Houkes en Luke Zwartbol die vanwege blessures delen van het duel aan zich voorbij moesten laten gaan.

Foto's: Paul Nicolaassen (IJshockeyfoto.nl)

PJH 7927
PJH 7902

Nijmegen had echter ook een belangrijke aas in de mouw. RJ Reed speelde een belangrijke rol bij de plaatsing van Nijmegen voor de halve finales van de beker. De 26-jarige Canadees liep echter enkele weken geleden tegen een schorsing aan tijdens een duel in Geleen en blesseerde zich bovendien ook nog, waardoor hij de laatste weken de wedstrijden van Nijmegen aan zich voorbij moest laten gaan. Afgelopen week mocht het gips van zijn arm en werd hij klaargestoomd voor de halve finale tegen Heerenveen. En met beslissend resultaat. Reed scoorde het tweede en het derde doelpunt van Nijmegen op de voor hem zo kenmerkende manier. Harde en zuivere schoten.

Daardoor kon na het laatste fluitsignaal van het arbitrale duo Debby Hengst en Martin de Wilde het feest onder de meegereisde supporters van Nijmegen beginnen en gingen de spelers van Nijmegen hun publiek voor in het zingen van de liedjes die behoren bij plaatsing voor een bekerfinale. In de andere kleedkamer zal Flyers zich hebben afgevraagd hoe het mogelijk is dat de ploeg op deze woensdagavond werd uitgeschakeld. Uiteindelijk komt dit neer op het niet omzetten van het vele puckbezit in grote kansen en het onvoldoende gebruiken van de reeks powerplays die de ploeg ontving.

Foto's: Pieter-Jord Hovenga

9021 0988

Niet dat Flyers geen kansen kreeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De club raakte twee keer het ijzerwerk, waaronder Ă©Ă©n keer in de openingsfase met een open net om op te mikken. De Friese club had echter ook te maken met een weer ijzersterk spelende Deniz Mollen in het net bij Nijmegen die de kansen die er kwamen meer dan bekwaam afhandelde. Ook Nijmegen, wederom Reed, raakte tijdens het duel overigen nog een keer de lat.

Devils kwam halverwege de openingsperiode op voorsprong. Captain Houkes ontving aan de boarding een harde check, kwam overeind en was precies op tijd voor het doel om een schot van Branden Eden vakkundig van richting te veranderen voor de eerste treffer van het duel. Die voorsprong bleef op het scorebord staan tot de openingsfase van de tweede periode. Een bench minor tegen Nijmegen liep nog door in de nieuwe periode toen Ronald Wurm een grote kans kreeg. Die miste de 31-jarige Hagenaar nog, maar hij bleef in de buurt van het doel en kon seconden later een handige pass voorlangs het doel van Marco Postma afronden.

Foto: Paul Nicolaasen (www.ijshockeyfoto.nl)

Nog voor het einde van de tweede periode stond Nijmegen weer op voorsprong. Met Todd Ratchford en Mark Hoekstra in de strafbank gebruikte Nijmegen het voordeel om Reed in stelling te brengen die met een snoeihard schot de uiteindelijk winnende treffer binnenschoot. Diezelfde speler was zeven minuten voor tijd betrokken bij een snelle Nijmeegse counter en koos ervoor om zelf te schieten, waarbij Sjoerd Idzenga in de verre hoek werd geklopt. Op die manier werd de bekerfinale tussen Den Haag en Nijmegen definitief.

9021 1169

Foto: Paul Nicolaassen (www.ijshockeyfoto.nl)

Delen