SPLT1458

6 maart 201923:42

Door Joep Meijsen

Nijmegen pakt tiende landskampioenschap

Ahoud Devils Nijmegen heeft woensdagavond de tiende landstitel in de clubgeschiedenis gepakt. De formatie uit de Keizerstad was in de finale tegen Den Haag met 7-4 de sterkste. RJ Reed had drie goals en een assist namens Devils.

Ondanks alle ophef waren er toch zo'n vijftienhonderd toeschouwers aanwezig in Stappegoor in Tilburg. Ze zagen een wedstrijd van wisselend niveau waarin Nijmegen uiteindelijk het succesvolst was in de afronding en een late comeback van Den Haag op tijd wist te stoppen. Daarmee wordt Hijs Hokij onttroont als landskampioen en sleept Nijmegen de eerste titel binnen sinds het seizoen 2009/10.

Devils moest daarvoor van ver komen. De club verbleef lange tijd op het tweede niveau in Nederland, kwam bij de formatie van de Beneliga terug op het hoogste niveau en bewijst dit seizoen op beslissende momenten toe te kunnen slaan. Tot twee keer toe werd in een halve finale in een uitwedstrijd afgerekend met Heerenveen en twee keer in een finale met Den Haag. Komende vrijdag moet de ploeg alweer aan de slag, dan begint de best-of-three serie in en tegen Geleen.

SPEL4612

Devils op voorsprong

Den Haag had het beste van de openingsfase en was waarschijnlijk de betere ploeg in de eerste periode. Toch keek het team van Chris Eimers na twintig minuten ijshockey tegen een 2-1 achterstand aan. Eerst was er een hard schot van RJ Reed, waarna Kayo van Zoest de rebound achter Tomislav Hrelja werkte. Devils moest daarna vertrouwen op het weer zeer solide keeperswerk van Deniz Mollen en sloeg uiteindelijk zijn slag op de tweede powerplay. Evo Suurhoff schoot vanaf de blauwe lijn raak.

Den Haag gaf de meegereisde supporters toch nog iets om te juichen. Kort na de tweede Nijmeegse treffer was het Oliver Pataky die van dichtbij voor de aansluitingstreffer zorgde. De zaken klaarden daarna nog verder op voor Hijs toen Reed in de slotminuut naar de strafbank werd gestuurd. Hijs liet er bij de hervatting geen gras over groeien. Na een halve minuut lag de puck al achter Mollen nadat Viktor Sjödin hard op de paal had geschoten zorgde de oplettende Raymond van der Schuit voor de gelijkmaker

SPEL4689

Nijmegen herovert initiatief

Met weer vijf spelers op het ijs herstelde Nijmegen zich snel. Devils sloeg enkele Haagse aanvallen af en begon weer aan doelpunten te denken. Dat leverde uiteindelijk resultaat op toen Wessel Copier de puck vanaf de zijkant in de bovenhoek schoot voor de 3-2. Voor het einde van de periode was het al 5-3 in het voordeel van Devils. Tot twee keer toe was het goudhaantje van Nijmegen, RJ Reed, succesvol en kwam de landstitel voorzichtig in zicht.

Dat uitzicht werd na zeven minuten spelen in de slotfase nog florissanter toen Kayo van Zoest de marge zelfs vergrootte naar vier goals. Den Haag zette nog een keer aan met de moed der wanhoop en wist via Raymond van der Schuit en Jasper Kick nog iets terug te komen in de wedstrijd. Straffen tegen Joey Oosterveld en Stijn Knoop bemoeilijkten het ontwikkelen van een slotoffensief echter en Nijmegen wist via de derde goal van Reed in het lege net de eindstand op 4-7 te zetten.

Het eindsignaal zorgde voor een enorme ontlading aan Nijmeegse kant. Luid toegezongen door de eigen aanhang vloeiden bier, champagne en vreugdetranen op grote schaal.

Voor beide teams is er weinig rust. Nijmegen komt dus vrijdag alweer in actie in Geleen, terwijl Den Haag zaterdag op bezoek gaat in Luik.

Foto's: Jenna en Marco Spelten

SPEL4596
SPEL4486
SPEL4479